Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

18339 гледания   |  Още видео

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
2
 
! Отговори
Смешници преди 8 месеца
Къде видяхте работодатели? Аз виждам само експлоатира и робовладелци.Ставате смешни със вашите идиотизми.Заплатите трябва да се калкилират на час, а не със тъпите ви надници за Х часове. Много скоро ще си работите сами със вашите роднини, ако и те наизбягат от вас:)
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шефовете не мислят, сърдят се ако ние мислим, преработваме по 20 пъти, работим инзвънредно, за да догоним измислени срокове. Каква производителност, Каролев? Да работим и в отпуската, да може шефът да си вземе нов лексус ли? Що не се емете отзад, а?
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Франция : 800 евро на месец без да работиш. Месечни разходи осигурени от държавата праснала адекватен данък на богатите. Ясно е, че при такива условия ако не ми плати достатъчно работодателя ще го оставя сам да си бачка.
216
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мили работодатели, напълнихте ли гушката , а сега и за внуците ли трупате ? Развели сте се с жената , издържате 2 деца и имате 20 години по-млада любовница която разхождате с поршето и преди да ви среще е правила дудуци в Студентски град ? Живеете ли щастливо на гърба на другите ? Мишоци ! Повечето приличат на Динко от Ямбол с 2 мерцедеса , а не могат да пишат правилно !Явно хубаво ближете вожда ,хахахах .
215
5
 
23
 
! Отговори
На Каролев преди 8 месеца
На тоя юнак бих му връчил една лопата и да копа един месец.
После пак да говори за производителност.
Господин икономиста що не коментира разликата в цената на труда, която не зависи от производителността.
Смешник.
214
1
 
26
 
! Отговори
До217 преди 8 месеца
Не Приятелю, тия мантри за сивата икономика и благополучието са толкова изтъркани, че няма и накъде повече. Ключа от мазата не е скрит там.
213
0
 
22
 
! Отговори
Евря преди 8 месеца
От 10 год заплата ми е 600 лв ус увеличават заплатата но и осигуровките се увеличават и заплатата си остава пак пак същата преди 10 год ми спираха по 20 лв от заплата за осигуряване сега ми спират по 100 лв и заплатата не мърда
212
12
 
8
 
! Отговори
Драскача преди 8 месеца
ХЕЙ НЕ СА ВИ ВИНОВНИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ.!!!ВИЕ СТЕ НИДКИ ТОРКИ И ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С ВАС!! ЦЪРВУЛСКА ИСТОЛИЯ. !! ЩЕ ИМ ЛАБОТЯТ ЗА 400-500ЛВ. КОЙТО САМ НЕ СЕ УВАЖАВА НИКОЙ НЕ ГО УВАЖАВА
АЗ НЕ ГИ ЗАЩИТАВАМ НО ОТ БАЛЪЦИТЕ МЕ Е ГНУС.НЯМАТ ДУПЕЗА ДА ИЗБЯГОТ ОТ КЕНЕФА Б.Г
МНОГО ХУБАВО ВИ ПРАВЯТ. БАЛЪЦИ КАКЪВ ПРИМЕР ДАВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ??? И ТЕ ЩЕ СА МИШКИ. НОСЕТЕ СИ КРЪСТА ДОКАТО МОЖЕТЕ !!! НЕ СТЕ ЗА СЪЖАЛЕ НИЕ!!
211
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сивата икономика, ето това е разковничето. Производителност има, но се укрива 50%, не се отчита, не се плакат данъци и остава всичко скрито-покрито. Пълно беззаконие у нас. Управляващите нямат желание да се справят с проблема. Ето оня ден провериха само няколко автошколи и се оказаха недекларирани доходи за милиони.
210
10
 
4
 
! Отговори
Тотален играч преди 8 месеца
Мега играч, а ти да знаеш мойте как ги работя... Срещу едно апартаментче мога да ти обадя схемата . Страшно послушни са ми робите! Даже не им плащам редовно , но пък искам да ми изкарат милиони..... Невероятни са !!!


Ако ми платиш достатъчно мога да назнача някой от моите баламурници и в тоята фирма!!
Само кажи, апартамент е цената, но ще ти искарат за три поне .... Помисли. Добре тренирани са!
209
0
 
51
 
! Отговори
Благоев преди 8 месеца
БЕЗПЛАТНИЯ ОБЯД за работодателите свършва!Квалифицираните работници в бившите държавни предприятия останали без работа след фалита им в голямата си част са се пенсионирали емигрирали или починали!Тези хора имаха семейства ,заеми и притиснати от безработицата работеха за толкова колкото им дадат ! Младите обаче нямат семейства и не са притиснати да се хванат на работа със заплата три пъти по ниска от нужната за издръжката на един човек!
208
1
 
39
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 8 месеца
А защо водата е мокра,а тревата
зелена ?
,,Благодарение" и с пълната подкрепа от доказани престъпници на всички правителства от 90-та година насам заплатите в България са под всякаква критика.
В България,не в града-държава София !
Има и други градове,села и хора в тях извън центъра на вселената-софия,
където също живеят и работят български данъкоплатци.
Още преди 10год. средната заплата спокойно можеше да се фиксира на 650€ но така пък нямаше да остане толкова МНОГО за крадене.
207
18
 
9
 
! Отговори
МЕГА играч преди 8 месеца
Аз на мойте роби не стига ,че работа съм им намерил ,но и заплата искат да им давам!
Плащам им само и само да не умрът от глад и да имат за билетче за градския!
206
35
 
5
 
! Отговори
Голям ИГРАЧГ преди 8 месеца
И ако си мислите , че ще ви дам бонуси да си купите панелка ... Жестоко се лъжете!!!

Кефи ме да ВИ гледам когато минавам с Поршето по улиците и бивши мой работници роват в кофите за *** ... Безценна гледка!!!
Всичко ТЕ са си го направили! Ако бяха работили за МЕН щяха да са близко до ГОСПОД . Да ! Аз съм Господ за вас роби ..... Но щяхте поне да имате хляб и кренвирши!!
205
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гоуем Играч
Не лошо първо да купиш винетка за "Гоуфу" преди да подкараш Поршето.
204
38
 
3
 
! Отговори
Голям ИГРАЧ преди 8 месеца
Като не ви кефат 400 евро .... Ми фащайте пътя ! Границите са отворени ....

Не забрявай , че ТИ ( да ти!) дори и да се измъкнеш , след теб хлопат на врата ми още 5 милиона балъци .

Аз ще съм си добре ! Пука ми за теб ( имам заместители) . Чупката!
Ще си карам Поршето и не ми пука за вас ще ви плащам колкото да не умрете.
Всичко друго си е за МЕН !
Пейзани... Даже и пари искат ... Хахахаха
203
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
заглавия от други медии - Рекорден наплив на българи в Германия .
202
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Камене" пардон Каролев, знам че попоглеждаш Днес Бг, та да ти кажа пак ако не знаеш, че такъв нагъл лъжец и демагог рядко се среща по тези ширини.
201
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е, че мин.работна заплата се покачва, макар и бавно. Пък я си представете, ако изобщо я нямаше... Имало е и такива идеи и те все още се чуват от време на време.
200
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
днес НС колко закона произведе за час и половина работа?...