Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"

Организацията иска незабавни действия за намаляване на вредата
17 юли 2019 17:22,
57
Бизнесът определи хакерската атака като "катастрофа"
Снимка: БулФото

В нарочна декларация Асоциацията на индистриалния капитал в България (АИКБ) поиска незабавни действия от държавата, които да намалят и ограничат вредата от хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите (НАП), както и да оповести публично кой носи отговорност за тази "безпрецедентна катастрофа" и какви наказания ще бъдат наложени.

Организацията коментира, че всеки опит за прикриване и замитане на случилото се ще руши българската държавност и доверието в нея.

Още по темата
"Особено загрижени сме относно изнесените факти, че кражбата на данните е осъществена 20 дни преди откриването й, а НАП въобще не са отчели и регистрирали неправомерното извличане на данните от сървърите им и едва след публикуването на част от информацията е констатирана кражбата", изтъкват от АИКБ.

Според тях, всичко това говори за ниско ниво на защита и сигурност на данните, за некомпетентност или небрежност на отговорните лица, което поставя под риск националната сигурност и функционирането на държавата.

В писмото си Асоциацията напомня и за предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др.

"Подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии", казват още от АИКБ.

Организацията подчертава, че подобни катастрофи ще продължат и в бъдеще, ако не се осъществи незабавна промяна в начина, по който работи държавата с електронните данни на българските граждани и българския бизнес.

В тази връзка АИКБ иска незабавен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно управление, каквото трябваше отдавна да е факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки гражданин чиито данни са изтекли има основание да заведе дело и да иска обезщетение. Това ще е грандиозен бизнес през следващите години. Няколко милиона българи ще могат да получат десетки хиляди обезщетение зависимост от длъжността коята заемат и приходите които са имали. Адвокати днес вече говорят за обезщетения за нанесени щети и се организират за огромния за тях бизнес при който граждаяни ще могат да получат от 30 до 300 хиляди лева.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи е полезно дело, щом реват от бизнеса. Този полезен глуппак май направи нещо много полезно за обществото. Дано има журналисти, които да разровят тази *** и да покажат полезни факти.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насраният бизнес си докара ГЕРБ до главата сега няма брате отърване.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно този бизнес има по-смешна защита и от НАП. Никой не е искал да ги хакне до момента.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрата 2011: Като няма работа за IT да стават овчариМутрата 2019: Уникални IT мозъци имаме
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ бизнеса е катастрофа.
21
1
 
12
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Как бе, Каролев и Симеонов твърдят обратното, а те са ултра умни двамата.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ теглят и нови 1 милаирда лева външен дълг след предишните 16 милиарда, което показва че държавата е фалирала и няма пари въпреки фалшивите статистики за бюджетен излишък.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срив на търговския регистър, хакване на НАП, за пореден път лъсва пълната некадърност на банкянския овчар и бавноразвиващото му гербаво стадо.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия са едни калтаци.Не им ли е ясно,че е нужно едно "рестартиране" на Държавата чрез тиха "революция и по легален начин" да се преустрои,чрез Велико Народно Събрание и нова Конституция и най вече чрез конкурсно начало в Държавните структури по успеваемост а не по шуробаджанашката.Не ви е ли ясно,че и вие здравата сте я закъсали и че още щя я закъсате след тия провали в Държавното управление.Няма време,светът се променя с часове а България се връща назад.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, все пак ни управляват бавноразвиващи.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да действат както обикновено. Да направят анкетна комисия или направо агенция по киберсигурност. За охрана ще вземат 1 чистачка от затвора. Директор - брата на министъра,двама зам-директори - лелята на министъра и тъста на лелятаПускат обява в ***-а за 10 IT-та с произволен набор от технологии за 500 лв/месец и започват да чакат :D
15
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Щом тоя го е хакнал,Всеки ще я хакне :))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНе я е хакнал, само този който ме е пробвалХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
14
1
 
17
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
"Бизнеса" да вземе да плаща заплати, т.е. отделено време+умения ! "Бизнеса" да си преориентира финасовите приоритети ! Не, ресто на политици, първенюшки демонстрации, данъци, заплати, а в обратен ред ! "Бизнеса" да стане наистина бизнес в смисъл предприемачи, а не наследници на обирджии на мандри и кошари и убийци на даскали и попове ! "Бизнеса" писна щото може да му се покажат "кирливите ризи" - как не плаща данъци за сметка на рушвети !
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо. И това тримесечие Финансовото министерство ще си раздадат бонуси. Не знам какво трябва да стане за да не си раздадат.
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катастрогфа е само за вас, отдавна си търсехте да тръгнете против Бойко, и сега е идеалния момент....
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сайтове с някакви джавички, работещи само под еди коя си версия на интернет експлорър - това е положението. Само като видиш ssl конфигурацията на сайта на нои и му става ясно що за самозванец го е конфигурирал... По дяволите, та той дори не поддържа TLSv1.2, но за сметка на това поддържа вече разпробитите SSL2/3... И аз ще си пиша ЕГН-то там, да си проверявам осигуровките... Ей сега!!! Пълна трагедия и погром цари из институциите и то не само по отношение на информационните технологии.
10
0
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Дет са вика в тоя разграден двор сигурно няма чужда агенция която да не е точила данни, обаче сега това момче ще изсърба попарата за да прикрият резила.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебелото прасе и бивша мутра от Банкя разгони фамилията на държавата, за смях сме в цяла Европа
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господа червени "предприемачи "да попитам?Как Норвегия не е катастрофирала след като от 2000-година насам всички доходи на населението са публично достояние!