Бизнесът издирва кадри: Машинни оператори, шофьори, продавачи...

Красимир Стоев е от 30 г. електромонтьор, но не вижда на кого ще предаде занаята
3 яну 2019 07:00,
219
Бизнесът издирва кадри: Машинни оператори, шофьори, продавачи...
Снимка: pixabay.com

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора.

Още по темата

Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил, пише bTV.

Какви конкретни кадри "издирва" бизнеса, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи с професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. В повечето фирми – с постоянна заетост.

Красимир Стоев е натрупал над 30 години стаж като електромонтьор. Сега не вижда на кого ще предаде занаята: "Младите хора някак си не искат да заваряват, не искат да работят на металорежещи машини".

Предприятието произвежда и ремонтира съоръжения за енергийни обекти у нас и в  чужбина. За да привлече млади хора работодателят на Красимир дава 5 стипендии на учащи годишно. Ако останат на работа при него – през първите години заплатата им не зависи от постигнатото, а след това компанията плаща и магистратура у нас или в чужбина.

Въпреки това заводът "издирва" още специалисти. "Има по-модерни специалности, по-привлекателни, може би – и по-печеливши. Основно интересът се проявява в средното професионално образование, там трябва да се акцентира", смята работодателят Иван Желязков.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията "Право" и "Химични технологии".

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички ако станат програмисти, ти няма ли да умреш от глад?"Всичко вече е софтуер и програма , дори машиностроенето и леярството.. Вие предатели емигранти затънали в работа в кензефите на запад , не виждате накъде отива индустрията, вас там не ви допускат то е само за местните..
171
0
 
14
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Хубаво е да има конкретика: Какви заплати се дават? На реална заплата ли се осигурява работника? Какви условия на труд се осигуряват? Има ли възможност за квалификация? Отпуската реална ли е или се отработва? Стига измислени от Домусчиев и палаша му Велев статии!
170
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЕ, работещите, ИЗДИРВАМЕ КОРЕКТНИ, ПЛАЩАЩИ РЕДОВНО ЗАПЛАТИ, ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ ЦЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ, СПАЗВАЩИ КТ РАБОТОДАТЕЛИ.
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДЕМ Будала , стругаря ли работи детайлите или програмата софтуера .. Стругаря само сменя детайла.. Хората днес работят на 4-5 робота едновременно .. това да не ти е времето на втората световна ..
168
0
 
5
 
! Отговори
бизнес преди 5 години
До Анонимен500 лв
167
4
 
5
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
Според мен решението за професиите свързани с производство се нарича заработка. Ако аз съм стругар и ми плащат на изработен детайл по спецификация, сам ще си определя дали днес за 8 часа ще извъртя 20 качествени детайла, които да ми бъдат платени или 2. Така работодателите ще започнат да плащат за ефективност и ще им падне себестойността. МРЗ е само лост да държи в някаква степен юздите на работодателите, да не злоупотребяват Малко е архаично, но пък в САЩ е проработило.
166
1
 
10
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Платени статии нямащи нищо общо с реалността,малкия и среден бизнес изчезват всеки ден като мираж ...къде са тея раб места...можеби във въображението на Граб
165
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето типична обява за стругар..- Техническо образование средно/висше; -Работа с техническа документация- Техническо чертане- Създаване на CNC програмиПодобни умения и образование може да получите само в Технически университет Така , че стругарите всъшност са нуспели инженери..
164
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименВсички ако станат програмисти, ти няма ли да умреш от глад? Кой ще ти произвежда храната?
163
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече стругари , емигранти предатели проклети , кинефочистачи..Струговете са твърде сложни , за малките ви предателско емигрантски мозъци .. И на струговете работят инженери..
162
0
 
8
 
! Отговори
Дърт стругар преди 5 години
Предавам опит срещу $30 на час, сега тук в САЩ. Мога да го направя за българския бизнес също, име на фирма, телефон за връзка? Побързайте, скоро ще се пенсионирам!
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'ви пари ша дават?
160
1
 
25
 
! Отговори
Дичо преди 5 години
Българският бизнес има "огромна" нужда от стругари. По-точно от двама стругари които да заработят на двата останали и работещи струга в държавата. Станахме за смях и на кучетата в Ангола.
159
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако приемем , че наистина има търсене на стругари, шлосери , заварчици и т.н. , а в същото време няма такива хора , то изхождайки от простичкото правило на пазара - заплатите за тези незаети , свободни и силно нужни работни места - щяха да хвърчат на нивото на ит - сектор. факта , че това не е така показва , че в действителност няма търсене или ако има някакво търсене формално , то то не е "живото застрашаващо" фирмата !какъв е смисъла от тези статии , освен трупане на импресии ?
158
1
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
И афганистанците не искат да работят за български "бизнесмени". Предпочитат да бъдат застреляни за да не се мъчат.
157
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом бизнеса толкова го е завършил защо не се ориентира да внася кадри от Германия, Норвегия, Дания, Швеция? Мисля, че ще остане много доволен!
156
1
 
30
 
! Отговори
реалист преди 5 години
В нашия града работодателите казват в очите на работниците си българи, че виетнамци и мексиканци ще наемат, но заплати няма да вдигат. Не че няма работници, а работодателите са скъперници. Още видими резултати от Суджуците.
155
0
 
25
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
Каква му е фамилията на този Бизнес....Журналисти....не ви научиха да не влагате Субективни качества на Абстрактни понятия....Бизнеса е Абстракция....няма как да иска нещо....Хайде сега напишете КОЙ иска и търси....Кой ви го каза всичко това'....Име,фамилия....фирма.....Ама така са сеикнали.....да се крият зад Абстракции..
154
0
 
21
 
! Отговори
запознат преди 5 години
А ЗА РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР, КОИТО ЩЯХА ДА ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ЯНУАРИ НА 2019г. МЛЪКНАХА, ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ КРЕСЛА , СЛЕД СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
153
0
 
18
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Всички па големи разбирачи. Евала Шенол, направо си сметката и бегаш, то рано или късно сички на там ще заминем май. И 2700 евра за Берлин са си все едно 3000 лв. в София. Хич, нелоша пара