Време за "Персеиди": Цяла седмица ще валят звезди

Пикът на звездния дъжд ще е в нощта на 12-ти срещу 13-ти
9 авг 2015 11:22,
2
Време за "Персеиди": Цяла седмица ще валят звезди
Снимка: архив Reuters

Тази седмица ще се случи най-зрелищното космическо събитие през лятото - метеорният поток "Персеиди".

Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията е на 13 август. Ако погледнем към небето в следващите няколко нощи, имаме възможност да преброим до 100 метеора в рамките на един час, съобщи ”Нова телевизия”.

Според астрономите условията за наблюдение през август са добри. В нощта на 12-ти срещу 13-ти Луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи да се порадваме на зрелищния звездопад. Необходимо е обаче да намерим място, по-далече от градските светлини.

Метеорните потоци са резултат от разпадането на кометите в Космоса. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи живописна опашка.

Обикаляйки около Слънцето, през определени периоди от годината Земята преминава през някои от тези роеве и тогава се наблюдават повече на брой „падащи звезди“. Това са частици, които с висока скорост навлизат в атмосферата и изгарят на 100 километра над земната повърхност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: метеорзвездиПерсеиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
ходил на марс преди 8 години
абе , ако започнат да валят звезди ще става лоооооооооооооооооооооооооооошо затова сложете " падащи звезди " в кавички