Банско вече не е първа любов на британците

Бумът на покупки на евтини апартаменти в Банско и Слънчев бряг като че ли е приключил, пише Файненшъл таймс
9 фев 2008 11:02,
46
Банско вече не е първа любов на британците
Британските купувачи се разочароват от посредственото строителство. Снимка: Булфото

Британските купувачи на недвижими имоти започват да се оттеглят от Банско – водещ български ски курорт, който доскоро бе предпочитана дестинация за хора, които търсят ваканционни имоти на сравнително умерени цени, пише Файненшъл таймс в днешния си брой.

Откак започна глобалната кредитна криза, британските покупки на български имоти на цени между 45 000 и 90 000 евро са спаднали драстично, показват данни от базирани в София агенции за недвижими имоти.

Изданието цитира Хю Фрейзър от компанията LS Property, който казва:

„Проучването ни показа, че в Банско миналия месец са продадени само 30 апартамента, а купувачите са руснаци и гърци“.

За сравнение, преди само две години, в Банско се купуваха по над 500 имота на месец от британци и ирландци.

Този бърз спад показва, че бумът на покупки на имоти, фокусиран главно в Банско и Слънчев бряг, може би вече е приключил.

Предприемачите предлагат отстъпки от 8-12% в сгради, които са почти в завършен строеж в зимния курорт.

В същото време, цените на новите апартаменти в Слънчев бряг паднаха със 7-8%, пише още финансовият всекидневник.

Затягащите се кредитни условия накараха пазара да отбележи рязък спад, а с това България стана по-малко примамлива за британските купувачи.

Процъфтяващото строителство в Банско и Слънчев бряг доведе до пренасищане на пазара на евтини апартаменти и неподдържане на местната инфраструктура.

Според  оценка на експерти, 85% от британците купуват имоти в България без да са ги виждали.

Веднъж дошли в страната, те се разочароват от посредственото качество на строителството и липсата на заинтересованост у предприемачите по отношение на околната среда, добавя изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За коя икономиката става въпрос? Щото в България икономиката е основно от пране на пари и проституция.
24
0
 
0
 
! Отговори
? преди 16 години
Банско още преди 2 години приличаше на строителна площадка. Незнам само защо слагат прозорци - кооперациите са на 2-3 м една от друга. Много по-зле от Люлин и Надежда. А цените в кръчмите и магазините направиха местните жители, туристи в собственото си градче.
23
0
 
0
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
Съгласна с 19.Толкоз за сапунения мехур 'чужди' ивнестиции.Толкоз за мита вдигане пазарните цени на имоти и прочие след влизането ни в ЕС,толкоз за развития строителен бизнес без свежи пари отвън,толкоз за ... изкуствените високи темпове на развитие на БГ икономиката,толкоз и за отрицателното външнотърговско салдо дето имало тенденция към 'покачване'.Времето за равносметка наближава...
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Едва ли и с избори бързо ще се оправим.Икономиката ни е пред срив и не виждам кой ще я оправи толкова бързо колкото ни се иска.
21
0
 
0
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 16 години
Задава се страшна криза.Колкото по-бързо има избори толкова по добре за българският народ. В най новата история се видя, че комунистите не могат да управляват. Те само крадат и гледат да се закачат с подобни като тях. Да идва по скоро Бойко та да започнат нещата да се оправят.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То посирането със строежи на хотели все трябва един ден да има край! Таз природа е безвазвратно загубена ! Но всъщност на кой ли вече му пука ? За тез *** всичко е пари ! Ще дойде време нашите деца и внуци да платят пре скъпо!!!!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Дам и строителния бизнес заедно с т. н. български икономическирастеж - балоните на офшорките и наркопарите ще се срината тогава мили братя и сестри ще настане такъв глад, че 97-*** ще е цвете в сравнение с краха, който ни очаква!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и никога в слънчев бряг при несебърските селяни-обирджии.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vijte tuk tra
16
0
 
0
 
! Отговори
Валя преди 16 години
Сега наред е Боровец като го застроят и него не знам вече накъде ще си изнасят парите т.нар.богати хора.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нормално е, когато живееш между 4 бетонни стени, да искаш да си почиваш сред природата, избягвайки нови 4 стени. Аз бях в Банско преди година и съм тотално разочарован - все едно бях в някой от развиващите се квартали на София - дори като се качих на лифта получих дежаву - помислих, че съм на Симеоновския лифт на Витоша, долу под нас имаше УЖАСЕН СМОГ!!! Българските "ПРЕДПРИЕМАЧИ", така и не осъзнаха, че чужденците харесват българската природа, а не българския бетон! Мисля, че и след бума на строителството ще има работа - работниците ще изнасят останките от бутнатите хотели...
14
0
 
0
 
! Отговори
stafex преди 16 години
Време беше тази истерия да приключи,че не останаха вече зелени площи.Когато няма търсене,ще понамалее и безразборното строителство.
13
0
 
0
 
! Отговори
Нико преди 16 години
Бетонирането рано или късно ще спре не е това проблема.Проблема че след края на строителния бум българия я чака много сериозна икономическа рецесия,която ше удари огромна част от българския народ като се има предвид броя на заетите в строителния сектор.Много е вероятно да повлече и много други сектори със себе си.Това ще изхвърли стотици хиляди хора на улицата които ще емигрират на запада с което още повече ще се засили демографската криза в България.Минаха годините на големите инвестиции след 3-4 години ще свършат и прословутите европейски фондове и вече ния ще трябва да плащане,
12
0
 
0
 
! Отговори
netakabe преди 16 години
Браво за лексиката и кирилицата....дали пък само паспортът ти да не е Български.Верно е много излъгани останахте, ама то от алчност....пък и високо самочувствие.Къде и кога хубавото се е продавало евтино?Когато обеснявахме, че няма да си върнете инвестициите,вие ни отвръщахте, че ние ние нищо не разбираме от пазар на имоти.Когато казвахме, че друго е око да види и ръка да пипне, вие отговаряхте, че ползвате услугите на британска фирма...., защото не вярвате на нас.Един безплатен съвет....вашите фирми такива не дават.Пробвайте да продадете на някой от Русия, те все още се "лъжат"
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Стига с това бетонирване на България! СТИГА!
10
0
 
0
 
! Отговори
В. Зайцев преди 16 години
... по - добре, здравствуйте братушки от колкото, Hello или Hi...
9
0
 
0
 
! Отговори
куку преди 16 години
Искрено се радвам, че му се вижда краят на всичко това!!! Те вече почнаха да се самоизбиват мутрите - така трябва! Аз преди 5 години за малко да си купя апартамент на морето. Тоест бях се подготвил да купувам, но след няколко огледа и общуване с "предппиемачите" ми се отщя отвсякъде и ми идеше на един да му повърна в лицето - толкова отвратиыелни типове са тези мутри!!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
ЧУЖДЕНEЦ преди 16 години
Купихме, за да препродадем, останахме излъгани, бъдете си сами в тази ***!Ние пари пак си имаме и ше купим на друго място! Никога в Бг! Никога в Банско!
7
0
 
0
 
! Отговори
Отвратен! преди 16 години
То пък голям келепир да си купиш имот в тази бетонна морга. И без пари не искам да съм тук!Гледайте какво ще стане само след 5-6 години! То и сега оттеглянето е пълно и посевмвстно! Излъгани се чувстват купувачите и сега вият, че не могат да си препродадат имота , па макар и с някаква загуба! Трябв да се срутят половината сталинистки блокове!Да се даде свобода на природата, ако не е безвъзмездно късно за нея да бъде спасена.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Познавам ирландец с апартамент в Банско, който досега не го е виждал, защото не е идвал в България. Когато преди една година се похвали, че има собственост в България, да си призная аз си замълчах с оправданието, че не се интересувам от инвестиции в недвижими имоти, защото не мога да си го позволя. Това, което се случва едва ли е изненада за някой българин/ка... за съжаление...

Спонсорирани публикации