Липсвал контрол върху службите, реформата трябвало да акцентира върху него

На Запад имало две нива на контрол, които липсвали у нас
38
Липсвал контрол върху службите, реформата трябвало да акцентира върху него
Снимка: Pixabay

Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изказа пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

"Това, което със сигурност знаем, че ни липсва и би трябвало да бъде обект на реформа, има доста изследвания, които могат да се видят, за това каква трябва да е нашата система за контрол върху службите, това е елементът, който липсва в България и който е очевиден. Съществуват във всички други европейски страни, западни повечето, две нива на контрол, които у нас изцяло липсват. Едното е - в рамките на Министерския съвет да бъде изграден един съвет за сигурност, в който реално да има експерти, които да контролират дейността на тези служби и да обобщават информацията, това което иска ген. Атанас Атанасов (съпредседател на "Демократична България" - б.р.), да има единен център, който да предоставя на премиера и на Народното събрание обобщена разузнавателна информация. Сега няма структура, която да представя единната гледна точка на всички служби. ... Втората сфера на контрол, която я има в повечето европейски парламенти, е комисии за контрол на службите в парламента, които контролират дали те не злоупотребяват с правомощията си, най-вече по отношение на гражданите и на фирмите. Това е реален контрол, а не просто да имаш някаква комисия с депутати, които да изслушват или да им се дават доклади. Това е вторият елемент на контрол, който липсва", обясни той.

По думите на експерта, преди да се започне със структурни и процедурни промени в служби, трябва да се създаде система за контрола им.
"С изключение на Служба военно разузнаване, службите в България са безконтролни", посочи той.

Във връзка с експулсирането от България на предстоятеля на Руската църква Васиян, Филип Гунев коментира, че не е изненадан, "тъй като руската църква е доста политизирана, активно се включва и в подкрепа на войната". Той припомни и посещението на руския патриарх Кирил в България и "как си позволи политически коментари при президента Румен Радев".

"Не бих се изненадал и ако са поели и някакви други ангажименти (експулсираните свещеници - б.р.). Ако съществуват такива доказателства за подозренията, то решението е било правилно", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: службиГунев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо ли не се учудвам, че ги сърби липсата на ТЕХЕН контрол върху спец службите. Нали гелосания шмекер Карката го записаха как най-важната им задача била да овладеят службите, защото иначе няма да видят изборна победа? А изборите наближават и без поредните изборни измами, ще получат мощен шут от избирателите. А службите ако не им са подчинени, ще хващат изборните им измами и тежката им корупция.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да се издаде закон за всички живеещи презервативи в дебелото черво на управляващите да бъдат с орязана главичка, за да може леля Кичка, работеща като сестричка в болницата на комсомолците "Грипно-Ковидната спринцофка", да набоде съседката си Йофка, че не е орязала *** на детенцито си Петко, за да се моли на аллаха като отиде на тезгяха, за да няма заплаха за молещите се в парламента на аллаха!
21
2
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 месеца
ИМА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ САМО ЧЕ ОТ КОЗЯК.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на въпросния запад който се е опитал да извърши някакъв контрол на въпросните служби, никога не е оцелявал за да го направи...
19
2
 
2
 
! Отговори
Агент 00 преди 6 месеца
Президентът има мандат 5+5 години и е мажоритарно избран, всички служби трябва да са към президенството. От парламента да не се месят много, защото депутатите са основен обект на разследване, поне в белите държави е така.
18
0
 
2
 
! Отговори
Абе преди 6 месеца
Важно е кво казва по телефона Галя от САЩ посолството след като го съгласува с Митрофанова.
17
1
 
3
 
! Отговори
Ха преди 6 месеца
Сетила се Мара да се побара,и ДС-БКП ли ще ги наблюдава?
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По татово имаше контрол и над службите и над прокуратурата и над съдебната система и полицията. Навлизаме в франкенщайн-демокрация където фашистите са борци за свобода , както беше преставен в канадския парламент дъртака от SS Галичина
15
2
 
2
 
! Отговори
Чий контрол преди 6 месеца
"Липсва контрол над службите" в прав текст си казва "искаме контрола над службите". Наглостта и лошотията ви няма граници и това ще ви изиграе лоша шега, защото, вярвате или не - всичко се връща, а вие много надробихте и искате още много да дробите. Спрете се ... не можете да върнете стореното и за него ще си платите неминуемо, но поне да не правите ДОПЪЛНИТЕЛНО за плащане... Наистина човешки и приятелски съвет!
14
2
 
2
 
! Отговори
Демокрация преди 6 месеца
Вече няма спор дали масите трябва да се управляват,ТРЯБВА! Единствената цел на елитите днес е да станат недосегаеми. Това е мафия, при това СВЕТОВНА МАФИЯ и всичко това, защото, видите ли, масите са безумни, неуки и несгодни да се самоуправляват, а дали елитите могат да управляват?
13
3
 
8
 
! Отговори
ПОСОЛСТВОТО преди 6 месеца
Липсвал контрол върху службите...за това с тази дейност се заемаме ние от КОЗЯК .
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-скоро контролът се изразява в злоупотреба!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Контрол не е липсвал. Просто на Петков не му изнася, че не е изцяло негов
10
6
 
0
 
! Отговори
Йокин преди 6 месеца
Туй се вика,мижи да те кажем!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Хрусто Христов преди 6 месеца
Снощи ходих до Пазарджик да се съвокупляваме с ПроСоТо и като му го вкарах и усещам нещо ми боцка на паламарката. Ама боцка яко, направо ще скъса кондома. Оказа се, че имал зaпeк.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къв контрол като то няма служби. Има разни дебелогъзи чичаци на държавна работа, но служби няма. За да имаш такива служби ти трябва и специфичен персонал, а той преди 30 години бе погубен. Сега в така наречените секретни служби има едни хора дето доработват до пенсия, пишат на компютъра с един пръст, знаят разговорно руски и прикриват едни татуирани момчета по границите и пред полицията срещу съответна такса.
7
5
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 6 месеца
Двама здрави, румени солдати от НАТО ще хванат за краката чучулото президент и ще го извлачат по стълбите да му лумба кратуната празна то стъпалата като тенекия от сиренье празна след нашествие на руски войници в българска мандра.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЛИПСВА БОЙ ЗА АНТИБЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ, АРЕСТ И СЪД В ХАГА.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Липсва контрол върже антибългарското правителство на ппдбгербДПС?
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лично аз не виждам разлика между етатизъм, фашизъм и комунизъм относно контрола над социалния и икономическия живот в държавата. Нямам нищо против евроатлантическият свят да се самоубие освен единствено, че съм на тази територия. Как стигнахме от демокрация отново до нЕква форма на етатизъм?! Всъщност знам: егоцентричните общества в Европа никога няма да могат да направят онова, на което е способно едно конфуцианско общество.