Бюджетният дефицит достига до 780 милиона лева към края на септември

До края на годината се очаква да достигне 2,5 % от БВП
37
Бюджетният дефицит достига до 780 милиона лева към края на септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетният дефицит достига до 780 милиона лева към края на септември, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това прави 0,4 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Според финансовото министерство в оставащите месеци на годината се очаква дефицитът в хазната да достигне планирания в бюджета размер от 2,5 % от брутния вътрешен продукт, предаде БНР.

"Прогнозираното разширяване на дефицита през септември (при малко под 52 милиона лева към края на август по окончателни данни) се дължи на планирани значителни по размер плащания в месеца: лихвени плащания по държавния дълг (над 0,3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители (близо 0,3 млрд. лв.)", уточняват от финансовото министерство.

Любопитен детайл е, че обикновено прогнозните данни за всеки месец се изпращат в края му заедно с окончателните за предходния.

В петък обаче от министерството информираха единствено за състоянието на хазната към края на август, където дефицитът приближава 52 милиона лева и е доста по-нисък от очакванията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: дефицитбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
4
 
! Отговори
За Витков преди 6 месеца
Мозък е, спор няма! Щом след наследството на Борисов и Радев вкара финансите в релсите само за 4 месеца е курифей. Служебните говореха за 6-7% този ги сведе до 3.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами асене дупката в бюджета е от Хрантутенето на хиляди укри в олинклузив , помощи на зърнарите с бентлитата, 9 % ддс на хотели и ресторанти , огромния държавен апарат , хиляди военни в офиси и тяхните безплатни почивки и бонуси , па ти искаш с данък от билкарите и гъбарите.....да напълниш касата ,,ми нема да стане
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей, тези се оказаха страшни мъ рши, добре , че не гласувах за тях, щото много щеше да ме е яд.
27
3
 
7
 
! Отговори
ера преди 6 месеца
по-добре да бяхме сложили някой кратален пияница, отколкото този с физиономия на бавно развиващ се. То както си вижда от "упралвението" на хазната си е така.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой да ми каже, защо през 2020 година протестирахте като блокирахте улици, булеварди, имаше ковчези, бесилки и някакво си отровно трио? Сигурно за да ни натресете алчните, крадливите и лъжливи шарлатани-простото Киро и ококорената Асенка от които сега всички страдаме. Дано ви се върне тъпкано.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този икономист,дето м.г. и в началото на тази година го даваше тежко, ще се радва и ще скача 1,5 метра от място,ако удържи дупката в годишния бюджет на 4-4,5 %. Кой отрасъл на икономиката освен военната промишленост върви? Земеделието е в ръцете на неуки в аграрното поприще олигарси,дето знаят само да сеят зърнени храни и иззеха земите на хората по селата. Лозарство,зеленчукопроизводство, с които се хвалеха СЗ и ЦС България няма,съсипаха ги преди 33 години! Неуки и алчни хора като ББ, Киро управ
24
0
 
5
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Направу го пиши Милиард левъ и немъ да сбъркаш ако не е и повече!
23
0
 
15
 
! Отговори
Цв преди 6 месеца
Какво стана бе Кокорчо? Велика събираемост, данъци, пари, пачки? Нещо си глътна граматиката! За нищо не ставаш!
22
1
 
6
 
! Отговори
Асенчо, преди 6 месеца
легализирайте, бе! Легализирайте и ше има парички!
21
4
 
5
 
! Отговори
Люцкан преди 6 месеца
Ами като си отидат тези,,,после трябва да дойдат онези....и пак същата претоплена манджа...тук се иска радикален подход от рода на Тодор Живков...друго не помага
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асаанчо не се накраде бе! Много е гнуусен!
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оставка на сглобката ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Наглите и крадливи шарлатани - простото Киро и ококорената Асенка веднага в затвора с доживотни присъди и да кажат къде изчезнаха 9 млрд. лева за 9 дни?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този кокорещ се индивид спря плащанията от държавата към общини, по различни проекти, изобщо всякъде където може, за да достигне бленувания от него дефицит под 3% Навсякъде чуваме "няма пари" .И за какво? Потупване по дупето ли очаква? Нали всичко сега остава за плащане догодина?
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този хомосексуалист Василев е в пъти по зле от Дянков и Горанов.
16
2
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 6 месеца
Този никога не е имал жена. ***!
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо е много неприятен тип.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този ококорен крадец и измамник Асен Василев фалирал собствената си фирма в Англия, оставил близо 9 млн.паунда борчове и измамил сътружниците си. Как можаха да изберат този некадърник за финансов министър? Този дебелак и държавата ще фалира с неговите раздути бюджети, теглене на кредити и чудовищната инфлация в България.
13
2
 
11
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 6 месеца
По тези данни има една любопитна Истина - ако България не воюваше с Русия , БВП щеше да нарасне с 25% , и цялата Държава да е в Магистрали , Заводи и дори Космически Площадки за совалки до Марс .България щеше да е Тигъра на ЕС и Европа .
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
6: да де ама нашите не вземат и да отоват по предназначение. Тв ще ги сабврат тези 700 млн но после ще изчезнат едни 300млн и пак няма да има. А в същото това време едни такива живеят в 12 апартамента, а народа плаща наем
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо де Кокорчо, важното е чеподарявате оръжия на Уркиъе. Българския народ кучета го яли.