След 5 години: 140 млн. туита дневно

За ЧРД Twitter вече има 200 млн. потребители по целия свят
Обновена: 21 мар 2011 17:52 | 21 мар 2011 17:09,
10
След 5 години: 140 млн. туита дневно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На днешния ден преди пет години съоснователят на миркоблога Twitter Джак Дорси публикува първото съобщение в сайта, който за няколко години ще се превърне в истинска културна забележителност, пише CNNMoney.

Twitter вече има 200 млн. потребители по целия свят, в това число лидери от сектора на технологиите, известни личности и президентът на САЩ. Началото обаче е трудно: през 2007 г. Twitter има средно около 5 000 туита на ден. През 2009 г. обаче социалната мрежа достига критичната си точка и се превръща в канал за излъчване на важни новини за големи събития.

В момента в Twitter има по 140 милиона туита на ден или повече от 1600 всяка секунда.

Най-драматичните моменти в историята на Twitter идват във времена на политически въстания. В Молдова, Иран, Тунис и Египет протестиращите го превръщат в комуникационен център, като използват уебсайта за координиране на плановете си и за предаване на посланието си.

Държавният департамент на САЩ призна нарастващата роля на Twitter в политиката, когато по време на протестите за изборите в Иран щатското правителство поиска от микроблога да отложи планираната си поддръжка и да запази функционирането си.

Друг съосновател на Twitter - Биз Стоун, казва в интервю за CNNMoney, че отдавна е имал интерес към демократизацията на информацията, така че хората да могат изразяват себе си, особено на местата, където нямат право на глас.

Интензивният растеж на социалната мрежа носи обаче и своите проблеми. Главната страница на сайта е често замествана от талисмана му - бял кит, който се появява при проблеми със зареждането, резултат от пиково използване от потребителите.

Освен това през 2008 година съоснователят на Twitter Евън Уилямс поема поста на главен изпълнителен директор от Дорси. Преди пет месеца той премина в ръцете на Дик Костоло, който допреди това е оперативен мениджър в компанията.

Неговата задача е да превърне микроблога в печеливш бизнес. Уебсайтът в момента има повече от 400 служители и получи солидно финансиране от 360 млн. долара от инвеститори през декември, но засега не успява да генерира приходи.

За да оцелее и през следващите пет години, голямото предизвикателство за Twitter ще бъде да трансформира блоговете в печалби. Търсачки като Google и Bing на Microsoft вече плащат на Twitter за достъп до публикациите му в реално време, а рекламата е друг източник на приходи. Задачата на Костоло е да намери достатъчно източници на приходи, за да оправдае пазарната оценка от близо 4 млрд. долара, която Twitter получи в края на миналата година.

Малко след това извънборсови сделки дадоха на Twitter капитализация от 7,7 млрд. долара.

Част от съоснователите на Twitter вече не са част от компанията. Джак Дорси работи в момента над мобилна платформа за разплащания в новата си компания Square, но казва, че каквото и да се случи с Twitter, уебсайтът вече е оставил наследство и е променил начина, по който се общува онлайн.

„Важното нещо, което научих от Twitter, са понятията за незабавност, прозрачност и достъпност”, казва Дорси. „Мисля, че Twitter направи много за комуникационния бранш.”

Още новини за технологии и комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: рожден денtwitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Pepi преди 13 години
няма по-голям клюкарник от FB.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до номер 2Пич, това, което описваш, е вирус. Почна да се предава по facebook на всеки, който отвори едни видеа с голи каки. Като си *** да не се сетиш - твои проблем.Много хора правят грешката да използват facebook като сайт за запознанства - за мен е малоумно да добавяш абонати,които дори не познаваш. Аз намирам сайта много практичен начин за комуникация. Живея в чужбина и благодарение на него съм в постоянен контакт със семейството, моите близки, нови и стари позабравени приятели :)
8
0
 
3
 
! Отговори
The Mesiah преди 13 години
1 y 09m ! Бъдете по-добри ,обичайте враговете си и ще ще преминете прехода, ако ли пък всичко се окаже глупост - поне ще станеме по-добри !!! Прав съм нали!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз си изтрих фейсучието вчера! Това май е най-умното нещо, което съм правил от доста време насам!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Друг съосновател на Twitter - Биз Стоун, казва в интервю за CNNMoney, че отдавна е имал интерес към демократизацията на информацията, така че хората да могат изразяват себе си, особено на местата, където нямат право на глас." - ей, аман от такива "алтруисти", дето искат да дадат право на глас на всеки, който би им помогнал да си напълнят джобовете. Баси лицемерието!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си прав за изображенията - има десетки такива !
4
8
 
4
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Абсолютни еврейски *** са Фейсбук и Туйтър!Всеки нов абонат пълни джоба на наглите евреи!Някой ще ми намери ли изображение в Гугъл-Аз мразя Сащ и Израел!?Успех!!!
3
2
 
5
 
! Отговори
.. преди 13 години
Не ме интересува, ама хич!
2
6
 
12
 
! Отговори
фъкър преди 13 години
Фък Туитър, Фък ФесБук!Преди 2 дена си изтрих *** фесбук акаунт, понеже има някви супер нагли приложения и като цъкнеш да гледаш някво видео, то ти го маркира автоматично, че го харесваш (без да те пита). И ми писна някви да се *** за моя сметка.ДГД и на феса и на бука!
1
2
 
4
 
! Отговори
ined преди 13 години
След 5 години, я хамилата я хамиларя... може и да са 140000000 туита може и изобщо да няма Twitter.

Спонсорирани публикации