Почина големият актьор Вълчо Камарашев

Той изигра над 100 роли в театъра и киното
Обновена: 9 апр 2020 15:06 | 9 апр 2020 12:30, Елка Василева
99
Почина големият актьор Вълчо Камарашев
Снимка: архив, БГНЕС

На 82-годишна възраст почина обичаният актьор Вълчо Камарашев, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Той има повече от 100 роли в театъра и киното. Незабравима е ролята му във "Войната на таралежите" като чичкото, който все се кара на децата. Самият той се определя като актьор, който показва тъжно-веселия характер на българина.

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи. Познаваме го от театъра ("В полите на Витоша", "Хъшове", "Барабанчица" и много други) , киното (Тримата от запаса“, „Осъдени души“, „Вилна зона“, „Служебно положение ординарец“, „Дело №205 – П.К. Яворов“, , „Всичко е любов“ и др.) и телевизионния театър ("Двубой", "Службогонци", "Чичовци" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във  ВИТИЗ "Кр. Сарафов в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г. Носител е и на множество отличия като Медал за заслуги към БНА, "Орден "Кирил и Методий" и "Награда на САБ за най-добър актьор за 2000 г. за ролята на Жуков в "Руска народна поща"...

Вълчо Камарашев е един от най-обичаните актьори в киното, превърнало се в българска класика. Споделя, че работата му е свързана с режисьорите и от тях е научил най-много, особено от Леон Даниел. Пред БНТ, актьорът споделя: "Имах непрекъснато работа. Не всичко, в което съм работил е било добро. Винаги е различно, но помня много филми." Споделя, че не обича чисто комичните и чисто трагичните роли, а когато е сложно. "И в най-добрата комедия има нещо сложно, и в най-добрата трагедия има нещо смешно.", отбелязва големият актьор.

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Вълчо Камарашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
19
 
! Отговори
георги преди 4 години
Голям.Велик.Неотразим.Българин.Почивай в мир.
62
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПроСоТофилмите,правени до средата на шестдесетте са едно,тия,правени след това-съвсем друго.Изключения правят малко..напр. сега се сещам за "Лачените обувки на незнайния воин"-един филм,подходящ и за "палката" на Фелини...Но Рангел Вълчанов я държеше.Има и други,но като цяло пак повтарям:-След 70-та не знам по какви причини,може би защото "Партийната линия" се намеси здраво в киното,филмите ни станаха боза!В 90 процента.Е това е!..Разбрал-неразбрал,проблема си е твой.
61
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПроСоТои защо аз да не мога да говоря,ако смея да попитам?!..-Само ТИ ли имаш това право?А за това дали разбирам от кино,дали съм "фен на холивудския батман",дали съм "фен на интеренета,ютуб и порното" ,не си в компетенцията да се произнасяш!Това твоето са заучени злобни клишета!..Нито познавате човека,нито вниквате в това,което пише..Като навити пружинки сте.Иначе *** да демонстрирате ФАЛШИВА "тъга и скръб".И да,има БЛЕСТЯЩИ образци на Бг киното,но повечето са пълна боза.
60
1
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ярък, Запомнящ се и Незабравим! Иван Иванов каква глава му удари във филма "Всичко е Любов", като го надбяга с Москвича...
59
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека му пръст, страшен беше!
58
1
 
35
 
! Отговори
Ddt преди 4 години
Всяка !!! роля за този Човек беше главна. Играеше със сърце, с отдаденост и с гордост. А след него - какво ???Мир на праха и да се сипе елей на костите му !
57
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Вълчо, няма да те забравим! Почивай в мир!
56
1
 
40
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Още един от големите...Бог да го прости...
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И до ден днешен обичам да гледам старите български филми и телевизиони театрални постановки!За огромно съжаление, много от филмите и тв театралните постановки са изчезнали от Тубата...Защо???Не зная!!!Вместо да ги разпространяват свободно и достъпно, "някой" е решил да ги блокира.Ако някой знае сайт само за стари бг филми, моля, дайте линк.Новите бг филми не ги гледам!
54
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мир на праха му
53
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости бай Вълчо!Заека от Комбина
52
1
 
36
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Поклон,Почивай в мир,Един от най-големите,
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости и лека му пръст.Играеше повече гадинка,но пък се знае че често актьорите играят роли противоположни на характера им в живота!!
50
2
 
41
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 4 години
Бог да го прости ! Голям актьор, със живец и страст !
49
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един от много добрите артисти си отиде... Сега като ги гледам по тия модерни сериали по телевизиите са като от калъп вадени. Едни и същи лафове, някакво псевдомодернистично и нарцистично поведение.
48
1
 
40
 
! Отговори
Кинаджията... преди 4 години
Играеше и възпитателят от ТВУ-то във Всичко е любов. Култово беше, как Иван Иванов му надбяга Московеца, но накрая да не излезе прецакан, го набутаха в карцера... Еха, култово кино имаше през ,,лошия,, соц!
47
1
 
32
 
! Отговори
Кюляков преди 4 години
До 39 В Комбина беше 'Заека' шефът на престъпната групировка, а под прикритие беше хазайна бай Тотко, при когото беше настанен Вас /Иван Иванов/ Този филм съм го гледал, над 55 пъти, така, че знам всяка сцена по именно даже...
46
1
 
32
 
! Отговори
123 преди 4 години
Вместо да пишете глупости, кажете само едно: Бог да го прости
45
2
 
32
 
! Отговори
ADS преди 4 години
Да, Вилна зона е култов филм (един от ''Мишевиадата''). Като бях малък прес 80те не го разбирах, защото ми изглеждаше че не показва нищо повече от това, което виждам всеки ден. Сега виждам гротеската отразяваща уродливостта на социалистическото минало. Георги Мишев описва реалния социализъм така както Елин Пелин -българското село от преди 9 септ 44та. Гениални актьoри, Вълчо Камарашев, Катя Паскалева, Евстати Стратев, Наум Шопов, Антон Карастоянов, Иван Янчев, Ицко Финци....
44
2
 
39
 
! Отговори
Митко Миташки преди 4 години
Другаря Ташев от ,,Войната на Таралежите Поклон Вълчо!

Спонсорирани публикации