Спестяванията на американците и европейците изчезнаха. А сега какво?

Историята дава горчив урок на инвеститорите и им показва фрапиращи грешки в пазарното поведение
8 дек 2008 10:09,
20
Спестяванията на американците и европейците изчезнаха. А сега какво?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американските и европейските спестители изгубиха цяло десетилетие. След два възхода и два краха фондовите борси не донесоха никакъв ръст на спестяванията им или дори са довели до загуби през последното десетилетие.

Ниските лихви лишиха дори облигациите и банковите депозити от реална доходност.

Ако не получават данъчни облекчения за вноските си, осигуряващите се доброволно в пенсионните фондове са щели да имат по-висока печалба, ако са държали парите под дюшеците си.

Малка утеха за западняците е фактът, че спестяванията на японците преживяват подобен крах от доста дълго време, се казва в анализ на The Economist.

Обстоятелствата тази година са достатъчно негативни, за да откажат всеки от това да пести. От началото на 2008 година активите на американските взаимни фондове са намалели с 2,4 трилиона долара, което е една пета от цялата им стойност.

Във Великобритания понижението надхвърля над една четвърт, или почти 130 милиарда паунда (195 милиарда долара). Капитализацията на международния борсов пазар е паднала с около 30 трлн. долара, или грубо казано – наполовина. Това поставя загубите от кредитни деривати, от които започна кризата – в сянка.

Лошите новини не се ограничават само с пазара на акции. Тази година стойността на рискови инвестиции от всякакъв вид – от корпоративните облигации през суровините до хедж фондовете беше буквално смазана.

Вярата в това, че диверсифицирането в алтернативни активи може да предотврати загубата на инвеститорите в условията на мечи пазар, се срина.

И, разбира се, инвестициите в домове, които за мнозина бяха сигурно убежище за старини, също загубиха стойност.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ДЕДО ПОП преди 15 години
Номер едно и единствен:Когато настъпи ВОЙНА -КРАХ НА ПАЗАРИТЕ И НЕМОТИЯ ТОГАВА КУПУВАЙ НА БЕЗЦЕНИЦА!!!Айде псевдоспециалистите да се изкажат нещо за Чифутският метод на ЗАБОГАТЯВАНЕ
18
0
 
0
 
! Отговори
инж.Бъчваров,Казанлъ преди 15 години
Приятели,започнахте да ми омръзвате с Вашите "икономичски концепции".Аз.обаче съм с инженерно мислене и гледам на "икономиката"само като на един от инструмнтите за опознаване на Света.Проблема на проблемите,с който се сблъсках в моята Практика като инженер,беше по какъв начин реално да се нормира труда.Оказа се,че до сега не съществува единна научно обоснована Теория за изчисляване на себестойността на произвежданата продукция.Слеователно и "формирането" ,в резултат на произвоственият цикъл ,"работни заплати",е нереално!И като тръгнем по веригата,...,стигаме до "нереалната световна банкова система"...Просто, Световната наука още не е достигнаа до онова ниво,което ще позволи на Човечеството да управлява ефективно своята икономика.И като прибавим към това и факта,че Еволюцията на живите растения,животни ,както и на Човеяеството /в частност и в общност/ е в непрекъснато движение към прогрес/регрес ,нещо като "Вселенско Махало",може би вече разбирате ,че на практика е невъзможно реално да се прогнозира и управява Световната икономика...Тази "игара на световна икономическа криза"е вид Параноя,причината е в грешно подбраните Алгоритми за изслеване и анализ на процесите...И още нщо,очевидната некадърност на Световните Лидери и Техните "Мозъчни Тръстове" ,се измества от мощна медийна пропаганда:"Не е важно какво се сулчва с Народите в исторически план,важно е каква представа Те ще получат за сучилото се"./Й.Сталин/ ...."На сраха очите са големи"!/инж.Бъчваров,Казанлък/
17
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
НЕМА ЛАБАВО..., казваше Правешкия гений...ЗА ВОЙНАТА В ИРАК, ТАКА СЕ ПЛАЩА......ДОРИ ЗА КОАЛИЦИЯТА НА "МЕРАКЛИЙТЕ", В КОЯТО НИ ВКАРА СОЛОМОН ПАСИ...., НЕМА ЛАБАВО!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ей, това гадно фарисейскоталмудистко будалкане край няма /засега, в перспектива е обречено/. А нещата в света са по-зле, но причините за това са други. И в основото им е появилата се през 1694 г. в Англия па времете на Вилхелм дьо Оранж ужасна /думата е слаба, но сега не се сещам за друга/ парична система от дългов тип с частично покритие. В съчетание с другото ужасно нещо - лихвата, тя е донесла толкова беди на човечеството, че с нея немогат да се сравняват и най-мракобесническите идеологии. Фактически по-голямата част от света в момента е в дългово робство, което със своята безличност и всеобхватност ще ни докара още много беди, преди да се справим с него. Пак повтарям - като начало потърсете с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/ като начало, за да разбелете за какво става дума. Примерно в САЩ частните търговски банки, създавайки дългови пари от нищото, си търсят дължимите им по закон /а и законите са едни!/ около 70 трилиона дългове на държавата /11 трилиона/ и на фирмите и гражданите /между 50 и 60 трилиона/ при БНП 13,5 трилиона! А и на теория, и на практика изхода е известен отдавна, успешно е прилаган и в големи мащаби /примерно от президента Линкълн/, и в микромащаби /примерно от бургмистъра на австрийското градче Вьоргл Михаел Унтергугенбергер през 1932 г./.А за тези, на които не им се търси, ето грубата схема на паричния фокус за създаване на пари от нищото.Частните търговски банки имат право при депозиране на определено количество национална валута, примерно печатани долари, да отпускат кредити в съотношение 1:9 и дори повече, а в някои случаи това може да бъде изобщо заобиколено. Значи ако се докопаме до правото да открием банка и да речем имаме 1111.12 лева които да депозираме като резерв, автоматически получаваме правото да отпуснем кредити на сума 10000 лева, които практически ние нямаме, т.е. създаваме ги от нищото и след време ще си ги получим с лихвите, които обикновенно в крайна сметка са пъти повече от отпуснатото. Ако при нас попадне друг такъв кредит от плащания в размер да речем пак на 10 000 лева, ние имаме право да отпуснем нов кредит от 9000лева /тук има силни и слаби пари, има различни умножения и деления.../, по нататък ако попадне при нас такъв кредит от 9000 лева имаме право да отпуснем 8100 лева и т.н. да създадем от нищото почти 100 000 лева, които с лихвата могат да стигнат и 500 000 лева. А лихвени пари просто не съществуват и това допълнително хипертрофира системата. Но това го има в книгите. Та това имам предвид, като говоря за паричната система от дългов тип с частично покритие, която си е жива частна пирамида от дългове. Такава система неможе да издържи, защото тя в крайна сметка иска да получи цялата Земя плюс %5 /да речем, че толкова е средния лихвен процент/. Та в идеалния случай може и да получат банкерите цялата Земя барабар с нас, ама тези 5% няма от къде да дойдат. Но то не и това целта на занятието.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
прочететe книгата "Мафията, ЦРУ и Джордж Буш" писана от американски журналист и който описва механизма как семейство Буш още през 1982 г. източва няколко банки в Тексас с помощта на ЦРУ и ще си отговорите на въпроса и за сегашната измама на президента Буш довела до източването на американските банки, спестявания на населението и до невижданата спекула с петрола и металите
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
прочетет книгата The Mafia, CIA and George Bush как семейство Буш още през 1982 г. източва няколко банки в Тексас с помощта на ЦРУ и ще си отговорите на въпроса и за сегашната измама на президента Буш довела до източването на американските банки, спестявания на населението и до спекулата с петрола и металите
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не разбрахме.Но след твоите велики глупости-вече сме наясно.Спекулантите са извънземни-дошли , ограбили световната икономика и отлетели с парите.Иначе къде ще са тези пари на спекулантите.Защо не се прегледаш.И най-добре ще е да заминеш извън ограбената световна икономика.Червено ку-ку.
12
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
cialo desetiletie e 100-10=90. Triabvaha ni 100 godini za da gi stignem,sega ni ostanaha samo 90. Bravo na Stanishev!! Spraviame se otlichno . ;))))
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да видят ние как сме вече почти 20 години без пари и спестявания...И да видя дали те ще издържат 20 години...Ние сме свикнали вече и на 2 и на 200............................................... ..........
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам само да кажа че в момента в България ситуацията е изключително нестабилна. Факти за това има много, но ще се спра на един очевиден. В момента банките в страната дават лихви по депозити в EURO над 6%, което е шест пъти повече от лихвите в Швейцария. Ниски са лихвите в ЕС, САЩ и Япония. Ако нещата у нас са ОК би трябвало да очакваме да дойдат от целя свят да си депозират парите тук.
9
0
 
0
 
! Отговори
Не Финансист преди 15 години
Толкова остават същите. Разбира се че нещата ще се променят. Ще измислят нов начин на обир на народа... Капитализма и момунизма не се различават по същество. Те са само два различни начина на експлоатация на народа. Баи *** го е казал наи-добре: Всичките са маскари! В странен свят живеем. Но не виждам ога ще започнем да се доверяваме на себе си а не на "специалисти"
8
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
При нас няма такъв проблем :) Няма спестявания - няма проблеми :)
7
0
 
0
 
! Отговори
Финансист преди 15 години
Аз работая на Wallstreet и като един от най- влиятелните финасови анализатори в световен мащаб, мога да кажа само едно- положението е много сериозно и от тук нататък нищо вече няма да е същото.
6
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
tova s nedvizimostite e pulna divotia!!! kolkoto i da se sriva pazara-nuzda ot pokriv nad glavata vinagi ste ima!!! naselenieto na zemiata se uvelichgava-ne namaliava, taka, che tazi progznoza e pulna idiotia. moze da se spukat balonite svurzani s naduvaneto na zenite, no realnite prihodi ot naemi i t.n. -ste se zapazvat i uvelichavat.....ha na bas! zemiata i nedvizimostite vinagi sa bili i ste budat nai-zennia kapital. samo deto tova beshe zabraveno prez poslednite niakolko desetiletia-zaradi parichkite -bili te virtualni ili ne!!!! smehhhhhh.....
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как така "и сега какво"? Сега следва това което чичо Адам Смит казва в в "Благоденствието на нациите" - дефлация.
4
0
 
0
 
! Отговори
Габровец преди 15 години
Ще направят както винаги досега са правили - ще си напечатат нови пари без покритие, с които да купят напечатаните без покритие облигации. Какъв ръст да има като финансовата система и изобщо световната икономика не се гради върху реалното производство, а върху кредитите и дълга?Много ясно че трябваше да стане тази криза, не може до безкрай да се трупат дългове върху дългове, само за да спечелят една шепа хора, управляващи огромни корпорации и прилагайки прикрито робство върху всички страни извън Г8!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Спесдтяванията били изчезнали. Да са изчезнали, да са изчезнали, колко да са изчезнали??
2
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Спекуланите си изтеглиха парите (няма да им носят висока доходност) и сега изнудват държавите да наливат пари за да не се разсипе изцяло ограбената от тях (спекулантите) икономика. Не го ли разбрахте!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne razbrah - koga idwa kraya na sweta ili weche e doshyl