МОСВ забрани развъждането на норки

Причината - вредата върху биоразнообразието
31
МОСВ забрани развъждането на норки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забранява вноса и развъждането на норки заради вредата върху биоразнообразието, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Проект на заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов предвижда забрана на вноса и развъждането на вида американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България. Основанието са текстове от Закона за биологичното разнообразие, според които със заповед министърът може да забрани „вноса, развъждането и отглеждането на неместни животински, растителни и гъбни видове, включително подвидове и вариетети, ако случайното им освобождаване в дивата природа ще застраши съществуването на местни видове от дивата флора, фауна и микота“.

Целта на заповедта е редуциране на общия брой екземпляри от вида чрез забрана на вноса и размножаването, за да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се намали пряката заплаха за биологичното разнообразие в България.

Според наблюденията на специалистите по биоразнообразие има сериозен риск от навлизане и бързо разпространение на популацията от фермите за норки в околната среда, обясняват от МОСВ. Трайното установяване измества местни видове и най-вече унищожава защитени видове бозайници, птици, влечуги и др. Има риск и за стопанската дейност на рибовъдни стопанства, разпространяват се зоонози, включително и коронавируси. В периода 2018 - 2021 г. в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора са получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към близките села Маджерито и Загоре, Стара Загора.

Министър Борислав Сандов мотивира забраната и с данни от мониторинга на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), според които в периода 01.08.2017-11.03.2019 има общо 108 избягали норки, от които 27 са открити в дивата природа, включително два случая в НАТУРА 2000 зоната BG0000425 „Река Сазлийка”. Най-голям брой избягали индивиди – 72%, са регистрирани в края на зимата и началото на пролетта, което съвпада с първия период на размножаване на норките. Изводите сочат, че в района на селата има стабилна популация на американска норка.

Поради силното си отрицателно въздействие върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху икономиката в Европа, видът е включен от учените под номер 19 в списъка на 100-те най-опасни инвазивни чужди видове в Европа, както и на приоритетните инвазивни чужди видове за България.

В 24 страни в ЕС е регистрирано наличието на американски норки в дивата природа след изпускане от животновъдни обекти. А в 19 държави вече са установени устойчиви популации. Избягалите норки са изместили популациите на силно застрашената европейска норка и са допринесли за изчезването на критично застрашени европейски видове животни.

През последните 20 години в ЕС са въведени забрани за добив на ценни кожи от животни, включително и от вида американска норка, в редица страни –  Великобритания, Австрия, Нидерландия, Словения, Хърватия, Чехия, Италия, Франция, Словакия, Унгария, Люксембург и Белгия. Забрана за отглеждане на норки и животни за ценни кожи има на практика и в Германия, Швеция и Швейцария, където изискванията за условията за отглеждане, настаняване, хуманно отношение и др. са толкова завишени, че няма икономическа ефективност от тези ферми. Извън ЕС забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Израел, Нова Зеландия, някои части от САЩ и Канада, припомнят от Министерството.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на МОСВ , както и в портала за обществени консултации. Срокът на общественото обсъждане е до 10 май.

Американската норка е хищен вид с естествен ареал в Северна Америка. Поради ценната си кожа е изкуствено отглеждана във ферми и вследствие на това е въведена (умишлено или случайно) в много страни по света, където впоследствие установява свои популации в природата. Видът, освен  много агресивен хищник, е и силно приспособим конкурент с отрицателно въздействие върху местните видове птици, гризачи, земноводни и водни (риби, раци) организми, и нанася сериозни щети на птицевъдството и рибовъдството, отбелязват от министерството на околната среда.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МОСВнорки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
е сега как ще си шия боксерки?!
17
1
 
0
 
! Отговори
а? преди 2 години
А развъждането на русофилски оркки кога ще забраните?!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся бай Иван Пилето,къде ще си хвърля червата от кокошките?
15
0
 
0
 
! Отговори
ЗАКОН преди 2 години
Норките бяха забранени в ЕВРОПА . Единствените развъдници останаха в България и Украйна .
14
1
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Да не си от тея на хранилката, а?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1 - Да не си от зависимите, а?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 - Оди в изостаналите райони на Южна Азия, дето има правителство, ама властта му е нулева на места и поживей там 5 години. Ако изобщо оцелееш, не защото е пълно с бандюги, унибийци и прочие, а просто зщаото няма болници, ела и ми кажи, колко е страшно в БГ...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 - "чужд човек (автоматично враг)" - baaah maa mu, ти като излезеш от вас, сигурно вадиш трепериш като малко дете на студа, да не би некой вражец, да та заколи ...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Magito Badera - Работата е, че този закон е ТОЧНО срещу него, а не за биоразнобразието и прочие ...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чете - "Законът забранява една от дейностите на Иван Ангелов". Поредната атака на ПП, срещу хората на ГЕРБ, с цел да си сложат техните хора на местата им.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"....ще застраши съществуването на местни видове от дивата флора, фауна и микота."А 100хил. регестрирани ловци не я застрашават.
7
0
 
4
 
! Отговори
CAT преди 2 години
БРАВО!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Пак ли звездите ти говорят бе рo6e?
5
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Някой не си е платил явно и сега изведнъж се сетиха, че норката е най-големио дзвер на цялото земно кълбо 😀. А лицемерието на елитите е безгранично техните любовници и жени облечени във визон от главата до петите, но иначе налагаме еко санкции на плебеите!
4
9
 
6
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Цялото али-бали е заради рева на неначесаните еколожки , които не могат да си позволят палто от визон и затова искат да го забранят на всички. Уж от екологична грижа, уж от грижа за животните. А им и плащат, нали затова са еколози - да спъват нечий неудобен бизнес, към когото са ги насочили поръчителите.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кочета и кутета миже, а норчета не може!
2
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
По жалък от жалкия фигурант може да бъде САМО фигурантскиЯТ т poл!!!
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой беше оня гербераст дето ги въдеше ,и дереше живи в Старозагорско? Няма го вече старият строящ сикаджия,неговият повелител и закрилник,и нещата ще си дойдат на мястото.

Спонсорирани публикации