Собственикът на Мтел купува Мегалан и Спектрум Нет за 72 млн. евро

Очаква се сделката да бъде финализирана през 2011 г.
15 сеп 2010 11:25, Красимир Ангелов
172
Собственикът на Мтел купува Мегалан и Спектрум Нет за 72 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Австрийският телекомуникационен гигант Telekom Austria AG, собственик на мобилния оператор Мтел, ще придобие два кабелни оператора в България за 72 млн. евро, разширявайки бизнеса си в Източна Европа, обяви Bloomberg.

Обекти на сделката са Мегалан и Спектрум Нет, като покупката ще бъде финансирана с наличните свободни средства на компанията.

Финалното плащане от 14,5 млн. евро през 2011 г. ще зависи от представянето на придобитите дружества, уточняват от Telekom Austria.

Базираната във Виена група оперира мобилни мрежи в седем държави от Източна Европа. В петък компанията оповести решение да обедини подразделенията си за фиксирана и мобилна телефония, за да намали разходите си.

Транзакцията подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Предвижда се, след като сделката стане факт, местното ръководство на Мегалан и Спектрум Нет да бъде запазено и в двете компании, които ще продължат да оперират отделно за около 18 месеца.

Въпреки това продуктови пакети под бранда на Мтел ще бъдат пуснати от тях още през тази година.

От Telekom Austria смятат, че двата кабелни оператора взаимно допълват дейностите си, което се очаква да позволи на Мтел да обхване както бизнеса, така и частни клиенти.

Мегалан е водещ доставчик на високоскоростен интернет в София и предлага и IPTV-услуги. Спектрум Нет се фокусира върху високоскоростния достъп за бизнес клиенти в по-големите градове в страната.

Заедно двата оператора имат приходи за 2009 г. в размер на 25,3 млн. евро и печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) от 7 млн. евро. За тази година се очаква комбинирана EBITDA от 9,6 млн. евро.

Вижте още новини от комуникации

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: телекомМтелМегалан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
11
 
3
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Тука само някакви сърдити стотинко-бройковци пишат .... надписали са ми сметката ... незнам си кво си ....Точно от вас мишки тръгнали да крадат !???Вие сте коне с капаци и сте смешни всичките!Трябва да се радвате че компания с история и твърди позиции купува селските ви оператори и от опит ви казвам , че само повишаване на качеството може да очаквате! А те застанали тука да ми сметат кой им надписал сметката с 20 стотинки .... ами ако сте си наседнали телефона със селските дебели гъ*ове ???
149
3
 
8
 
! Отговори
321 преди 13 години
Тия сега ще е..т мамата на хубавите мрежи , очаквайте огромно занижение на трафика/в пъти най-вероятно/.Няма по ефикасен начин да съсипеш една добре разработена нет мрежа от този да я продадеш на некадърници.От всичко ще пострадат само юзърите.
148
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 5 дни подписах 2 годишен договор с Мегалан. Ако знаех за сделката нямаше да го направя.
147
2
 
9
 
! Отговори
бивш клиент преди 13 години
Махам се от Мегалан! Нямам намерение крадливия мутро-феодал Ментел да ми сложи хомота и стриже.
146
1
 
11
 
! Отговори
lubaka преди 13 години
не и на Австрайските евреи,много ама много ЖАЛКО за мегалан
145
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така да се каже "Честито на печелившите"- и абонати, и техници, съпорт. Сега четох в на Мегалан форума сълзливите обяснения на Джоков, само дето не подсмърча горкия с цел да ми обясни колко важни сме абонатите за него... Парите са важни, Джоков, парите! Махам се от вас!
144
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няколко часа вече откакто са ги купили и нета ми се развали
143
3
 
24
 
! Отговори
бате Колчо преди 13 години
Няма Магелан,няма МТЕЛ,няма ЕВН.На времето Огнян Дойнов изнесе 30 милиарда лв държавен резерв в Австрия,днес се оказа,че цяла България се управлява от там.Всичко е Държавна Сигурност,няма никакви австрийци зад тези фирми.
142
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Джоков, спри да слагаш минуси на всяко нещо което се каже срещу Мангаллан, това да не ти е твоето форумче
141
1
 
39
 
! Отговори
попо преди 13 години
Абе нямат ли край тия прехвърляния, обединения и прочее глупости.. Махнах се от Евроком и отидох в Евротур, те се обединиха и пак станах абонат на първите.. Сега пък изведнъж се оказах абонат на Близууууу без никой да ме пита.. Махнах се от Мтел, сега пък пак ще се окажа в тясна връзка с тях чрез Мегалан... Ще се махам от Мегалан-а, това е ясно. Само че както е тръгнало НЯМА махане.. те си ме гонят..
140
3
 
23
 
! Отговори
воевода преди 13 години
никога вече М-тел
139
4
 
15
 
! Отговори
Птко преди 13 години
Л***ари!
138
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Връщам се обратно в Коел, и преди бях доволен от тях, ама Мегалан та Мегалан... На ви сега МТеал... няма измъкване от тия кожодери
137
4
 
17
 
! Отговори
измамем преди 13 години
Крадците на едно и дребно Ментел с откраднато от нашите джобове си купуват фирми.Бях им клиент като физическо лице докато не ме измамиха и след това най-нагло не ми върнаха и стотинка от откраднатото.Преди няколко месеца във фирмата случайно покрай една твърде висока сметка на колега разбрахме, че всеки месец сме били системно ограбвани от Мтел със надписани сметки. Кражбата само за миналата година по наши изчисления е околко 3000 лева.
136
5
 
31
 
! Отговори
Професора преди 13 години
Мтел и топлофикациите крадът и с гъзовете си!И дипломи по висша математика и ядрена физика не помагат да си разгадаете сметките.Няма да си платя сметките *** *** съдете ме до дупка няма да ви дам и лев.Скапани,уродливи,гнусни,тлъсти крадци да се праснете и да *** в наи-кратки срокове!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!*** !!!!!
135
0
 
3
 
! Отговори
Заио преди 13 години
Кви глупости пишете... НЕТ1 е собственост на Глобул.
134
3
 
16
 
! Отговори
:( преди 13 години
Що всичко хубава трябва да се съсипе?
133
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
131-> Лично мнение пич. Дали съм *** или не, не смятам, че си дорасъл да ми кажеш ;)135-> Но като ти имаш проблем на работа и се дразниш на тъпите клиенти как не могат да ти влязат в положението и да те разберат. Точно като тия дето влизат в пощата и чакат половин час и се развикват на касиерката, но в банката чакат и по 1 час и са по-ниски от тревата.... :х
132
2
 
10
 
! Отговори
нагли ! преди 13 години
Благодарим Ви за разбирането!Че някой да ви е казал че ви разбира ???
131
2
 
30
 
! Отговори
писна ми от вас ! преди 13 години
Текуща сметка, кредитен лимит и неплатени фактуриМоите отстъпкиМоята хартиена фактураМоята фактура на e-mailМоят PUK кодУправление на моя кредитен лимитУвеличаване на лимит за пренос на данни в ЕСМоят клубен номер и клубни точкиСтруктура на IVR менюМоят Prima баланс, бонуси и валидностМоят Prima VIP номерРегистрацияЕлектронна СправкаИзпрати настройкиКлиентска паролаМоят M-Tel SpotМоята Е-ФактураОписание на фактурата виНастройкиТел. бележникУсловияМ-Тел бюлетинМоите Въпроси Моля да ни извините! Услугата е временно недостъпна. Екипът на М-Тел прави всичко възможно за възстановяването й. Благодарим Ви за разбирането!