Получаваме 2,3 млрд. евро за инфраструктура и екология за 2007-2009 г.

Националното съфинансиране в сектора околна среда може да се реализира във възможностите на очертания 1 млрд. евро
17 май 2005 12:11,

За първите години след присъединяването - 2007-2009 г. - очакванията са страната ни да се възползва от финансови средства на европейската общност на стойност 2,3 млрд. евро, от които около 50% са за инфраструктурни, екологични и транспортни проекти. Това заяви министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, по време на откриването на Трети международен бизнесфорум "Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот".

Националното съфинансиране в сектора околна среда може да се реализира във възможностите на очертания 1 млрд. евро – основно за изграждането на общинска комунална инфраструктура, която ще се използва не само от населението, но и от стопанските субекти, добави министърът.

Министърът на икономиката Милко Ковачев посочи по време на откриването на форума, че съществуват четири ниши в които може да бъде развивана българската икономика, а именно – поощряване на предприемачеството, информационните и комуникационни технологии, екологията и екоиновациите, възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност.

Министърът заяви, че предвиденият бюджет, свързан с развитието на конкурентоспособността и иновациите в тези области, обединени в нова рамкова програма, е 4,212 млрд. евро и е достъпна и отворена за участие на българските научни организации и компании, с цел постигането на една по-чиста по-безопасна, по-устойчива околна среда.

Валентин Златев - генерален директор за Лукойл България и представител на президента на Лукойл за България, Албания, Хърватска, Сърбия и Черна гора - посочи, че в началото на 2003 г. нефтена компания Лукойл е предприела екологична програма за безопасност за 2004 -2013 г., която обхваща повече от 400 мероприятия на обща стойност над 1 млрд. долара. Основен приоритет на програмата е усъвършенстване на системата за управление на замърсяванията, в резултат на което в предприятията на Лукойл до 2013 г. ще бъдат отстранени всички стари екологични проблеми, при значително снижение на обемите на емитираните замърсители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации