Споразумение намалява бавенето на влаковете на границата със Сърбия

Споразумението ще бъде първото от подобен тип на Балканите
15 апр 2005 08:25,
Споразумение намалява бавенето на влаковете на границата със Сърбия

Споразумение за граничен контрол и процедури в железопътния трафик ще подпишат днес в Димитргоград вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и министърът на инвестициите на Сърбия Велимир Илич, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

Споразумението ще бъде първото от подобен тип на Балканите и ще позволи създаването на обща железопътна гранична гара в Димитровград, Сърбия. Това ще даде възможност за ускорено обработване на пътническите и товарните влакове по направлението на Общоевропейския транспортен коридор 10.

Престоите на влаковете на граничния преход между България и Сърбия и Черна гора, които досега бяха повече от три часа, ще бъдат многократно намалени. Така ще бъдат постигнати европейските стандарти в областта на железопътния транспорт и ще се подобри граничния преход между двете страни.

Вицепремиерът Василев ще инспектира днес ГКПП-Калотина, след което по покана на министъра на транспорта и съобщенията на Македония Джемал Мехази ще посети страната в периода 16-19 април.

В рамките на визитата си министър Василев ще има срещи с президента на Македония Бранко Цървенковски, с министър-председателя Владо Бучковски и с министъра на транспорта и съобщенията Мехази.

Целта на предстоящото посещение е ускоряване и задълбочаване на сътрудничеството с македонската страна в областта на транспорта и транспортната инфраструктура, както и ускоряване на проекта за свързване на железопътните линии между двете страни.

По време на визитата ще бъде подписана и съвместна декларация за ускоряване на проекта за свързване на железопътните линии между двете страни, за признаване на задълженията на македонските железници към БДЖ ЕАД, както и за предоставянето на т.н. "пета свобода" за българските авиопревозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание