Все повече майки отказват да ваксинират децата си. Защо?

Имунизациите спират инфекциозните болести, смятат обаче лекари
27 апр 2018 07:32,
88
Все повече майки отказват да ваксинират децата си. Защо?
Снимка: pixabay.com

Все повече майки се отказват с нотариално заверени декларации да ваксинират децата си.

Само през миналата година в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик са постъпили между 30 и 40 такива декларации, а от началото на тази година - 2. Това съобщи шефката на отдел "Заразни и инфекциозни болести" в инспекцията д-р Магдалена Станева по повод Европейската имунизационна седмица.

Почти всички декларации за отказ са от майки, които са раждали децата си в болници в София и Пловдив, може би водени от разбирането, че само в големите градове има добри лекари, пише "Монитор".

Забелязва се, че тези родителки, поддаващи се на модата да са против имунизациите, са добре образовани, а не с ниска здравна култура.

Според медицински експерти тези майки подлагат собствените си деца на риск от тежки инфекции, често водещи до инвалидизация и дори до летален изход.

Именно имунизацията е основната причина днес много инфекциозни болести да са забравени, смятат лекари. Пробив в колективния имунитет у нас е довел да големия бум на морбили през 2009 г., когато се заразяват близо 25 000 души.

Масовата реимунизация, направена тогава от здравните инспектори и ромските медиатори, бързо тушира проблема.

От здравната инспекция изнесоха статистика, че в момента имаме до около 20 заболели на година от морбили и това се предимно хора, неваксинирани, тъй като не са навършили възрастта за това и са били в контакт с "вносители на заразата от чужбина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
12
 
! Отговори
До "Истината&qu преди 6 години
...Точно така, затова повече от 100 милиона умират от т.н "испански" грип 1918-20...Ти така мисли и сърбай чай, може и да проработи при настинка...Имунизациите са важни, ама нали "мамите" все модерни...
33
22
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Човешкото тяло е способно да се справи със почти всеки вирус.Отделно че във природата има десетки хиляди билки които ние изобщо не познаваме и техните лечебни свойства не са тесвани. Едно време хората са знаели да се лекуват със природни средства. Но това знание се е загубило във времето и е било заменено от научното шарлатанство което на практика е измамнически бизнес който печели от глупостта на хората.
32
8
 
21
 
! Отговори
змей преди 6 години
БГ-мама трябва да го забранят със закон :))) , всички които имат профили там да копаят безвъзмездно тунела под шипка 1 месец , всички чели коментари повече от 1 път в бг-мама , да копаят безвъзмездно 1 седмица под шипка ... тъй мисля
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истинатаИ как ги изчисли тия 99% ?
30
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите деца са ваксинирани и не желая да контактуват с деца, които може би разнасят разни болести. Съжалявам, но така мисля.
29
15
 
9
 
! Отговори
истината преди 6 години
Фармацевтичните компании печелят стотици милиарди на година от глупоста на хората!99% от всички медикаменти са измама и в най добрия случай имат плацебо ефект! (Но имат и доста странични ефекти, някой от тях опасни)Всичко се прави за пари.
28
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антиваксърите са невежи създаващи реална опасност за живота на деца. Ако невежеството беше криминално престъпление, антиваксърите щяха да бъдат от ранга на Хитлер и Сталин.
27
4
 
24
 
! Отговори
селски лекар преди 6 години
под "добре образовани майки" разбирам най-вероятно "образование" чрез интернет -форуми.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DКак ще предпазиш детето си от тетанус или това е измислица на фармацията ?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DПо телевизията дадоха селянин спечелил 1 милион от търкане на моментна лотария. Значи, всички ще сме милионери задължително ако търкаме, а ?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
D, пет години... Много ли ти се виждат, та се хвалиш?
23
27
 
6
 
! Отговори
D преди 6 години
Никога не съм си ваксинирала детето, вече е на 5 години
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаДа разбираме ли че вирусите и бактериите те избягват ако си взел душ ?
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради съвременната медицина детската смъртност сравнена с тази преди 100 години е намалена 100 (сто) пъти !!!!
20
30
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Тези "опасни" болести като цяло са мит. В миналото са се появявали масови зарази заради липса на хигиена. Изобщо абсолютно всички болести идва от мръсотията под една или друга форма.А ваксините в 21 век са престъпление срещу човечеството. Нали не си мислите че на някой реално му пука за здравето на хората?Всичко се прави за власт и за пари.
19
9
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
На запад пострадалите след ваксина деца получават качествени грижи доживот, тук семействата са принудени да се справят сами. Напълно прави са тези, които ги е страх за живота на децата си и не ги ваксинират.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 100 години (само) трите основни болести водещи до летален изход са били:ПневмонияТуберкулозаДиарияАнтиваксърите искат да ни докарат до подобна статистика.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Warning270 хиляди български семейства имат репродуктивни проблеми заради Чернобил. Времето когато Вождът ни караше ад маршируваме под радиоактивен дъжд.
16
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на всеки антиваксър децата му да са лишени от здравеопазване до живот. Защо ги водите по лекари, а не на шаман или хомеопат?В гората на свобода ви е мястото, без ГМО и лекарства. Тоя шизофреник warning много красноречиво доказва какво са антиваксърите - прочете му бълнуването и вижте как изглеждате отстрани.
15
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички момичета, след като станат *** за около месец стават експерти по медицина и нобелови лауреати по биология, химия и врачуване.Жалка история.На такива трябва да им се отнемат децата за умишлено и продължително застрашаване живота им.