ЕРП-Варна планира 12,5 млн. лв. инвестиции през 2007 г.

Компанията планира да вложи 2,5 млн. лв. за доизграждане на проекта си "Мрежа 33", чиято основна цел е намаляване на изключването на подаването на електроенергия с 33%
23 ное 2006 14:58, Десислава Попова
Общо предвижданите инвестиции на Електроразпределение - Варна за следващата година са 12,5 млн. лв., съобщи зам.-председателят на Управителния съвет (УС) на дружеството Пламен Консулов. От тях 3 млн. лв. са предвидени за придобиване и ремонт на чужди съоръжения.

Компанията планира да вложи 2,5 млн. лв. за доизграждане на проекта си "Мрежа 33", чиято основна цел е намаляване на изключването на подаването на електроенергия с 33%, посочи Консулов.

По 1 млн. лв. са предвидени за проектите "Подобряване на качеството на енергията" и "Контролно мерене". Вторият етап на изграждането на подстанция "Траката" ще струва на германския собственик E.ON 1,5 млн. лв.

За 2006 г. за инвестиции и ремонт са били заделени 10,5 млн. лв. От тях най-голямото перо е за първия етап на изграждане на подстанция "Траката" - 4 млн. лв.

В регионалния център на ЕРП - Варна са на разположение общо 117 екипа от по двама електромонтьори, съобщи още Консулов. На 24-часови дежурства са 2 екипа и общо 22 специалисти. По думите му екипите са обезпечени с пълен комплект оборудване. В момента наличните автомобили за нуждите на екипите са 90, като са доставени нови 19, а други 19 ще бъдат в наличност през следващия месец.

Консулов беше категоричен, че ЕРП - Варна има договорка за партньорство с консорциум Елмонтажи от Търговище при бедствени ситуации. От Електроразпределение отново подчертаха, че във вилните зони на града почти 100% от мрежата на ниското напрежение и 30% за средното напрежение не са собственост на дружеството. По думите на Консулов най-трудното при придобиването на чужди съоръжение за компанията е изясняването на собствеността.

Председателят на УС на дружеството Райнхард Ашендорф допълни, че от началото на тази година Електроразпределение е водило разговори за изкупуване на съоръжения, но те не са били успешни. В тази връзка ще бъде създадено специално звено, което ще се занимава с този проблем. В E.ON имат намерение в случаите, когато бъдат изнудвани с високи цени за съоръженията, да изградят свои.

От E.ON отново декларираха, че дружеството носи вина само за една от четирите сериозни аварии във Варна в края на септември и през октомври.

В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране задължи ЕРП - Варна да създаде незабавна организация за нормализиране на подаването на електроенергия в града. Предписанието на регулатора беше включено в констативния протокол от проверката в дружеството, при която бе установено, че основните му съоръжения са в лошо техническо състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание