Експерти: Стигнахме дъното при имотите

Представители на строителни компании и агенции за имоти призоваха за държавна подкрепа на сектора
28 май 2009 15:05, Десислава Попова
18
Експерти: Стигнахме дъното при имотите
Снимка: БГНЕС

Пазарът на жилищни имоти в страната дава признаци на съживяване – нарастват интересът и активността на потенциалните купувачи, цените през последните месеци се задържат без понижение, а в бъдеще корекция в посока надолу може да се очаква само при надценените имоти.

Така накратко виждат ситуацията на пазара в момента представители на строителни компании и агенции за имоти, взели участие в пресконференция.

Те не се ангажираха с конкретни стойности къде е дъното на цените, но добавиха, че е достигната себестойността на имотите и ако цените продължат да падат под нея, това би станало за сметка на качеството на строителството.

Себестойността обаче е относително понятие, защото включва в себе си редица фактори, отбеляза Васил Шопов, член на УС на Национално движение недвижими имоти (НСНИ) и собственик на агенция за имоти.

„Добрата новина е, че през последните два месеца не се забелязва понижение на цените. Купувачите постепенно се завръщат на пазарa, а недоверието намалява“, каза Лъчезар Искров, председател на сдружението.

По думите му от значение е и това, че България не е фатално зависима от ипотечния пазар заради ниско ниво на кредитиране и високия дял на собственост на жилища у нас – над 90%.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
мене преди 14 години
Вярно е стигнали сте моралното дъно... За дъно на цените на имотите още много рано да се говори пробвайте след 1-2 години пак.
16
0
 
0
 
! Отговори
айдеде преди 14 години
Кое дъно е достигнато ?2005 си купих апартамент във Варна за 300 евро/м сега мога да го продам бързо за 1100 или 1300 с малко чакане. Срещу нас строят кооперация на 1400 и всичко е продадено ! Аиде сравнете цените на материалите и цените на труда от 2005 и 2009. Не са скочили 3 пъти ! На какво отгоре вдигат цените ?!?!? Че те били и на дъното и евентуално ще скочат още. Това е гнусна спекулация.Съвсем скоро като се увеличат още малко лошите кредити цените ще паднат. И тогава както е ставало в други държави хората хептен ще си прекратят ипотеките защото ще е по изгодно банката да им вземе апартамента а те да си купят нов на новите по ниски цени.А ако сте решили сега да си вземате апартамент, за същите пари че и по малко можете да си купите в Берлин или Мюнхен и в много други градове в европа на прилични места.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
kato primer za realna cena moga da dam slednoto: kupuva6 apartament 50-60 kvadrata za 60 000 euro v 6to gode snosen kvartal. Naemnite ceni na sa6tia sa ot porqdaka na 250-300 euro v zavisimost ot obzavejdaneto.Umnojete naema po 12 meseca i sled tova po 10 godini, kolkoto bi trqbvalo da e maksimalnata vazvra6taemost na edna investiciq(u4ebnicite po finansi) i 6te vidite kolko bi trqbvalo da bade realna cena. Po moi smetki = 300x12x10=36 000 euroKakav e izvoda ot primera,4e minimum 30-40% ot sega6nata cena e neobosnovano visoka.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
АМИ КАТО СТЕ ГО СТИГНАЛИ КУПУВАЙТЕ СИ ГИ ВИЕ САМИТЕ НА ТЕЗИ ЦЕНИ, НИЕ ПОЧТИ ВИ ПОВЯРВАХМЕ. КОЙ ВДИГНА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ДО НЕБЕСАТА- АНГЛИЧАНИТЕ, КЪДЕ СА СЕГА АНГЛИЧАНИТЕ- НЯМА ГИ. ИЗЛЪГАНИ ЛИ СЕ ОКАЗАХА ТЯХНИТЕ НАДЕЖДИ ЗА ИЗГОДНА ИНВЕСТИЦИЯ В ИМОТ В БЪЛГАРИЯ- ИЗЛЪГАНА Е. СПОРЕД МЕНЕ ЩЕ СЕ СТИГНА ПАК ДО ЦЕНИТЕ ОТ 2003-2003 Г, КОГАТО АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВАРНА СЕ КУПУВАШЕ И ЗА 10 ХИЛЯДИ ДОЛАРА.
13
0
 
0
 
! Отговори
брокер преди 14 години
общо взето могат да ви падат само "онези неща".Жилищата-не,или не толкова,колкото им се иска на някои от типа "леж,па яж".
12
0
 
0
 
! Отговори
П преди 14 години
Ето още едно вярно изречение:"...а в бъдеще корекция в посока надолу може да се очаква само при надценените имоти."Като се има предвид, че 99,9% от имотите са надценени, авторката Деситу си е оставила вратичка за измъкване :))
11
0
 
0
 
! Отговори
Nqkoi преди 14 години
Аааа не сте го стигнали,още ще пада
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
М.A.F.I.A.-та няма да позволи цените да паднат прекомерно, господ да ги убие.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
"ако цените продължат да падат под нея, това би станало за сметка на качеството на строителството." Е като знам колко качествено строиха досега, какво ли ни чака занапред?
8
0
 
0
 
! Отговори
valsodar.blog.bg преди 14 години
Единственото вярно в статията е следното изречение "Себестойността обаче е относително понятие"ОТНОСИТЕЛНО !И тепърва ще четем подобни отнесени репортажи на всяко едно тримесичие в близките 2 години, как имотите стигнали дъното си :)
7
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
merakliisko mislene ..to ste stane iasno seled 6 mesetca ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Porednata platena ot niakoi statia..... Kak e wazmojno apartament v sofia(neureden grad bez metro) da srtuva kolkoto v Berlin??????
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
В момента имотите са с 100% по-скъпи от реалната им стойност. Обявените в Евро цени биха били реални, ако са в лева. Това важи както за покупко-продажбите, така и за наемните цени. Има ояе много въздух в балона да издиша, докато се стигне до реалните за пазара цени и пазарната корекция бъде пълна.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
яжте големия брадат , космат и с брадавици задавете се в собствената си алчност :) никаква помощ каквото сте дробили това ще сърбате
3
0
 
0
 
! Отговори
anonimus преди 14 години
...па ние трава пасем...
2
0
 
0
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 14 години
еваларка на експертите...на всеки 5% срив на цените се появява някой експерт да ни увери , че повече няма да падат и сега е момента да се купува...след 20 дни очакваме поредната статия с подобно заглавие
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
О'Е МОЖЕ ..ЩЕ ВИДИМ ))))