Военни спасиха бедстващи хора в Родопите

Планинарите са били в подножието на връх Кузу ятак
10
Военни спасиха бедстващи хора в Родопите
Снимка: Pixabay

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян успешно проведоха операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Военнослужещите са  участници в съвместната подготовка „Родопи-24“. Те са провели операция по търсене и спасяване.

В 15:35 ч. вчера, след получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), военнослужещите от състава на полка - майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).

Операцията по търсене и спасяване започва в 15:50 ч., бедстващите са локализирани в 17:03 ч., а в 19:04 ч. спасителната операция завършва успешно.

Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка - старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян, информират от Министерството на отбраната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: планинавоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне да бяхте сложили снимка от Родопите. Там няма подобни заострени върхове, защото планината е старонагъната. Тази снимка (ако изобщо е от България) е правена вероятно в Рила или Пирин.
9
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 1 месец
Пуснете снимка от Родопите като пишете за тях! Кой Ви знае и какви всъщност ги преписвате!?!
8
1
 
7
 
! Отговори
Браво... преди 1 месец
.. на тия достойни хора! Прекрасна новина!
7
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Тенгри кан как нема да го знаеш, женати е написала комшията в телефона си като "голям перелик". прочие кам ги осемте въртолета на меджидийката?
6
0
 
9
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 месец
Снимката от къде е? Не е от там.
5
0
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
A, тоа връх го знам;))) А, кво са търсили там? На майка си фътката ли с атърсили в това време? Козуятак е подходящ за лятото, макар, чи тва са голи върхове, Карлъка, Перелика, Козуятака и там си напича и в гъдзът. Така става, когато електората е глъфффф;))) Слуша рекламите по туризъм по Канал 1 и търче кат изоглавен.
4
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Военният почерк в публикацията се разпознава от разстояние.Военните журналисти подават информацията.Но поне да се преработи !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тежкият махмурлук си е бедствие.
2
0
 
10
 
! Отговори
troi преди 1 месец
А снимката е от Пирин или Рила...
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пумачески драми :)))