Падат цени и потребление - 600 млн. по-малко в хазната от горива

Потреблението на бензин е с 35,5% по-малко
17 апр 2020 09:18, Елка Василева
44
Падат цени и потребление - 600 млн. по-малко в хазната от горива
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 600 млн. лв. по-малко ще бъдат приходите в държавната хазна през тази година заради по-ниските цени на горивата и намаленото им потребление. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Георги Гьоков от БСП, цитиран от „Труд“.

През март цената на внесения суров петрол се понижи с 65%, като средната цена за месеца е 39,3 долара за барел. Това ще окаже съществено влияния върху приходите от ДДС от горива през април.

Загубите за държавната хазна от ДДС върху горивата се очаква да бъдат 350 млн. лв. в резултат на спада на цената на суровия петрол и на свиване на потреблението. Това е спад с 35% на планираните приходи от ДДС върху горивата. Прогнозата е направена при цена на петрола от 36 долара за барел и валутен курс от 1,77 лв. за долар.

След въвеждане на извънредното положение потреблението на горива намаля значително.

При бензина спадът на потреблението е с 35,5% спрямо същия период на миналата година, а при газьола спадът е с 23,7%. При запазване на това потребление на горива спадът на приходите от акциз за периода май-юни ще бъде с 40%. А за годината приходите от акциз ще бъдат с 240 млн. лв. по-малко от първоначално планираните. Всичко това е отразено в приетата актуализация на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
бай Дончо преди 4 години
На Лукойл му се такова макята! Страхотна новина!
29
2
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Според теб има 400 хиляди държавна администрация, което означава, че към администрацията включваш и 152000 учители, 105000 медици и 42 хиляди в пощите и транспорта. Казваш да ги уволним, нали така? Иначе чиновниците са под 100 хиляди, вкл. чистачките.
28
2
 
4
 
! Отговори
О неразумни преди 4 години
Държавата няма печалби или "Загуби", има загуби за тия дето взимат куфарчетата под масата от лобито на петролните вносители. Държавата има приходи и разходи, бюджет и т.н.. Ако държавата прецени че разходите и за издържане на администрация, сграден фонд и др. са и в повече да децентрализира услугите като ги направи електронни, да намали администрацията, от 400хил. на 70 като автоматизира всички административни усглуги и да увеличи вложенията си в иновации и настоящите ни активи: злато, мин.Вода.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"600 млн. по-малко в хазната от горива"...............БРАВО!Това е като музика за ушите ми.600 милиона по-малко за крадене от бандата на Тиквата."Страхотна новина" както се изразява Дони Тръмп.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хазната е празна ,а държавната администрация никой не я пипа.
25
1
 
6
 
! Отговори
Хиена преди 4 години
До 24:Държавата постигна успех в борбата с вредните стоки. Май си Заблуден, като куроянчева; Виетнам-Пекин, Държавата продава вредни стоки, Продукти: всичко е трето качество, хляб, салами, кашкавали, всичко, нищо общо със Меркадона,Кондис Испанските вериги, Мутрите контролират в България всичко,заради всичко е на токова ниво,даже и горивото тук по лошо и по скъпо от Барселона.
24
0
 
5
 
! Отговори
Скотовъд преди 4 години
тая пандемия върна чок отворените един век назад. сега ще се види кой от къде е. фащайте мотиката и на работа иначе глад ви чака. разните инфлуенсърки ще видят дебелия край .
23
0
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Най-печеливши от ниската цена на петрола ще бъдат фирмите произвеждащи PVC и поетиленово/полипропиленово фолио за опаковане в хранителната индустрия. Бизнеса им няма да спре, защото трябва да има производство на храни. В същото време пазаруват евтина суровина. Когато края на кризата наближи и цената на петрола започне да се повишава, ще напълнят складовете си догоре и ще продължат да трупат печалби.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акцизът се слага на вредни стоки.Държавата иска да намали купуването на вредни стоки от населението. Целта на държавата е постигната.Ако държавата стимулира купуването на вредни стоки, това е престъпление. Държавата постигна успех в борбата с вредните стоки.
21
0
 
2
 
! Отговори
друг шафиор преди 4 години
може и ипете си ...
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до програмиста: Програмистите сте фалирали, ама още не го знаете. Когато няма бизнес, никой няма да се нуждае от вашите продукти. А всеки ще се нуждае от храна. Затова отивайте на село и ставайте овчари, каза ви го един умен човек. И не само го каза, ами вече и го осъществява. Така че каките да си потърсят някой здрав ***, наследил земи от дядо си.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и гражданската и винетките. Не си карам колата не ми е нужна гражданска и винетка, освен това че са и скъпи.
18
1
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Закъса я икономиката.И програмистите станаха още по-вървежни.Тая сутрин две каки почнаха с глупавите въпроси в devbg във фейсбук с надеждата да ги ощастливи някой програмист с голяма пачка.
17
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Дойде времето, МИНИстърът от плевенските села да покаже на какво е способен !
16
1
 
11
 
! Отговори
Супер преди 4 години
Супер
15
0
 
12
 
! Отговори
до Професор Тюхчеф преди 4 години
Ами какво да кажа при липса на адекватен транспорт имат ли хората избор?
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигнете цените на горивото и въпроса е решен!Българските *** са болкоустойчиви!Като оня виц утре ще ви бесим! от задните редове се вдига ръка! Всеки мисли, е най сетне съпротива! Какво! Въжето сами ли да си носим или ще го раздават?
13
13
 
18
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Ами продължавайте да поддържате по 2-3коли на семейство. Да ви е честито
12
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наядохте ли се?Грух-грух!
11
0
 
48
 
! Отговори
Аз преди 4 години
В Ботевград бензин и дизел на 1.50лв., но като няма как да пътуваш не те радва особено.......