Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх

Увеличението на резервите на САЩ спря поскъпването на суровината
Обновена: 24 мар 2011 09:37 | 24 мар 2011 09:37,
4
Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх
Снимка: Reuters

Цената на петрола се повиши до най-високите си нива за последните 30 месеца във вчерашната редовна сесия на борсата в Ню Йорк, под влияние на опасения, че военният конфликт в Либия и гражданските размирици в Близкия Изток ще нарушат доставките на енергийната суровина от региона.

Военни самолети на САЩ, Великобритания и Франция атакуваха в сряда сухопътните военни сили на Муамар Кадафи в Либия, които продължиха нападенията си срещу либийски градове. При нападенията на силите на Кадафи срещу град Мисрата са загинали поне 16 души, по оценка на опозиционните сили в страната.

Данните за увеличението на запасите от суров петрол на САЩ обаче спряха възхода на цената на петрола, която се понижава в днешната електронна търговия в Азия.

Барел американски лек суров петрол се търгува с понижение от 0,3% до 105,42 долара за барел днес. Вчера цената му се вдигна с 0,7% до 105,75 долара за барел, което е най-високото й ниво от 26 септември 2008 г., пише Bloomberg.

От началото на тази година търгуваният в Ню Йорк петрол е поскъпнал с 15 на сто.

Седмичният доклад на министерството на енергетиката на САЩ показа, че резервите от суров петрол на страната са се увеличили повече от очакваното с 2,1 млн. барела до 352,8 млн. барела през миналата седмица.

Петролът сорт брент, добиван от Северно море, поевтинява с 0,2% до 115,31 долара за барел днес, след като вчера цената му се понижи с 15 цента до 115,55 долара за барел.

Вижте още икономически новини от света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: петролБрент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
цецко преди 13 години
не зареждай в лукол войкот на мафията
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе цената от пазара ли се влияе или от Данните за увеличението на запасите?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аве кой кара на петрол всички сме на горивни клетки и ел автомобили и метан
1
0
 
8
 
! Отговори
Фифи преди 13 години
Е "Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх" или "Цената на петрола се повиши до най-високите си нива за последните 30 месеца", да Ви е_а майките и преписвачи смотани!Кое твърдение е вярното - заглавието на статията или първия ред от нея?Впрочем Лукойл от днес увеличиха цената на бензините на едро. Справка сайта на МОНОПОЛИСТА!