Тревожно: Аборти са погубили една цяла България

Жените в репродуктивна възраст все повече намаляват
7 юни 2018 08:00, Анисия Иванова
40
Тревожно: Аборти са погубили една цяла България
Архив: Булфото

Около 6,5 млн. аборта са извършени по официални данни в България от 1954 г. насам. Пак според официалната статистика само през 2016 г. броят на тези интервенции е 26 446 при 56 000 регистрирани живи раждания. Това число обаче не включва абортите на частно, тези, предизвикани от медикаменти и т.н., които по наблюдения на специалистите са още толкова на брой.

Шокиращите цифри изнесе д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ “Света София” по време на форум, посветен на репродуктивното здраве, организиран от КНСБ.

Други тревожни данни показват още, че българките в репродуктивна възраст намаляват. Причина за това е не само миграцията, но и по-рано настъпваща вече менопауза, съобщава "Труд".

“Допреди 15-20 години жените влизаха в менопауза на около 50-52 години, сега масово се влиза на около 47”, посочи д-р Коларова.

Проблемен е и мъжкият фактор, особено в семействата с репродуктивни проблеми. В тези случаи той е причина за 50% от случаите на безплодие. Това обясни пък началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Чавдар Славов. По думите му 15% от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на 1 г.

Социалният зам.-министър Султанка Петрова цитира данни, според които между 300-400 000 са младите хора у нас са с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да се отговори на най важния и главен въпрос-ЗАЩО ??
11
3
 
17
 
! Отговори
Не са абортите преди 5 години
Бойкортите погубиха България.
10
4
 
22
 
! Отговори
до 9 продължение преди 5 години
Щях да забравя, че феминистките виреят само в разни НПО-та и държавни учреждения. Въпреки че говорят за равенство (всъщност искат привилегии), няма да видите феминистка миньорка или стругарка.
9
10
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Само че точно феминистките са се борили за легализация на абортите по желание. В момента те се борят да отпадне ограничението плодът максимум на 3 месеца, за да бъде премахнат. Също така повечето от тях остават бездетни и необвързани, а има и голям дял с хомосексуални наклонности. Затова феминистките и ЛГБТ организациите се борят за легализиране на гей браковете налагането на *** обучението в училищата.
8
2
 
7
 
! Отговори
до До 5 преди 5 години
Па от тебе нищо не става, тва е най - важното!
7
21
 
26
 
! Отговори
До 5 Айдън Халифов преди 5 години
Българските мъже са **ливи, но за БАЩИ не стават. Коя ще се нагърби да си гледа сама детето без баща. Има много самотни майки -останалите жени си вземат поука и не раждат. После да ги плюят като нямали средства да си осигурят детето защо раждали ?! Що се касае за феминистките точно те могат да рискуват да родят - останалите чакат принца.
6
1
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Толкова много аборти ,а има сума ти хора ,които също е трябвало да си останат такива ;) !!!
5
7
 
22
 
! Отговори
ало, преди 5 години
Феминистките, нещо да кажете?
4
20
 
22
 
! Отговори
Айдън Халифов преди 5 години
Българките са **ливи, но за майки не стават! Факт, подкрепен от статисткиката в статията!
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое му е тревожното, че не разбрах?? Нали д-вата стимулира размножаването на е етноси със специални права, няма страшно- избиратели ще има!
2
2
 
57
 
! Отговори
родител преди 5 години
Условията у нас са крайно недобри за увеличение на прираста .
1
18
 
10
 
! Отговори
разтревожен преди 5 години
Това е много тревожно. Няма да мога да спя.