Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!

Ваксинацията продължава, колко дози ще получим през март?
Обновена: 4 мар 2021 11:24 | 4 мар 2021 11:23, Веселина Йорданова
343
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да обяви, че е дала начало на първоначалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник".

Още по темата
Към момента не се знае колко ще продължи тази оценка, но сме в пълна готовност да бъде направено необходимото, след получаване на разрешение за употреба, ваксината да бъде прилагана и у нас, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на редовния брифинг на МЗ.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя Янсен. Ако становището следващата седмица е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Доставките й се очаква да започнат от април.

ЕМА е публикувала указания към производители в бъдещите изпитвания да оценяват ефикасността на препаратите спрямо новите варианти на коронавируса, обясни Кирилов.

По-рано днес на брифинга стана ясно, че покачването на заболеваемостта у нас се дължи на разпространение на британския вариант на вируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че очакваме и южноафрикански щам, а идват и неприятни новини за нигерийски.

Министерството на здравеопазването ще пусне за разпространение клип, с който да се опита да мотивира българите да се ваксинират, оябви здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче очерта като успех на правителството и Щаба това, че тенденцията се е обърнала и има повече желаещи за ваксина.

Постигнахме завидни резултати с много по-меки мерки, подчерта Ангелов. По думите му въпросът е защо случаите нарастват въпреки строгите мерки в много други държави. Според него отговорът е в това, че хората по света се връщат към нормалния си начин на живот независимо от ограниченията.

Ваксинираните към момента у нас са над 248 000 души, а с втора доза 41 хил. Около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. През март очакваме общо 105 300 дози от ваксината на Пфайзер, 85 200 от Модерна, а от оксфордската към момента са потвърдени доставки на около 105 хил. дози на два пъти до 11 март.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той апелира личните лекари да получат повече ваксини.

Големите болници ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за това е до 10 март, съобщи директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери Балтов, но призова датите да се спазват или тези, които не могат да ги спазят, да уведомяват за това.

Здравният министър е категоричен, че не е имало забрана на тържествата на 3 март, а препоръка те да се провеждат на открито. Когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам хората кое ги отвращава в политиката, каза Ангелов в отговор на думите на президента Румен Радев, че властта се е опитала да постави националната памет под карантина.

Министърът призова кампанията за изборите да се води повече от дистанция или на открито, при спазване на мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
7
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
161. Не познавам твойто социално положение, не казвам дали ти вярвам или не! Не познавам и твоите познати, и не съзжалявам. А защо сред моите познати,от които 90% са с академично образование , завършили у нас и в чужбина, работещи у нас и в чужбина, не познавам нито един русофоб? Голяма част от тях даже не са ходили никога в Русия! Темата е деликатна и не се хващай за такива клишета! Нека любовта, респекта, симпатиите, както в личен аспект така и в политическото пространство си останат анонимн
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаре, забравих да спомена:4% на руснаците са на 145 милиона22% на САЩ са на 335 милиона:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
144
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаре: Великата ваксина Спутник регистрирана АвгустВаксините на Пфайзер и Модерна: регистрирани съответно Ноември и Януари.Процент васкинирани в Русия: 4%Процент ваксинирани в САЩ: 22%Въпроси?:))))))))))))))))))))))
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към правителството:Помни, че ти не си счетоводна къща, не си пералня за мpъcни пари. Ти си Храм. От теб изхожда сияние. Дръж се като Храм, моля.
142
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 324Ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне и при това на безвъзмездна основа.
141
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159".Не може да има и не познавам българин , който да не обича Русия по един или друг начин."Това е защото не познаваш никакви българи, а си заобиколен от русофили. Те по дефиниция не са българи.Аз сред моите познати (до един образовани и с добри професии) не познавам нито един, който да иска да има нещо общо с Русия. Даже вече и на туризъм не искат да ходят.:))))))))))))))))
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХАЙДЕ, ХАЙДЕ"веднага си мисля , че пишат от турското и американското посолство"Не братле , аз съм сигурен ,че е от там.Не може да има и не познавам българин , който да не обича Русия по един или друг начин.Много още центове ще им трябват на русофобите.
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да съберем пари и да купим Спутник Въ за другарите. Ние черпим! Но ако започнат да дават фира да не се оплакват.
138
3
 
1
 
! Отговори
споко преди 3 години
Браво за Спутник ,но аз ще чакам ваксината на Путник.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155Другарю, малко си закъснял с поста: надпреварата за пропагандата Русия я изгуби, сега идва време да изгуби и надпреварата за търговската част.:)))))))))))))))))))))))))
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека я докарат, нема лошо. Но да е по избор. Тогава куманоидчетата ще се боцкат с Новичока и ще бъде весело.
135
2
 
2
 
! Отговори
ЗЛАТОТО на РБ преди 3 години
веднага замина след ПРЕВРАТА 1989г за ЛОНДОН. И сега е там, а паричките на крадците приватизатори са в Швейцария и Люксембург, където има 7 ТРИЛИОНА ЕВРО. Много окрадени пари от цял свят. На сигурно място
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148И как ги громиш, като позлваш тяхна технология да пишеш тук ли?Тва русофилите сте прословути, че нямате връзка с реалността.ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАА
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 324Русия първа в света създаде ваксина срещу COVID-19. Разработените ваксиниСпутник V, "ЕпиВакКорона" на "Вектор" и института "Чумаков" са високоефективени ибезопасни.От изнесеното на ежегодната пресконференция на Путин стана известно, че Русия БЕЗПЛАТНО лекува не само нуждаещите се от болнична помощ руски граждани, страдащи от Covid-19, но осигурява БЕЗПЛАТНИ лекарства за заболелите в лека форма на Covid-19 и лекуващи се амбулаторно в домашни условия.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаДа, за това забравих .. А НЕ ТРЯБВА!Благодаря за напомнянето!
131
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
паниката сред русофобите е пълна ами ако я одобрят?
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140Ние пък громим българофобите и техните задокеански господари.Също сме сигурни , че нищо добро не мислят не само за България а и за света.Моли се някой ден така да се развият нещата ,че да не се преброим .
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХАЙДЕ, ХАЙДЕРусия те е освободила само от държавните ни златни резерви, от нищо друго.:))))))
128
5
 
1
 
! Отговори
ХА НА БАС преди 3 години
че ПУТИН ще надживее БАЙДЪНА и ще изпрати съболезнования до САЩ скоро
127
8
 
3
 
! Отговори
ХАЙДЕ, ХАЙДЕ преди 3 години
туркофили, америкофили, и разни евро незнам какви си фили се имат за българи. Аз като чуя, че някой се тупа по гърдите ***, *** пък само срещу БЪЛГАРИЯ плюят и срещу нашата ОСВОБОДИТЕЛКА РУСИЯ веднага си мисля , че пишат от турското и американското посолство