Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх

Американският лек суров петрол скочи до близо 109 долара за барел
Обновена: 7 апр 2011 09:48 | 7 апр 2011 09:48,
0
Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Цената на петрола отстъпи от 30-месечния си връх в днешната електронна търговия в Азия в отговор на очакванията за намаляване на търсенето на енергийни суровини в САЩ и Китай.

Повод за това дадоха увеличението на цените на горивата в Китай и натрупването на резерви от суров петрол в САЩ през последните седмици, пише Bloomberg.

Китайското правителство обяви днес, че вдига цените на горивата в страната заради скока в цените на петрола в световен мащаб. След края на вчерашната редовна сесия на Нюйоркската петролна борса стана ясно, че петролните резерви на САЩ са се увеличили за пета поредна седмица, достигайки 357,7 млн. барела през миналата седмица.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 0,4% до 108,44 долара за барел, след като вчера цената му скочи с 49 цента до най-високите си нива за последните 30 месеца от 108,83 долара за барел.

Фючърсите на петрола са поскъпнали с 26% през последните 12 месеца.

Междувременно добиваният в северно море сорт брент поевтинява с 0,3% до 121,91 долара в днешната предварителна търговия в Лондон, след като вчера цената му се вдигна до 122,30 долара за барел. За последно брентът се е търгувал при подобни ценови нива в началото на август 2008 г.

Нестабилността на петролните пазари тази седмица дойде не само заради продължаващите сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили в Либия, но и заради несигурността около президентските избори в Нигерия, които бяха отложени за 16 април.

Нигерия е най-големият износител на петрол в Африка, а Либия е африканската страна с най-големи петролни залежи.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: петролБрент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари