Кога започна кризата в България?

Според някои криза у нас има вече пет месеца, според други не може да се определи кога точно икономиката ни последва тенденциите от чужбина
24 мар 2009 15:48,
67
Кога започна кризата в България?
Тенденциите от чужбина се пренесоха и у нас. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Според най-разпространените оценки разгръщането на финансовата и икономическа криза в САЩ, Япония и Западна Европа започва на 9 август 2007 г., като доказателства са намесите на централните банки на еврозоната, САЩ и Япония на валутните пазари и парични пазари.

Много анализатори, политици и пазарни наблюдатели посочваха, че влиянието на тази криза в България ще се забави или ще е слабо, като през последните месеци стана ясно, че такова влияние има, макар и наистина да е по-късно във времето.

Investor.bg се опита да намери отговор на въпроса кога точно настъпи кризата у нас. Според анкета на сайта датата, която трябва да се посочва при отговор на този въпрос, е 21 октомври 2008 г.

Тогава БНБ приема промяна в наредбата за минималните задължителни резерви (МЗР) на банките, целяща осигуряване на ликвидност в банковата система. Според промените за резервни активи на търговските банки се признават и 50% от касовите им наличности.

Улесни се и достъпът на търговските банки до резервите им в БНБ. Според 28% от гласувалите това събитие е първият признак за усещането на ефектите на кризата у нас.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
bogg преди 15 години
Kakva kriza,be??? nie sme v kriza ot 20 godini!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
Vinovnici преди 15 години
Koctov e vinoven za krizata!
64
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 15 години
България е от 30 години в криза а и няма да излезе скоро
63
0
 
0
 
! Отговори
нови преди 15 години
Колкото и сладкодумни да сте десните, НЕ ви вяррам. Само прочетете какво сте написали във форума. Ншщо конструктивно. Знаете само да закривате предприятия!На колко души дадохте работа. Откъде ще вземете пари за нови работни места?Хайде си'к'тир!
62
0
 
0
 
! Отговори
zeitgeist преди 15 години
Потърсете филмите zeitgeist и zeitgeist adendum за да разберете за контролираните кризи, как Федералния резерв е частна компания и други интересни факти, как на 10 години се "прави" по една криза като централните банки или банките майки изизскват от търговските банки връщане на отпуснатите средства а те от своя страна от кредитополучателите. Така е било в Голямата депресия в Щатите като са ги направили всички безимотни така се опитват и в България. Защо само в България прехода продължава вече 20 години и още не е свършил? Много богата страна сме 95% частна собственост в хвалените западноевропйски страни като чуят че имаш собствено жилище, автомобил който си си го платил кеш и земеделска земя на село не вярват на ушите си. Мислят че ги лъжеш не могат да проумеят защо човек със собственост ще обикаля по другите страни да търси препитание! Сега е необходимо колкото се може по бързо да се премине към евро разплащания в магазинната мрежа за да не могат да управляващите( дирижирани от вън) да скроят някой номер с голяма инфлация и 4 лева за евро защото парите в обръщение са доста повече от задължителния резерв както е по указания във валутен борд!
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ot vsi4ko procheteno do tuk - moga da kaja 4e edinstveno nomer 15 vijda neshtata v istinskia aspekt - krizata v bulgaria e blagodarenie na PROPAGANDATA NA MEDIITE, na nikoi 4ovek ot srednata klasa jiznenia standart ne se se vloshil, no blagodarenie na mediite - horata zapo4naha da sabirat parite v burkani za "cherni dni" - fakt e che vinagi sme jiviali v kriza vsravnenie s drugite evropeiski strani
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, само дето не се разревахте от умиление. Айде лека, изкарахте си по едно кокалче за тая вечер...
59
0
 
0
 
! Отговори
52,57 преди 15 години
Бъди жив и здрав , приятелю!Радвам се , че намирам и тук хора ,с които мислим кажи-речи еднакво.Лично аз правя каквото мога, за да повдигам духа на младото поколение.Но то е вече с промити мозъци.Много ще е трудно, но не е невъзможно.Знаеш ли, имам няколко репродукции на картини в "офиса" ми.На Вешин-"На нож", на Димитър Гюдженов няколко...Като дойде някой да му свърша някаква работа, гледа и не вярва, че това са били дедите ни!Най ми домиля, когато едно момче, на около 22 години, поиска да купи една от репродукцийте-"През река Морава" ,и даваше 100 лева...Не всичко е загубено, но трябва да се почне от начало.От детската градина.Поколението от 1989 година насам е почти изгубено!Лека вечер, и бъди жив и здрав!
58
0
 
0
 
! Отговори
Стария преди 15 години
Напълно си прав и споделям твоите разсъждения, може да се каже , че така мисля и аз за случилото се в държавата ни. Но от друга страна, като чета новините, статиите, коментарите намирам много песимизъм и отчаяние и то сред младите хора и искам да вдъхна според моите скромни виждания/ поне малко оптимизъм и надежда за по-добро.
57
0
 
0
 
! Отговори
52 преди 15 години
Правилно си ме разбрал, приятелю...Но аз съм скептик вече.Винаги съм гласувал до сега, винаги за новото и прогресивното.И винаги до сега са ни лъгали!Смятам, че всичко е предрешено до стотни от секундата.Смятам, че западни централи години наред са подготвяли и осъществявайки всичко това.Колкото и да са продажни и некадърни политиците ни, колкото да са млади и неопитни ,не може да разсипат цяла държава за 20 години!!!Най-фаталното е, че промиха мозъците на младото поколение.Децата не знаят кой е Йордан Йовков, Елин Пелин, Вазов.... Не знаят, че тази държава е имала промишленост, работеща на 2 и 3 смени.Не знаят например, че Балканкар е бил една от 3-те водещи в света фирми за производство на мотокари и електрокари, даже и по-добра и с но-голям оборот от ЛИНДЕ например...Не знаят че Балканската война дедите ни уплашиха света с героизъм, като на война тръгваха с песни ицветя, като на сватба...Не знаят че по балкана още се белеят костите на тези, които ни освобождаваха преди 130 години и по които така неблагоразумно плюем...Не знаят, че тези,на които се кланяме и слугуваме сега, в Берлин и Ньой рязаха България както си поискат!Стига толкова, че ще ме обявят за комунист и Русофил.В момента нас ни е отредена ролята на буфер, в който да се спира всичката *** от изток на запад.Ще ни залъгват, ще ни дават помощи , ще ни котгкат, само и само да сме тука и да спираме *** и араби да не стигнат безпрепятствено до Виена или Мюнхен, не че сега ги няма там.Ще ни държат бедни, за да им работим за 1/10 от тяхните надници. Ще съсипят образованието ни, ще го девалвират, за да не сме им конкуренция в нищо.За тях ние сме само пазар и източник на евтина работна ръка.Нашето се видя вече какво е.Дано децата ни успеят да се спасят от тази пъклена прегръдка на безродни политици и продажници.Дано не е късно за възраждане на тая държава!Както винаги, с каквото можем-ще помагаме!
56
0
 
0
 
! Отговори
polpot преди 15 години
krizata zapo4na s padaneto na soc.bloka 1989 .
55
0
 
0
 
! Отговори
Стария преди 15 години
Прочел съм спомената програма. Разбирам по коментарите ти /обръщам се на ти, защото ме нарече приятелю/, че ти си един българин, на който България му е свидна и той страда, за нейното настояще и бъдеще.Добре, има заговор за нашето унищожение и този пъклен план се изпълнява! Но ние като горди българи какво да правим да чакаме, да се предаваме, да се оставиме на вълните на отчаянието, ИЛИ да изметем тези, които ни предадоха. Ние не сме на дъното, ние имаме силата, младите хора набират смелостта, която ще ни изведе от това смирение! Болката и търпението не могат да бъдат безкрайни! Аз усещам, че възраждането на българския народ ще настъпи в близките години. Самият факт, че ние с теб си говорим за това и по този начин,ми дава тази увереност.
54
0
 
0
 
! Отговори
EMIGRANT преди 15 години
KRIZATA ZAPO4NA , KOGATO SPRIAHA PARITE OT EVROSAUZA ! ZASTO GI SPRIAHA ?
53
0
 
0
 
! Отговори
uncle red преди 15 години
Чета постовете и си мисля, че ако зругите страни ги тресе икономическа криза, то ние сме в перманентна криза на националното самочувствие. И май е прав този дето беше написал като начало 681 година. Макар, че като личности всички сме стойностни, като народ ни няма никакви! Защото "Съединението прави силата" сме го откопирали от белгийците. А притчата за снопа пръчки на хан Кубрат така и не се е осъществила и синовете му са се пръснали на всички страни. И оттогава до сега сме все така българите - един срещу друг. Няма национална идея, н,*** национална гордост и разбиране, че когато всички са добре и ти ще бъдеш добре. Ние сме народ от дребни хитреци, които вечно искат да измамят някого, но накрая си остават измамени. Затова, макар, че газим в история, другите народи не ни вземат на сериозно и трудно ще завоюваме уважение в Европа. Докато несе научим сами да се уважаваме един друг и да сипомагаме, а не да си завиждаме. Не са виновни Костов, Симеон и Станишев. Дори Доган не е виновен! Виновни сме си ние - те само се възползват от нашата глупост. Дано следващото поколение промени нещата!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Приятелю, аз съм този, коментирал преди теб.Много те моля, пий едно валерианче, и потърси в нета тук БЪЛГАРИЯ КОЯТО ИЗГУБИХМЕ и ПЛАНЪТ РАН-ЪТПосле пак пиши, че всичко зависи от нас...За съжаление, ние вече сме само една територия, превзета икономически и без бой.Вече не сме предизвикателство за запада, а поредната бананова република.Колкото повече мърдаме, повече ще ни влиза, за съжаление....
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каква демокрация?Ти на дворцовия преврат от 1989 година , когато се раздели БКП на БСП и СДС, демокрация ли казваш?Аз му казвам пладнешки обир на това...48-ми, ще се радвам ти и синовете ти взети заедно да имате точно толкова дипломи, колкота аз, дето съм лепил плочки и учил безплатно едно време.Може да не са признати на запад всичките, но са с реално покритие, хранят ме от дълги години.А сега-знаем как се изкарва диплома...И още нещо-сега точно такива като теб са общите работници на някой чичко паричко.Такива ,като мен натрупаха опита и знанията, и сега берат плодовете им в частния бизнес.Да, с висше техническо образование съм, и не съжалявам за това.Дай боже всеки му такова образование, когато изпитите не се купуваха!
50
0
 
0
 
! Отговори
Стария преди 15 години
Драги коментиращи,преминали сте на тема кога беше по-добре: при социализма или сега? Малко в шеговит тон ще се опитам да ви отговоря: Ако живеехме още при социализма, нямаше да има: свободна инициатива и свобода на словото, банани, компютри и интернет, безумно и неугледно строителство, мандарини,решетки на прозорците и железни врати, наркотици, чалга и шоу простотии, бодигардове и охранители на брой повече от полицаите,мобилни телефони, китайски чесън, СОТ, мутрите,щяха да се возят в Москвичи,а Соломон Паси в Трабант, заменки на гори телилейски за парцели по морето и т.н.Ако живеехме още при социализма щяха да ни ръководят децата на членовете на политбюро /между впрочем те и сега не са ни оставили безпризорни/.С казаното до тук искам да ви накарам да се замислите, че недостатъците на тази неосъществена демокрация в нашата Родина са в нас и в избора ни на управляващи. Не мога да отрека, че през годините предишните и сегашните управляващи успяха да ни измамят с голи обещания и вместо да работят за благото на народа, те поработиха доста успешно за своето обогатяване. Крайно време е да сложим край на това и да постигнем успехите на другите демократични държави. Дилемата е участието ни на изборите и ако този път не успеем, трябва да излезем на улицата.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КРИЗАТА ЗАПОЧНА 1994 ГОД ОТ ТОГАВА ДО СЕГА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОДА ЖИВЕЕ ЗЛЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА МАФИЯТА ,ОЛИГАРСИТЕ,ПОЛИТИЦИТЕ,ПОЛИЦАЙТЕ И КОРУМПЕРАНИТЕ ЧИНОВНИЦИ КМЕТОВЕ,МИНИСТРИ И ТЕХНИТЕ ПОДЧИНЕНИ КРАДЦИТЕ И РАЗБОЙНИЦИТЕ ДОБЪР ВЕЧЕР БЪЛГАРИНО
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Работели сме и двамата с баща ми на по 2 места.След 17 часа ота и неделя-като строители на частно.Като техник по ел инсталации. Като майстор ВИК.и още други такива.Народа строеше масово 70-те и 70-те години.---------------------Затова сега ще си общ работник с висше образование. Ако беше учил вместо да лепиш плочки, щяха да ти признаят дипломата.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако има други, които са се издигнали, това не е общия случай а синчета и дъщерички на отговорни другари, учили в елитни гимназии чужди езици, след което с държавни пари пратени да следват на запад и да въртят и умножават на партията любима парите от задгранични далавери.----------------Да, и за това е виновна демокрацията, така ли?