Течът на информация от системата за сигурност - огромен проблем

Имало и пропуски в законодателството
11 яну 2023 21:23, Екип на Bulgaria On Air
17
Течът на информация от системата за сигурност - огромен проблем

Задържаха издирван с червена бюлетина от Интерпол у нас. Дейвид Бодил е на 28 години и е издирван от властите в Манчестър във връзка с разследване на подготовка на терористични действия.

В момента, в който въпросният Майкъл е пристигнал в България, не е бил издирван. Специалните служби са имали сигнали за него, тъй като много бързо е бил локализиран. Няма нищо изненадващо във влизането му в страната. Това заяви експертът по сигурност ген. Румен Ралчев в ефира на "Денят ON AIR".

Според бившия депутат Красимир Янков задържаният вероятно ще бъде екстрадиран, но службите у нас все пак трябва да изяснят по какъв начин е придобил откритото оръжие и литература.

"Имаме пропуски в законодателството. Английското казва, че за откриването на подобна литература го заплашва доживотен затвор, докато при нас не е регламентирано подобно тежко наказание", подчерта гостът, според когото не е изненадващо, че по случая ще бъде разпитан и депутат.

Ген. Ралчев е на мнение, че замесването на името на депутат "ще има още серии", тъй като самата тя Симеонова си признава, че му е давала пари.

"Няма да изненадам, ако прокуратурата в Лондон привика депутата от "Демократична България" Албена Симеонова - тя е помагач", заяви той.

Пред Bulgaria ON AIR Янков коментира и начина на работа на районните инспектори, които представи като "гръбнака на системата за сигурност в МВР".

"Трябва да се направи детайлен анализ и да се видят пропуските, защото със сигурност има такива", категоричен бе той.

Ген. Ралчев отбеляза, че "не е необходимо да си голям специалист", за да разбереш, че историята за идването на Бодил у нас е "съшита с бели конци".

Янков допълни, че в МВР от години се правят експерименти, а честата смяна на ръководството води до несигурност. Гостът изрази становището си, че рискова група сред влизащите у нас за бягащите от война, заради което МВР и службите за сигурност трябва да съсредоточат усилията си върху тях.

"Течът на информация в много от звената на системата за сигурност в България е огромен проблем, а въпросът за доверието към политическите ръководства и отделните звена на МВР е отворен. Няма как партньорските служби да ни имат доверия, ако има теч на информация. За момента има само едно звено, за което няма съмнения за изтичане на информация - Военна полиция", обобщи Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: терористбританец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ДБ-тетореро: преди 1 година
"Ама тя не е знаела,ама не е демократично и липсва диалогичност... Но най-важното е съдебната реформа... Ъъъъ и оръжия за покрайна... Ъъъ...."
3
2
 
1
 
! Отговори
Ахмак преди 1 година
Военна информация е вече информационна агенция на ГРУ ,ФСБ и куп други РУСКИ СЕКРЕТНИ СЛУЖБИ ! Бивши служители и сегашни сътрудници активно участваха в юмручната революция през 2020г.и сега помагат на терен на Възраждане (както преди на Атака). Ексибиционистите във ВИ са удобна мишена за чужди служби.40% от кадрите там са от ВКР и КДС.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв теч като то служби няма. Има едни специализирани звена в България, които разполагат със сериозна информация за всеки от Нас и срещу определена сума , всеки може да знае всичко за всеки. Щом срещу пари получаваш стока, значи това е бизнес. А колко телефони пък се подслушват незаконно, срещу определена сума...
1
1
 
5
 
! Отговори
ДСБ-ари, Милорд преди 1 година
Ейййй, Ралчев да каже нещо право в десетката! Изненада ме приятно. Разбирасе , че ще я разпитват в Англия лелката от ДБ. И то точно като помагач. Днес Костов си изкара и бившия министър Емануил Йорданов по медиите да омаловажава случая. Нищо не било, че имал цял Арсенал незаконни пушкала и схеми, да му дадели една табла да си играе. Бих казала доста глуповат опит за остроумничене от застаряващ, над 60 годишен младеж

Спонсорирани публикации