АДВ е поискала повторно обявяване на "Стомана" АД в несъстоятелност

Делото ще се гледа на 1 март в Пернишкия окръжен съд
22 фев 2005 12:33,

Повторно обявяване на "Стомана" АД в несъстоятелност е поискала Агенцията за държавни вземания (АДВ), съобщиха от КНСБ, цитирани от БТА.

Делото ще се гледа на 1 март в Пернишкия окръжен съд. Дружеството е атакувано заради непогасен дълг от 11 358 063,69 лв. Това са публични държавни вземания, чийто срок на плащане съгласно оздравителната програма е бил обвързан с продажба на активи на металургичното дружество до 10 януари 2001 г. До момента парите не са изплатени, въпреки че е трябвало да бъдат
издължени в пълен размер.

Молбата на публичния изпълнител се основава на чл.85 ал.1 т.3 от Закона за събиране на държавните вземания. Според АДВ е налице неизпълнение на оздравителния план, който бе приет с решение на Пернишкия окръжен съд на 10 юли 2000 г. Заради това АДВ иска повторно обявяване в несъстоятелност на дружеството.

Крайният срок за изпълнение на оздравителния план на "Стомана" АД е 28 май 2006 г. Дружеството е продало над 90% от активите си.

В декларация до министъра на икономиката и до областния управител Димитър Колев синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа" в "Стомана Индъстри" настояват за смяна на директора на "Стомана" АД Спас Христов. Те мотивират искането си с постановената от Пернишкия окръжен съд условна присъда на изпълнителния директор.

Тя бе произнесена на 17 декември миналата година заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Присъдата обаче се обжалва и все още не е
влязла в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации