Исторически шанс българската армия да влезе в XXI век

Много дълго се забави придобиването на нови технологични способности
13 апр 2017 18:43, Екип на Bloomberg
13
Исторически шанс българската армия да влезе в XXI век
Снимка: Bloomberg TV България

"Много дълго армията забави придобиването на нови технологични способности, съвместими със съюзниците ни в НАТО и ЕС. Сега, в рамките на националните планове, предложени от секретаря (по отбрана на САЩ – бел.ред.) Матис имаме възможност да направим тази много решителна крачна напред".

Това каза в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на отбраната в кабинета на Иван Костов и бивш служебен такъв в правителството на Георги Близнашки Велизар Шаламанов.

Гостът в студиото отново потвърди думите си, изречени наскоро, че именно това е шанс да бъде вкарана армията в крак с временто, който се появява веднъж на 40-50 години.

"Това е така, защото това е жизненият цикъл на основните бойни платформи – самолети, хеликоптери, бойни кораби, бронирани машини. Това, което е изключително важно в настоящият момент, е свързването на всички тези способности в една единна мрежа", заяви той.

"Заради развитието на киберпространството като пространство за водене на опреации трябва да имаме една сериозна киберотбрана, и то не само в областта на чисто военните системи. Това означава, че планът "Матис" във всяка една страна трябва да отчита не само моментното състояние, но и това накъде се движим в съюза. Това изисква не само 2% от БВП за отбрана и респективно 20% от тях за развитието на нови способности, а и ръст на финансирането на изследвания, иновации и нови технологии, и то при засилено международно сътрудничество", допълни бившият началник на военното ведомство.

"Решенията са, от една страна, в увеличаване на разходите за отбрана, както и тяхната ефикасност, но, от друга страна, в рамките на Алианса трябва да бъдат взети ясни решения за участие на България в многонационални формирования, домакинстване на такива, както и участие в многонационални проекти. Целта е максимално да се използва общо финансиране в НАТО и ЕС и да се търси максимална синергия между разходите, правени от страните в региона – Румъния, Полша, Хърватия", смята Шаламанов.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смяна на техниката веднъж на 40-50 години въобще не ми звучи добре
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3
Не знам дали си забелязал, НО ВСЕКИ "ЗАТВОРЕН" ВЪПРОС МОЖЕ ПАК ДА СЕ ОТВОРИ!!!!!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха......................да се свързваш с нато-нациките е като да се вържеш за хитлерова Германия преди Втората световна война! СРАМ И ПОЗОР! И МНОГО СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СТЕ НА другата страна на историята - НА ТЪМНАТА!!!!!! А ТОВА ВИНАГИ ЗАВЪРШВА ЗЛЕ (както е ДОКАЗАЛА самата тази история!!!!)
9
3
 
9
 
! Отговори
Скрап преди 4 години
Нали ви е ясно какво става- НАТО ще ни продаде старата си техника на безбожни цени, отървават се от 20-30 годишни машини и ние ще си мислим че сме модерно въоръжени.
Смяната от Руско към НАТО въоръжение е целта с която ставаме още по зависими от запада. Те вече ни управляват във всяко едно нещо, ние си мислим че сме независима страна.
Зависими, бедни, изостанали- страхотната истина.
Армията е на ниво Сомалия. Говорих с САЩ офицер който е бил в София на преговори преди година.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сбирщина от шкембелии и бременни, армия ли му казвате? Нали всеки, който за нищо друго не става, се записва или милиционер или военен.
7
2
 
3
 
! Отговори
:) :) преди 4 години
кой го интересува БА, някой областен зимата да му свършат работа в снеговете.На народа до толкова му е набито в съзнанието НАТО че е нормално да се питат хората, бе за какво ни е тази армия....
6
4
 
5
 
! Отговори
гого преди 4 години
до 3
и какво от това НАТО и ЕС, някой мидлиш ще дойде да мре тук заради нас ли, нема такива балами....повярвай. Недай боже Русия да влезе от север , Турция ще влезе от юг уж да ни пази и ....как изглежда пъзеля, кофти.
5
4
 
7
 
! Отговори
браво ха така преди 4 години
сега разбрах-новите ни съюзници и покровители отвъд океана ще решат за засенчат предишните от изток и ще ни дадат безплатно -Абрамси - поне 150-200 бр, Ф-16 и 18- поне 30-40 бр, 50-60 хеликоптера, гаубици, полеви оръдия, бронирани машини, влекачи - няколкостотин, ще ни дадат поточни линии за муниции, лицензи, технология, ще ни изградят мощности за ремонт и производство, офсет сделки и безлихвен лизинг. Откога чакаме това и накрая ще го дочакаме. тогава как ще ви натрием носа русофили с русофили!
4
1
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 4 години
Велизаре а дано, ама надали, тез пенсии требе да резнат парички от нейде, най лесно от войската, йок кораби йок аероплани йок БМП.И щото е йок, ще има чок комшулу аскер ....
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е в ЕС и НАТО.
Въпросът е затворен
2
1
 
7
 
! Отговори
455 преди 4 години
Този още ли е жив? А се оказва , че и може акъл да дава!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно къде нЕкои люде видяха армия в България?