Ток и парно изхвърчат от 1 юли, още не знаят с каква скорост

Токът и парното ще поскъпнат от 1 юли тази година; предстои да бъде уточнено процентното изменение
9 яну 2007 14:36,
Ток и парно изхвърчат от 1 юли, още не знаят с каква скорост
Поне за първото тримесечие цената на тока няма да се повишава. Снимка: Булфото
Токът и парното ще поскъпнат от 1 юли тази година, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Предстои да бъде уточнено процентното изменение на цените.

Според Константин Шушулов през първото тримесечие на тази година няма да се променя цената на топлинната енергия. За този период не се очаква и поскъпване на тока.

Цената на електроенергията ще се повиши най-рано от 1 юли, каза председателят на ДКЕВР. Поскъпването се налага заради повишената себестойност в някои производствени централи.

Повишението в цената на топлинната енергия от 1 юли е заради поскъпването на природния газ, с който работят голяма част от топлофикационните дружества. От началото на тази година цената на природния газ се повиши с малко над 4 процента, което обаче според Шушулов няма да се отрази на работата на дружествата от топлофикационния сектор.

От 1 април ще има ново по-значително поскъпване на природния газ, което е свързано с подписаните нови дългосрочни договори с Газпром. Поскъпването ще бъде по-голямо от това, което сме правили през последните три тримесечия на 2006 г., коментира Шушулов.

Обмисля се промяна на годишния регулаторен период, който вместо от 1 октомври да започва от 1 юли. Идеята е обсъдена и с министъра на икономиката и енергетиката. Ако новите цени на тока и парното влязат в сила от юли, през октомври няма да има нови увеличения, посочи председателят на ДКЕВР.

Предстои цялостен регулаторен преглед, като за 3-4 месеца ще се направи пълен анализ на приходите и разходите на дружествата от енергийния сектор, каза още Шушулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание