Новите мощности на АЕЦ Козлодуй щели да са опитно зайче на "Хюндай"

Това бил първият опит на компанията с технологията AP1000
50
Новите мощности на АЕЦ Козлодуй щели да са опитно зайче на "Хюндай"

Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят преговори с "Хюндай".
Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти - очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземи друго решение на парламента. Това заяви  енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данин на Американсия ядрен регулатор последната централа, посторена недокрай от "Уестингхаус" в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято", даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че "Уестингхаус" няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология - създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно "Хюндай".

"Хюндай" са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ", добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че "Уестингхаус" са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора.

Има 4 различни решения, които са възможни за България - америкаци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията - с искане за оферта с цена и срокове.

"Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг - не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация - по технически параметри корейците са минали през критериите.

Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници "Хюндай" са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват - хайде да участват о "Бехтел", коментира експертът", заяви Куюмджиев.

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на "Хюндай" да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

"Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г. Важно е обаче кога от "АЕЦ Колзодуй нови мощности" ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж . Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки", посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще има поскъпване на енергията.

"Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други - много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо", заключи Явор Куюмджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Явор Куюмджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говоренето за нов АЕЦ е просто прах в очите за да скрият истинското убииство на българската енергетика. Много Много жалко. Пълни престъпници!
27
6
 
0
 
! Отговори
Да не строят преди 2 месеца
България няма нужда от АЕЦ на тази цена 120 милиарда лева, завършен проект, то не е само два реактора да построиш. Никой не знае колко ще струва ГЪОЛЪТ КОЗЛОДУЙ. Турция построи нашето Белене и пусна първи реактор По-евтино и без ядрени отпадъци ще ни излезе да купуваме ток от Турция и Румъния. Това е поредната Далавера на Управляващите, целяци да Лапат Комисионни. И да ни заробят както с ЕВРОТО. Василев ни изпрати на БОРСА ТОК, ЦЕНАТА СТАВА НЕПОСИЛНА, ХОРАТА ЩЕ СЕ ОТКАЗВАТ от ТОК. НЕ НА ДАЛАВЕРА
26
1
 
3
 
! Отговори
30 милиарда преди 2 месеца
долара струваше преди години 2 реактора. Сега крайната цена е 120 милиарда лева. 2 референдума имаше за строеж на Белене. Първият Герджиков скри подписите, осъдени няма. Вторият РЕФЕРЕНДУМ мина в НС и взеха решение да се строи. Станишев 2009 отказа и Борисов отказа, накрая ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ и ДПС отмениха решението за референдума. Белене почти платен шеше да ни струва 12 милиарда лева.Турция има ЕВТИН ТОК. Няма смисъл от АЕЦ на тази цена! Ставаме Ядрено Сметище на Европа.
25
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Дано не порасне експериментална гъба.
24
8
 
6
 
! Отговори
Оффф преди 2 месеца
А тоя е доленнн руски продажник.
23
1
 
4
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
България приключва с аец.....
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тъпите страдат!4 реактора за 9 години... за 24 млрд... ама на ОАЕ.За България офертата е 1 реактор - 20 години - 14 млрд.Е, човек трябва да е много кух да не вижда ОГРОМНАТА разлика в офертите.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хюндайците заробват... ще ни вържат каишката за едно 20 години, благодарение на нац. предатели в Парламата!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТезиИдиоти могат да бъдат премахнати само, както се премахва тумор.
19
2
 
3
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
До 2030 г. Кравеферма - Йок!!!! То, там след президентските избори през ноември може и до Втора Гражданскъ война да съ стигне..., кой знай! Тъй или иначе до 2037 г.шъ стамем свидетели на Ново Геополитическо статукво у светъ, ако преди туй не почне ТСВ! Па, ний сме седнали да съ кахърим за 2037 годинъ!!!!!! -))))))))))))
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опитно зайче сме и на краварите, но поне сме далеч, като гръмнем няма да ги засегнем. Трябва да се грижим за хегемона.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие за Хюндай не се притеснявайте, те ще наемат руски специалисти. Ще оскъпим блоковете само 5-6 пъти чрез посредника.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рублажа,зор,а?Нищо ще свикнете.
15
5
 
15
 
! Отговори
ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ преди 2 месеца
НИ ДАДЕ СТАБИЛНА АЕЦ > УЕСТИНГХАУС СА ОПАСНА КОМПАНИЯ
14
1
 
7
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 2 месеца
къв е този ***? не мяза на нищо.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И всико това само и само за да угодим на посолството.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистически *** със своят жалък рев само затвърждава колко правилно е взетото решение. Дано такива като него да ги разследват скоро за всичките злини които сториха не само през комунизма!
11
1
 
14
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Каде са -8 милярда за белене каде са -40 а ядренните отпадаци какво ги правимАйде гьбарите яжте това което надробихте като не гласувахте и ала бала ви оправя сега с-200
10
6
 
5
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 месеца
Абе експерте, китайците са участвали в строежа и оперират този тип реактори. Къде хюндай е строил този тип реактор питам
9
3
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Мутретата ще приберът парите а бьлгарите ще светнат като крушкиДа са ви честити - кирчовци , трактори и др подобни

Спонсорирани публикации