Опит за летене в тютюневия бранш

Производители на тютюн искат да търгуват без посредници
Обновена: 21 окт 2010 14:09 | 21 окт 2010 14:09, Надежда Бочева
10
Опит за летене в тютюневия бранш
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тютюнопроизводители заявиха намеренията си да продават своята продукция в чужбина, без стоката им да минава през лицензираните фирми посредници. Идеята за директно договаряне между производители и търговци беше обсъдена миналата седмица на среща между министъра на земеделието Мирослав Найденов и участниците на тютюневия пазар у нас.

На практика искането на тютюнопроизводителите означава изолиране на прекупвачите, като част от веригата, в опит за по-големи печалби и оцеляване на пазара.

Тази стъпка е резултат от факта, че до края на годината закриват фонд „Тютюн“ и държавата спира окончателно субсидиите за тютюнопроизводителите.

Въпрос на време е да разберем каква ще бъде реакцията на големите фирми посредници, които могат да останат излишни.

Предложената промяна в Закона за тютюна

Investor.bg научи, че депутатът от ГЕРБ от Силистренския регион Стефан Господинов се е ангажирал да прокара промяната в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Целта е по-малките производителите да получават по-високи цени за тютюна си и да останат като участници на пазара, без да фалират, разчитайки на чуждите пазари.

„В момента изкупната цена за българския тютюн плюс субсидията (реколта 2009 г.) е по-малка от предлаганата цена в Гърция. Най-качественият ориенталски тютюн сега се продава в Гърция за около 8 евро за килограм“, каза народният представител.
В същото време у нас най-високата гарантирана цена за килограм тютюн от сорта басми (реколта 2009) е 7,35 лв., сочи справка в сайта на фонд „Тютюн“.

Според Стефан Господинов евентуалната възможност за продажби на тютюн зад граница ще гарантира на производителите по-високи изкупни цени и по-висока печалба.

„Ако те могат да постигнат по-висока цена, няма да се наложи държавата да субсидира отрасъла и той ще се регулира на пазарен принцип“, аргументира се народният представител.

Целия материал може да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бранш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 13 години
чакайте тези хрантутници да ви дадат да продавате тютюн така че за тях да няма нали ще станете независими и ще надигнете глава а тях това не им оттърва
8
1
 
1
 
! Отговори
Бай Асан преди 13 години
като не разбираш от тютюневата мафия в БГ що се обаждаш???Чл.33. (изм., ДВ,бр.110 от 1996 г.) Забранява се износът на тютюн, който не е промишлено обработен, както и на тютюневи изделия, облепени с български акцизен бандерол.Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 57 от 2004 г., в сила от 01.09.2004 г., доп. - ДВ, бр. 70 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Промишлена обработка на тютюн могат да извършват лица, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите, как(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2000 г.) Разрешението по ал. 1 се издава на лица, разполагащи с технически и технологични възможности за промишлена обработка на тютюн и за формиране на еднородни по качество партиди, отговарящи на съответния произход, включващи наличие на подходящи складови и производствени помещения; технически изправни съоръжения и машини или възможности за разлистване и сортиране; машини и съоръжения за смесване и опаковане на промишлено обработения тютюн; ферментационни камери или възможност за осъществяване на ферментация, обезпрашителни и климатични инсталации; апаратура и съоръжения за контрол на технологичния процес и качеството на продукцията.
7
4
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Който иска да се бори за пазара навънка , но моля ви се дай да спазваме закона , да си извади лиценз и да почва, а не щото му скимнало да продава в чужбина да иска и изменение на закона.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАКВО ЩЕ ГУШВА ТОГАВА ДОГАН/?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много си прав Бай Асане! аз още преди време тук по форумите писах за тази идея, но никой не ме разбра тогава.
4
1
 
7
 
! Отговори
неутрален преди 13 години
крайно време беше! Дано това стане по-скоро. Тогава ще се съживи и производството на тютюн, което има огромен потенциал в България. В момента наши хора отиват да работят на гръцки производители - с една дума там им робуват, а гърците след това си го продават. Така хем нашите производители ще работят за себе си, хем гръцките ще се чудят от къде да намерят евтина работна ръка.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно си прав.Прекупвачите трябва да бъдат изхвърлени от всички сектори на селското стопанство. На практика печалбата остава за тях, а не за производителя.Методите на действие на прекупвачите са силови. Те просто са едни мутри, които работят легално с благословията на държавата.
2
2
 
18
 
! Отговори
Бай Асан преди 13 години
Премии не ни трябват на нас, но да освободят пазара и да имаме право да си дадем тютюна , където си искаме, а не да доиде някъв *** и да ти каже давам ти едиколко си ако не щеш си го пуши или го хвърли !!!
1
2
 
11
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
а питахте ли Доган дали ще разреши.по този начин турчилята се опълчват срещу ДПС а това е недопустимо.от къде ще папкат ледерите и обръчите.тази работа няма да стане.