Не искам да пия бирата от времето на баща ми!

Или германски поглед към родните крафт бири
173

Снимка: Димитър Станишев

Как изглежда българският пазар за крафт бира през погледа на германски посетители? Впечатленията си познавачите Рюдигер Руос, дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия и ценителят на пивото Гунтер Ени описват в статия от пет страници, която ще бъде публикувана в специализираното списание за напитки "Getränkefachgrosshandel" през август. Акценти от нея бяха предоставени ексклузивно на Dnes.bg от Димитър Станишев, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград, който е организирал посещението им у нас.

С истории на и за бирата България все още не е толкова известна. Страната е позната предимно със своите вина. Консумацията на бира в България се дължи основно на големите производители, които са част от семействата на световни гиганти в този бранш.

Крафт бирите в България обаче печелят все повече почитатели. Трите посетени производители на крафт бира имат една обща черта. Те са с успешен бизнес в други браншове и така създават необходимия капитал, за да финансират хобито си за производство на собствена бира. Те са новодошли от други сфери, като търговията с автомобили, хуманитарните науки и строителството и ще поставят нови акценти - ще променят бирения бранш и ще привлекат немалко ценители на ракията и виното към насладата от бирата.

Разговорите с търговци и производители на напитки показват, че в България бирата се превръща в истинска алтернатива на виното и ракията. В почти всички магазини за напитки срещу респектиращи цени се предлагат познати брандове от различни страни като Белгия (Chimay), САЩ (Sierra Nevada) и Германия (Braufactum, Radeberger, Hacker-Pschorr, Schöfferhofer, Krombacher, Schneider Weisse и др.).

В повечето случаи те дори са на най-предно място на витрините. Според познавачи на сцената за крафт бира в България, в момента тук работят общо 11 производители на крафт бира, като броят им се очаква да стане 15 към края на годината.

"Революция в бирена чаша"

През последните години в България се е развил един висококачествен пазар за крафт бира. Макар и да расте с едноцифрени темпове, той често бива окачествен като "революция в бирена чаша". Началото му в повечето случаи следва една тривиална формула: От домашното пивоварство, произлизащо като хоби или експеримент, към създаването на една "мини пивоварна" и производството на крафт бира, която може да засенчи много ентусиасти, т.нар. "Gypsy Brewer". Преди да се срещнем с конкретни производители, се огледахме в някои специализирани магазини.

На 70 кв.м. в близост до ул. "Шишман" в София намираме един огромен избор от различни международни брандове. Това, по думите на консултант-продавача, се обуславя и от големия брой туристи в София. Виждаме обаче и много етикети на кирилица, което според дизайна и опаковката им подсказва тяхната принадлежност към кръга на крафт бирите.

Такава, например, е "Ромбус", която е поставена на височината на "баварското пивоварно изкуство". "Ромбус" посещаваме и в Пазарджик. Баща и син Темелко и Стойчо Пампови, един хармоничен екип, ни представят една нова и оборудвана с най-модерни технологии пивоварна. Подовата настилка е изключително висококачествена, а голяма част от операциите се извършват ръчно. Един от моделите за Стойчо е "Хайнекен": "Би ми било достатъчно да притежавам 1 процент от тази компания".

Уговаряме си среща в магазина за напитки "1001 Бири" в близост до НДК с Алекс Герджев – лингвист и собственик на "Диво Пиво". В непринудена атмосфера дегустираме различни вкусове на неговите крафт бири. Вкусовите нюанси са отлични. Впечатлява и дизайнът на бутилките. Съчетанието от преподаване на чужди езици и развиването на много добре приет от ценителите бранд впечатлява. Сред клиентите му са ресторанти, пъбове, барове и магазини за напитки.

Димитър Георгиев и Божидар Александров – собствениците на пивоварна "Blek Pine" създават асортимент от до 23 сорта с богата палитра от вкусови нюанси. Дизайнът и мотивите на техните етикети впечатляват. Формите и комбинацията от цветове придават собствена и лесно разпознаваема идентичност на продуктите им. Редовните събития в пивоварната им също допринасят към разгръщането на пивоварната. Особено важна обаче е лоялността на клиентите. И двамата вярват в тренда към налагането на различни вкусови нюанси в бъдеще.

Биреният блог на Чавдар Петров (http://beer2beer.org/) е най-познатият в България. Чавдар е прототипът на посредника между големите пивоварни и движението на крафт бирите. Умело той свързва тези два свята.

Занаят срещу индустрия

Кратката ни визита в три пивоварни за крафт бира и два специализирани магазина за напитки няма как да бъде представителна извадка. Светът на крафт бирите е твърде фрагментиран. Разговорите ни обаче показват, че занаятът за правене на бира намира отворени към новостите клиенти с изненадващо нови резултати. Този бранш не само следва наложени трендове. Той предлага една качествена и трайна контра на стандартните продукти. Или както се казва: "Не искам да пия бирата от времето на баща ми".

За авторите:

Рюдигер Руос: Дългогодишен консултант в индустрията за напитки в Германия, предприемач и инициатор на престижните форуми за браншови срещи като "Sommertage der Getränkewirtschaft", "Bündner Runde" и "World Beer & Drinks Forum".

Гунтер Ени: Ценител на бирата, консултант в сферата на книгоиздаването, бивш управляващ съдружник на издателство "K. Thienemann", Щутгарт.

Организация и програма: Димитър Станишев, абсолвент на "LMU", Мюнхен, 2010-2014 консултант в мюнхенската ПР агенция "PR Partner", автор на книга за налагане на български продукти в Германия, докторант в "Стопанско управление" в ЮЗУ, Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13 Алоо! Имаше бира ,производство на В. Търновската пивоварна- ,,Царевец,,- ,,В. Търново ,,специялно . .не си живял тогава .
14
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 6 години
Стелата е..оч, в Белгия това го пият сутрин вместо чай. Там, където става хубаво вино, не става хубава бира. И обратно.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 14 Брачед, то и домашното вино ако е топло даже да е елексир нестава за нищо. Факт!
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че болшинството бири стават да се пият само когато са много студени - да не усещаш какво пиеш. Стопли ли се малко - пълен ***. Независимо БГ или чужди.Хубави са бирите от малките пивоварни, които се правят и продавят на място и след 3-4 дни в хладилника са вече развалени.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше една бира при бай Тошо..масовката в зелкени и тъмни бутилки и беше 4,5 % . К'ви 10 % бе ? 10% бира къде има по света бре?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 9 Я ми кажи коя бира беше 10 Градуса? Бирата беше пои 4% най- много беше 4,5%.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В началото на 90-те като тийн винаги вечерта си пиех една бира загорка с цигарка и ми беше много гот.Сега като отпия от същата този загорка ми се гади...
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8 ЛЪЖЕШ! Не си живял тогава . Имаше бира и с 10 градуса . 3-4 бири и на другият ден -маносан ,няма оправяне. Лъжеш на най-ниска степен .Бира беше не като днешната, *** . С Менделеевата таблица .
7
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Ха-ха, вярно че беше вкусна бира при бай Тошо, но нямаше градус. изпивах 10 бири и ми нямаше нищо. Надувах се като плондер. Сега изпивам 4-5 Стели и съм си много добре...както и ако изпия 10 шуменски дупенца специално..5,2 % 330мл. Само че Шуменското е остро и горчиво, а Стелата с 5 % има невероятен вкус. Изпиваш 3-4 и си в Рая. А едно време трябваше да изпия 10 бутилки за да ме хване. Каква е ползата от бирата? Не е ли да ти доставя удоволствие, а не да се наливаш като плондер?
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък това което предлагат, сякаш е бира -ЕРЗАЦ ! МЕНТЕ! С АРОМАТ НА БИРА.
5
9
 
15
 
! Отговори
Само така преди 6 години
Фактът, че някой се опитва да направи нещо ново, с което може да впечатли традиционен пазар, заслужава само адмирации. Както и за усилието това да се популяризира!
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не искам да пия бирата от времето на баща ми"И да искаш не можеш, освен ако баща ти не пази запечатани бутилки от 80те години на миналия век например. Младите не знаят какво е "парцали" в бутилката и разликата между зелена и кафява бутилка.
3
5
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Бирата от времето на баща ми беше 100 пъти по-хубава от днешната пикня с гръмки имена и етикети !
2
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най- хубавата нашенска бира е Стела Артоа по лиценз!
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на тези хора.Бира от "водещ български производител" пия съвсем инцидентно и то ако в заведението няма друга.