Ол инклузив в България – провалена система?

Привлича туристи и печалби, но качеството у нас е занижено
4 авг 2011 15:29,
136
Ол инклузив в България – провалена система?
Снимка: Булфото

Системата ол инклузив набра изключително висока популярност в България, макар и да е леко изкривена спрямо световния стандарт.

У нас се предлагат различни разновидности на ол инклузив – drink, light, superior и други, което повече напомня едновремешното настаняване на полупансион и само на места – пълен пансион.

Какъв всъщност е ефектът върху икономиката от системата ол инклузив? Оказва се, че не е съвсем положителен.

Според изследване на доц. д-р Таня Парушева от катедра „Икономика на туризма“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) големите туроператори толерират големите затворени комплекси и изолират другите туристически предприятия.

Ол инклузив хотелите печелят с 81% повече на една стая в сравнение с другите туристически предприятия, посочва тя.

Според доклад на Туристическата организация на САЩ "ол инклузив хотелите привличат по-голяма печалба, но тяхното влияние върху икономиката е с долар печалба по-малко от другите възможности за настаняване".

Така за туристическите страни ол инклузив курортите могат да станат дори неизчерпаем източник на загуби. Изчисления и дебат по въпроса в България няма.

Ол инклузив в България – провалена система

Още в разгара на миналия летен сезон The Wall Street Journal написа: „Въпреки че от десетилетия е предпочитана лятна дестинация за ученици и младежи, както и за туристи с ограничен бюджет, България продължава да не може да предложи по-високо качество на обслужване на гостите“.

В материала се посочва, че хората в туристическата индустрия са силно зависими от мегакурортите, които привличат с ол инклузив. Много от гостите обаче никога повече не се завръщат заради лошите инфраструктура и обслужване.

Ол инклузив в България е провалена система, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Причината за провала се крие именно в изкривяванията на системата ол инклузив и предлагането на различни „пакети“, които се доближават по-скоро до идеята за полупансион.

Освен това, за да се предложи по-ниска цена, често се стига до занижаване на качеството на предлаганите храни и напитки, посочи Драганов.

Румен Драганов коментира, че ол инклузив се смята за непрестижна система за обслужване в уважаваните хотели и те избягват да предлагат подобна „лоша хигиена на храната“ и „хранене „на леген“.

Сравнението между предлаганата услуга у нас и в Гърция и Турция можете да прочетете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
jeko преди 12 години
Четох коментари и не се сдържах... Това, че Слънчев Бряг е презастроен не означава, че цялото ни Черноморие е пропаднало. Днес.бг трябва да го преименуват на Песимист.бг или Злобар.бг...
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самото име българия говори на нормалния чужденец че системата е вече провалена
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За всеки влак си има пътници. Ол инклузива бърка в здравето само на ресторантьорите, но за туристите си е ок.
130
0
 
10
 
! Отговори
Трайкофф преди 12 години
Досъщ като и Държавата България- провалена система....
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не направят изчисления , колко хора работят лятото по морето от вътрешността на страната , и колко още семейства по черноморието си изкарват хляба от летния сезон !?!? И после да направят изчисление , след като този инклузив откаже туристите от България като дестинация , колко хора остават без препитание . Отделно има толкова много хотели особено в Сл. бр , никаква подреденост , никаква естетика . Хотела ти е на 30 метра от морето но не го виждаш понеже има още 2 хотела преди това !!
128
0
 
10
 
! Отговори
до 122 преди 12 години
Има разлика от хотел до хотел , в Албена си и реши , че цялото черноморие е с такъв стандарт . Чувал ли си как в 4 или 5 звезден хотел в областта на Сл. бряг за нощувка 160 лв на ден пълен пансион , храната излиза от 4 до 6 лв максимум на човек . Намалявали били качеството за да го предложат по евтино . НЕ намалят качеството за да избият повече , понеже им е ясно , че до някоя друга година никои няма да се навие да дойде на море в България , и това е грозната истина . А пък като дойде еврото !?
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разни доценти и директори на институти се загрижили за "ефектът върху икономиката". Някой ще посочи ли поне един хотел, построен и стопанисван от държавата през последните 20 години? А този "институт за анализи и оценки в туризма", частен ли е?
126
0
 
1
 
! Отговори
do122 преди 12 години
Абе *** защо посред лято палиш печка?Извади краката от кюмуро
125
1
 
6
 
! Отговори
Баш кръчмаря преди 12 години
Трябва незабавно да се забрани он-инклузива. Скованите от изгнили дъски чалга-мутренски бар-ресторанти по курортите остават без клиенти. Наемите на подобни заведения паднаха под 5000 лв на сезон. Общинарите и местните мутри не им стигат парите за Майбах и трябва да се задоволяват само с БМВ-ца.Как така ще оставим тъпите туристи да плюскат и поркат без пари в хотелите.
124
1
 
3
 
! Отговори
от555 преди 12 години
АЗ БЯХ НА КУРАСАО ТАМ Е СУПЕР НЯМА ДА СЪЖИЛЯВАТЕ АКО ОТИДИТЕ
123
2
 
17
 
! Отговори
На море в България? преди 12 години
Мерси!Айде ,....немаме нужда!Само в Турция или Гърция!~ТАМ Е ИСТИНАТА.АМАН ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОСТОТИЙ, ТЪПАЩИНИ И ДЕБЕЛАШКИ РАЗДУВКИ....!Добре , че ги има и ни приемат хората!Никога повече на море в България!Който иска ..да ходи!Аз-----"НЕ"!!!!!!!!!!!!!!!!
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поръчковица, пиша сега от фоайето на хотела в Албена, манджата е супер качествена и разнообразна, туламор и джим бим разливат и плажа е ок, само тия дни има ного водорасли. Обслужването е според зависи - има и зли сервитьорки, но има и мило усмихващи се и с годините като че ли първите намаляват.
121
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имала съм възможност да почивам в чужбина,не искам да казвам какво е нивото на българският туризъм,липсва база за сравнение.Като започнеш от условията в хотелите,през обслужването и храната,положението тук е трагично..Елементарни неща ни липсват,като първо нямаме отношение към туриста.Елементарното,което не ни струва нищо- усмивки няма,обслужващият персонал гледа така,че туристът да се зачуди, дали пък вместо на почивка не е попаднал на опело
120
2
 
7
 
! Отговори
emos преди 12 години
Tази статия е някаква подигравка.В момента съм на почивка в планински курорт и за първи път ми се случва такова обслужване в България.Ако обслужващия персонал не говореше български имаше доста да се чудя в коя държава съм попаднал.Не знам дали причината е,че собственици са руснаци но съм направо изумен.Но има и друг момент,в същият курорт в хотел с една звезда в повече ми предлагаха ол инклузив почти на цената която плащам за нощувка със закуска.Ха сега познайте какво щях да получа от ол инклузи
119
2
 
3
 
! Отговори
До ПРОБВАЛ преди 12 години
Сигурно не можеш намер Албена на картата. Такива кат тебе не ги пускат още на 20-тия километър до Албена.
118
2
 
11
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Абе приятелю, нали и аз го видях тази година "евтиното" на Албена:) И с това мисля да приключа окончателно с почивките по българското море. Ял си и пил за 45 на ден! Ха-ха-ха! Защо не споменаваш, че храната беше от най-евтинката, че чиниите не бяха съвсем чисти, че алкохола беше наливен, че персонала откровено те ненавиждаше и не го прикриваше, че се блъскаше като *** с останалите ти колеги да си сипеш манджата в онова подобие на ресторант?..
117
1
 
8
 
! Отговори
До Хазяйката преди 12 години
Ми нали затва са ти клиенти. Да ги обслужваш. Кат не искаш да ти цапат няма да работиш тая работа.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ПРОБВАЛ" земи си измъкни пръстите от контактя, че прегореха...
115
2
 
1
 
! Отговори
до Марио-36 преди 12 години
Твоето реално слово!?!?!?!?! Мухахахахаха А какво ли е твоето нереално слово бе, словослагател недосложен. Като пишеш, все едно ходиш по голяма и малка нужда едновременно мухахахаха. Я поне изкарай едно курсче по български език, че с тези дълбоководни познания по родна реч омайна сладка ставаш за смях.
114
3
 
7
 
! Отговори
@ преди 12 години
Кво бе,ол инклузива в БГ е супер,такива евтини и хубави жени другаде нема,абе хубави има,*** толкоз евтини няма!Слънчев бряг е супер!!!

Спонсорирани публикации