Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Къде видяхте работодатели? Аз виждам само експлоатира и робовладелци.Ставате смешни със вашите идиотизми.Заплатите трябва да се калкилират на час, а не със тъпите ви надници за Х часове. Много скоро ще си работите сами със вашите роднини, ако и те наизбягат от вас:)
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефовете не мислят, сърдят се ако ние мислим, преработваме по 20 пъти, работим инзвънредно, за да догоним измислени срокове. Каква производителност, Каролев? Да работим и в отпуската, да може шефът да си вземе нов лексус ли? Що не се емете отзад, а?
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция : 800 евро на месец без да работиш. Месечни разходи осигурени от държавата праснала адекватен данък на богатите. Ясно е, че при такива условия ако не ми плати достатъчно работодателя ще го оставя сам да си бачка.
190
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мили работодатели, напълнихте ли гушката , а сега и за внуците ли трупате ? Развели сте се с жената , издържате 2 деца и имате 20 години по-млада любовница която разхождате с поршето и преди да ви среще е правила дудуци в Студентски град ? Живеете ли щастливо на гърба на другите ? Мишоци ! Повечето приличат на Динко от Ямбол с 2 мерцедеса , а не могат да пишат правилно !Явно хубаво ближете вожда ,хахахах .
189
5
 
23
 
! Отговори
На Каролев преди 5 години
На тоя юнак бих му връчил една лопата и да копа един месец.После пак да говори за производителност.Господин икономиста що не коментира разликата в цената на труда, която не зависи от производителността.***.
188
1
 
26
 
! Отговори
До217 преди 5 години
Не Приятелю, тия мантри за сивата икономика и благополучието са толкова изтъркани, че няма и накъде повече. Ключа от мазата не е скрит там.
187
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сивата икономика, ето това е разковничето. Производителност има, но се укрива 50%, не се отчита, не се плакат данъци и остава всичко скрито-покрито. Пълно беззаконие у нас. Управляващите нямат желание да се справят с проблема. Ето оня ден провериха само няколко автошколи и се оказаха недекларирани доходи за милиони.
186
0
 
51
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
БЕЗПЛАТНИЯ ОБЯД за работодателите свършва!Квалифицираните работници в бившите държавни предприятия останали без работа след фалита им в голямата си част са се пенсионирали емигрирали или починали!Тези хора имаха семейства ,заеми и притиснати от безработицата работеха за толкова колкото им дадат ! Младите обаче нямат семейства и не са притиснати да се хванат на работа със заплата три пъти по ниска от нужната за издръжката на един човек!
185
1
 
39
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
А защо водата е мокра,а тревата зелена ?,,Благодарение" и с пълната подкрепа от доказани престъпници на всички правителства от 90-та година насам заплатите в България са под всякаква критика.В България,не в града-държава София !Има и други градове,села и хора в тях извън центъра на вселената-софия,където също живеят и работят български данъкоплатци.Още преди 10год. средната заплата спокойно можеше да се фиксира на 650? но така пък нямаше да остане толкова МНОГО за крадене.
184
18
 
9
 
! Отговори
МЕГА играч преди 5 години
Аз на мойте роби не стига ,че работа съм им намерил ,но и заплата искат да им давам!Плащам им само и само да не умрът от глад и да имат за билетче за градския!
183
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоуем Играч Не лошо първо да купиш винетка за "Гоуфу" преди да подкараш Поршето.
182
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заглавия от други медии - Рекорден наплив на българи в Германия .
181
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Камене" пардон Каролев, знам че попоглеждаш Днес Бг, та да ти кажа пак ако не знаеш, че такъв нагъл лъжец и демагог рядко се среща по тези ширини.
180
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че мин.работна заплата се покачва, макар и бавно. Пък я си представете, ако изобщо я нямаше... Имало е и такива идеи и те все още се чуват от време на време.
179
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
днес НС колко закона произведе за час и половина работа?...
178
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да не ми говорят за производителност, защото някои работим денонощно, но не ни плащат допълнително, май проблема е друг, май законодателен, май корупционен, май хората се блъскат много за жълти стотинки тук, нямат време даже да си починат.... и накрая заминават на запад
177
1
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До 202 Най после един нормален знаещ човека да напише истината за дъщерята на Борисов.Браво.!
176
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в квартала млади хора не останаха , заминават семейства с децата заедно . така както е тръгнало ще останете да си работите сами .
175
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако зависи от работниците, те какви заплати биха дали на всички, които ги обслужват по различните учреждения и институции?
174
0
 
40
 
! Отговори
Йово преди 5 години
На Каролев мога да му кажа само това относно средната работна заплата:"Шефа яде 10 кюфтета аз ям 2, общо сме изяли 12 кюфтета. Средно 12 кюфтета разделено на 2 прави 6. Следователно средно аз съм изял 6 кюфтета но де факто съм изял само 2. Та толкова за сметките на тоя "велик" икономист Каролев!