Щатският долар с ново 15-годишно дъно спрямо йената

Спадът на долара бе продиктуван от по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ за септември
Обновена: 7 окт 2010 14:55 | 7 окт 2010 09:16, Красимир Ангелов
0
Щатският долар с ново 15-годишно дъно спрямо йената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският долар падна до ново 15-годишно дъно спрямо йената и осем и половина месечно дъно срещу кошницата от валути в сряда, след като щатските данни засилиха очакванията за нова количествена програма от страна на Федералния резерв.

Японската йена се покачи с 0,6% спрямо долара, отбелязвайки нов 15-годишен връх на ниво 82,70 йени, като валутата премина нивото от 82,87 йени от 15 септември, когато беше и първата от 6 години насам официална японска интервенция срещу прекаленото поскъпване на йената.

Спадът на долара през вчерашния ден бе продиктуван от по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ за септември. Според доклада на Automatic Data Processing, който предшества официалните правителствени данни за заетостта, броят на заетите се е понижил с 39 хил. през септември, като пазарните участници прогнозираха ръст от 22 хил.

Тези данни дойдоха след изказването на Чарлс Евънс от Комитета по монетарна политика на ФЕД, че желае по-голяма приспособяваща се лихвена политика, тъй като безработицата остава упорито висока. Той обаче изказа опасение, че една нова количествена програма може и да се окаже достатъчна в подкрепа на икономиката на САЩ.

Изказването му, заедно с по-слабите вчерашни щатски данни, се възприе като поредния знак, че Федералният резерв ще възобнови количественото облекчаване, вероятно през ноември, чрез закупуване на облигации, което е основен фактор за понижението на долара през последните седмици.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: долар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации