Изоставането предпазва Централна Европа от финансовите сътресения

Да си изостанал поне веднъж, е по-скоро предимство, отколкото недостатък за бившите комунистически страни от Централна Европа
24 сеп 2008 10:00,
Изоставането предпазва Централна Европа от финансовите сътресения
Снимка: БГНЕС

Да си изостанал поне веднъж, е по-скоро предимство, отколкото недостатък за бившите комунистически страни от Централна Европа, защото те устояват на глобалната финансова буря, посочва в анализа си Адам Ясер от Ройтерс. И докато водещите световни централни банки наливат милиарди във финансовия сектор, за да му помогнат да преодолее загубите от сложните пазарни инструменти, новите източни членки на Европейския съюз удържат позиции.

Икономистите отдават това на относителната изостаналост на региона въпреки огромната модернизация и напредък към капитализма през последните 20 години.

Казано по-опростено, обикновеното банкиране в бързо нарастващите икономики в региона е достатъчно печелившо, за да не изкушава банките да инвестират в по-рискови активи като ценни книжа, гарантирани с ипотеки. Кредитната активност, която отчита бърз растеж през последните няколко години, е ниска според западните стандарти и до голяма степен е била финансирана от депозити. Така че въпреки ограничеността на ликвидността тя продължава да бъде достатъчна, за да поддържа финансовата система стабилна.

Вижте още


Спонсорирано съдържание