Половината от икономиката у нас е сива

Най-засегнати са строителството, туризмът и здравеопазването, сочи проучване
8 сеп 2010 15:18,
52
Половината от икономиката у нас е сива
Снимка: БГНЕС

Според работодателите сивата икономика у нас е 42%. Това сочат данни от представено днес проучване, направено от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и финансирано по линия на оперативна програма „Човешки ресурси“. 

В проучването са участвали около 1000 работодатели и заети от цялата страна.

Представените резултати се основават на собственото мнение на запитаните, а не на финансови данни, уточни доц. Емилия Ченгелова, ръководила проучването.

Резултатите, обобщаващи мнението на запитаните служители и работници, са още по-фрапиращи – според тях 58% от икономиката са неформални.

Запитани за тенденциите в дела на сивата икономика за последните три години, над една трета от работодателите и над половината от населението смятат, че делът й се увеличава.

На мнение, че делът на сивата икономика е намалял през последните три години, са само 16% от работодателите и под 7% от населението.

По-конкретно работодателите, които смятат, че делът на сивата икономика е най-висок, са от секторите промишленост и туризъм. От заетите най-критични са тези със средно образование и на непълен работен ден.

Както работодателите, така и заетите смятат, че като цяло браншовете, в които е най-висок делът на сивата икономика, са строителство, туризъм, здравеопазване и млекопреработка, като населението разменя местата на здравеопазване и туризъм.

Като основни прояви на сивата икономика запитаните посочват плащането „на ръка“ и неплащането в пълен размер на данъци и осигуровки.

Между основните причини за развитието на неформалната икономика работодателите посочват често сменящото се законодателство, а също така ниската компетентност на държавната администрация и бездействието й, което според тях е с цел генериране на корупционни практики.

Други изводи от проучването сочат, че малките фирми много по-често от големите извършват „сенчести“ дейности, но пък при големите „далаверите“ са в по-големи финансови размери.

Една от основните прояви на сивата икономика – работата без трудов договор и съответно неплащането на осигуровки – се оказва, че е най-много разпространена в Кърджали, където близо 40% от запитаните са отговорили, че през последната година поне за месец са работили през трудов договор. Този показател за Смолян е 35%, а за София-област – 30%.

Тревога буди фактът, че според даденото проучване една четвърт от запитаните в условията на настоящата икономическа криза биха се съгласили да работят и получават заплати без трудов договор, а около 40% от работещите на договор нямат нищо против да бъдат осигурявани на по-ниски доходи, отколкото реално получават (запитаните в този случай могат да дават повече от един отговор).

Националният статистически институт (НСИ) също е направил проучване за разпространението на сивата икономика, което съвсем накратко също беше представено днес.

Тъй като неговите данни се основават на официални финансови показатели, то е за периода 2000–2008 г.

Според тези статистически данни от 2003 г. насам неформалната икономика у нас бавно намалява дела си, като за 2008 г. той е само 10,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), който показател е около средния за Европейския съюз.

Председателят на АИКБ Васил Велев коментира разминаването в данните на социологическото проучване и това на НСИ с факта, че социолозите оценяват честота на проявление на сиви практики, а не размера им в парично изражение, докато НСИ оценява колко би се добавило към БВП на страната, ако сивата икономика излезе на светло.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов пък обясни мнението на бизнеса за толкова висок процент (42%) сива икономика със „сериозния песимизъм в бизнеса заради икономическата криза“.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
СИВА ИКОНОМИКА ЛИ... преди 13 години
...ЧЕ ТЯ ДЪРЖАВНАТА ----БЯЛА ЛИ Е ???!НАЛИ "БЮДЖЕТА" НА ДЪРЖАВАТА ....СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ" НА ТЪМНО", ЗА СВОИ ХОРА!В ЦЯЛ СВЯТ ...НА ТОВА МУ ВИКАТ -----"ЧЕРНА ИКОНОМИКА"!ВИЕ ,ПОЗНАВАТЕ ЛИ ПОЛИТИК----КОЙТО ДА НЕ Е ЗАБОГАТЯЛ???!РУМЕН ПЕТКОВ ,НАЛИ Е ПОЛИТИК-----ЩО ДИРИ ПРИ ИНВЕСТИТОРИТЕ ОТ ФОРМУЛА -1???!!!!.......ЧАНТИТЕ ЛИ ИМ НОСИ??!
28
5
 
3
 
! Отговори
vini преди 13 години
Много лесно държавата може да се оправи с сивата икономика ако поиска.Задължително всеки служител трябва да има баджа закачена с име и длъжност която заема няма ли такава по време на проверка глоба на работника и на фирмата.Така при по чести и внезапни проверки ще има доста глобени в момента защото половината служители не се водят на работа или изпълнява различни длъжности.Така че действайте с проверките .
27
1
 
4
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Съгласна съм с този коментар ,скоро и сива няма да има. Не може 1,5 мил. работещи да издържат цяла една държава -държавни служители , полиция , военни ,роми ,деца и пенсионери. Унищожават бизнеса и скоро няма да има кой да внася в хазната.
26
0
 
6
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
Ние нямаме представа как се харчат нашите пари освен,че се крадат и издържат ***.Нищожна част за пенсионерите.Това е общото мнение.Затова и сива икономика.За съжаление държавата е враг за нормалния българин.Ето анкетата за *** държава го показа.
25
0
 
6
 
! Отговори
ДИНО преди 13 години
Очаквам скоро сивата икономика да стане 100% черна при дублиране на всички държавни структури. Българина плаща на държавните: полиция, медицина, образование с данъци си, а на дублиращите ги частни охранители, свободен прием при специалист, частни уроци на децата ни и т.н. т.н.
24
2
 
8
 
! Отговори
Манева преди 13 години
Само от зъболекарите хазната губи годишно окло 42 милиона лева данъци и осигуровки.Добави към тях лекарите от частните кабинети мед.сестри,които работят там и сумата набъбва над 75 милиона лева.После плачат за пари .
23
2
 
7
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
ами по коментарите,че ще вдигат акциза на бензина,на "дългите"цигари и нам кви си глупости,става ясно едно,невъзможността на бандата на Боко да се справи с икономическата ситуация в страната и пак всички,разбирай обикновените българи ще "операт пешкира",защото тези стоки се ползват от народа и той не може без тях,а те ще повлекат всичко след себе си или поне ще са предтекст за това!!а Дянката вика:немаме механизми за регулация-ми измислете ги бе!!Да ви го начукам на две магарета сено не можете р
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сивата икономика е резултат от сивото управление на странатанека Бойко Борисов да излезе по телевизията и да каже как е натрупал 1 милиард лв,от гасене на пожари,нали ?
21
1
 
8
 
! Отговори
Клиент преди 13 години
Брокерите, лекарите и зъболекарите на частна практика, строители - никой от тях нищо не плаща или само толкоз колкото да се каже, че е дал нещо ..
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
туризма е в челото на сивата икономика пък реват хем държавата да им рекламира по света бизнеса с държавни средства, да продължават да са със 7 % ддс и да отчитат 14 пъти по-малко оборот / констатирано надежно от последните проверки/ Егати крадците, цяла България да работи за тях. Никаква почивка вече на български курорт щом е така
19
1
 
8
 
! Отговори
Ангелова преди 13 години
А образовянието, бе? Там се перат бая парички, ама никак не се пише за това. Само от време на време около някой и друг скандал с изпити се пише за частни уроци. Ама защо има частни уроци и езикови школи, които са толкова езикови колкото аз съм Мерилин Монро.
18
4
 
10
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
СИВАТА ИКОНОМИКА Е РОЖБА НА АНДРЕШКОВЩИНАТА У БЪЛГАРИНА...ВСЕКИ ГЛЕДА ДА НАДХИТРИ ЗАКОНА,БЕЗ ДА СЕ УСЕЩА ,ЧЕ НАДХИТРЯВА СЕБЕ СИ ,И ПОСЛЕ ТАЯ ХИТРИНКА ТИ ИЗЛИЗА ПРЕЗ НОСА...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На едно място 70%,на друго 50%,който не вярва да провери!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е и???Сива,бежова или 4ерна след като е налице факта,какво се прави?Само КОНСТАТАЦИИ.Я млък!!!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Представените резултати се основават на собственото мнение на запитаните, а не на финансови данни" Ехааа, достоверна работа! Моето пък мнение е, че минимум 120-130% са в сивия сектор и още 90-110% в черния, но ако всичко излезе наяве... ехе, че се чудят как "да ни стигнат американците"
14
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
не половината а цялата ако това може да се нарече икономика аз съм трамвай,няма фирма дето да не дължи пари на друга фирма,да не говорим че няма пазар на труда ,винаги те осигуряват на минималната,независимо на каква длъжност си и колко получаваш,за какъв едър бизнес говорят като в пове4ето фирми работят до 50 човека,колко са фирмите в които работят по 500-600 примерно,е да в моловете ако не се лъжа ха,ха
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тепърва ще става интересно
12
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Тази снимка ми се струва позната...не беше ли от една статия за подкуп на катаджия?:)
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не половината, а над 70% и не е сива, а е фалирала и я няма.....
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дали е сива или пембяна , а можеби пипитена .Как може да боядисват нещо дето го няма.