19 години от атаката в Кербала, отнела живота на петима български военни

България губи 13 военни в Ирак
47
19 години от атаката в Кербала, отнела живота на петима български военни
Снимка: Dnes.bg, архив

Навършват се 19 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала. При атаката загинаха петима български военни.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен към близките на загиналите. В него Стоянов изразява уважението и преклонението си пред саможертвата на загиналите, предаде БНР.

Района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

През 2003 година България участва в Ирак с военен контингент в рамките на четвъртата фаза на войната, насочена към стабилизиране и възстановяване след свалянето на диктатора Садам Хюсеин.

Като отговорници за район в град Кербала българският контингент е настанен в база „Индия“. През декември 2003 година обаче базата е атакувана. Камион-цистерна пробива загражденията на база „Индия“ и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на загиналите дълго време критикуват властите в България, че за първата си задгранична мисия за XXI век, българските военни са били изпратени със старо, неподходящо, дори липсващо въоръжение и техника.

Разсекретен преди 8 години доклад отчита слабости по укрепителното съоръжение на базата, слабости в координацията с командването – тогава оглавявано то Полша. Докладът не посочва виновни за атентата.

До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ИракКербала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ''уж'' сме ''против'' войната , какво дирим в другите държави , или нашТЕ войни са ''хуманни'' !
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на Америка, нашите продажни "Политици" , 5-човека си заминаха. Всичко е направено от немотия и страдания $$ това е. Ако бяхме хубава и оправна държава , имаше пари щяхме ли , да служим за чужди интереси ? .. разбирасе НЕ ! Лошо е когато седиш у дома и чакаш някого ,а идва колет със дрехите му и негово снимка. БОГ ДА ГИ ПРОСТИ .
17
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Наемници, отишли за пари да мачкат чужди народи в защита на чужди интереси. Всеки проявяващ лицемерната си симпатия към тях да поеме и един от държавите, които са окупирали!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 Бог на наемници не прощава! Запомни го!
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 15 Защо съжаляваш за тия наемници? Съжаляваш за хора, които отиват да си рискуват живота за пари и за нищо друго? Жaлък/а си!
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светла им памет на колегите и Бог да ги прости!
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без участието ни в Ирак, нямаше да ни приемат в НАТО.Без НАТО, немаше да видим ЕС. В изпълнение на тези стратегически национални цели, военното ни присъствие там беше оправдано. А местните се радваха, че са се отървали от Саддам. А нещата се объркаха.За нас - че базата не беше защитена. За коалицията- че не намериха правилен подход към населението. За иракчаните - че в изкуствено създадената държава, няма как да се изгради функциониращо общество.
12
5
 
9
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Мани ги тия простотии.Днес е Стефанов ден.Да са живи и здрави всички.Довече аз черпя
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съжалявам за момчетата но никой от нас не ги е пращал там, да тежат на съвестта на политиците ни, ако изобщо имат такава.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още като ни вкараха в НАТО, поискаха хора за Азия. Освен в Кербала, загиналите българи за угодата на америланския военно-промишлен комплекс, за владичеството на Щатите, са още десетки. Хубаво е някой сведущ да направи изчисление колко процента от личния състав на БНА се е простил с живота си, защитавайки НРБ в чужбина и колко - защитавайки тероризма на САЩ по света.
9
7
 
19
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Там ги изпрати правителството на някой си Симеон Борисов, наричан от мутрата царя. Нито гражданинът Борисов е цар, нито пък България е монархия. С такива политици, като сегашните, изобщо няма да се учудя, ако през Новата 2023 г. страната ни изпрати военни в Украйна. След като изпращат оръжия, някои трябва и да ги използват. Нормалната логика е такава.
8
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега Киро Тъпoтo и Христо Иванов козела да ходят да се бият в Украйна редом до братята си укренски фашисти срещу руснаците. Бегом марш, продажници такива!
7
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тука ковчеците им ги посрещнахме сякаш посрещаме герои. Гнусотия...
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдбата на всички наемници трябва да е такава.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплата и пенсия и осигуряване и храна и ...... за лежащите , се плаща от джоба на работника .
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше един безсмислен от българска страна " поход"! Там " защитавахме" чужди интереси! И другото което е,че Никой от военните ни,не бе накаран на сила,да подпише договор и замине за там! Парите бяха в основата на всичко! За там нямахме нужната екипировка и бойна " бронирана" техника! Факт!
3
6
 
29
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КАКВО СА ТЪРСИЛИ В ИРАК ПОД ВЕЩОТО АМЕРКАНСКО ВОЕННО КОМАНДВАНЕ ??? НАМЕРИЛИ СА ГО !!!
2
20
 
8
 
! Отговори
НАТ Офци преди 1 година
Благодарение на войните на семейство Буш и намесата на бг военните, вече Ирак е свободна, демократична и процъфтяваща страна.
1
8
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не ми крещете бе у Симитли съм ша мъ peндосват:)))