Швейцария обмисля да върже франка с еврото

От централната банка намекнаха, че може да се очакват такива мерки
11 авг 2011 22:08,
30
Швейцария обмисля да върже франка с еврото
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Швейцарският франк отстъпи позиции срещу еврото, след като стана ясно, че централната банка на страната обмисля временна отмяна на плаващия валутен курс и обвързване на валутата с еврото като част от инструментите за влияние върху пазара, пише Bloomberg.

“Всички възможни временни мерки за влияние върху валутния курс са възможни в случай, че те са съвместими с целта за дългосрочна стабилност на цените“, е заявил вицепрезидентът на банката Томас Йордан в интервю за вестник "Tages-Anzeiger".

С тези думи банкерът е отговорил на въпроса дали се обмисля временно обвързване на курса на швейцарския франк спрямо еврото. Изразената позиция е била потвърдена и от говорителя на централната банка Валтер Майер.

Коментарите показват сериозността на кризата, която заплашва швейцарската икономика заради силното поскъпване на франка. Обвързване с еврото би било първото ограничение на свободно плаващия курс от края на Бретън-уудската система през 1973 година.

„В нормална ситуация бихме казали, че подобно нещо не би могло да се случи никога“, посочва Урсина Кубли, анализатор в Bank Sarasin в Цюрих, цитирана от Bloomberg. “Сега обаче тази драстична мярка става все по-реалистична“, признава тя.

Днес швейцарският франк отстъпва срещу еврото, поевтинявайки до 1,0515 франка за евро, макар по-рано да бе регистрирано ниво от 1,0257 EUR/CHF. Преди два дни швейцарската валута достигна рекорд от 1,0075 франка за евро.

През последната година швейцарският франк е поскъпнал с 31 на сто спрямо еврото. Това се отразява много негативно на резултатите на местните компании и затруднява износа. Поради тази причина централната банка предприе поредица от мерки за увеличаване на паричното предлагане, но за момента те не дават резултат.

Въпреки всичко, Йордан не е признал директно дали централната банка обмисля или обсъжда обвързване на курса с еврото. По-рано този месец ръководителят на институцията заяви, че „фиксиран или обвързан курс на швейцарския франк спрямо еврото не е съвместим с конституционните и нормативни правомощия за провеждане на независима монетарна и валутна политика“.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Швейцарияфранк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
14
 
! Отговори
Veselina преди 12 години
Ako se slu4e na kakav kurs we stane
29
0
 
22
 
! Отговори
Берлинер преди 12 години
Хем си елементарно клиширан - хем си арогантно дидактичен.Аре у лево бе, ***!--Има си новини, под които да пишат негромотниците като тебе - не си пъхай гагата в икономическите коментари.
28
4
 
16
 
! Отговори
до Балтазар преди 12 години
Хем си елементарно клиширан - хем си арогантно дидактичен.Аре у лево бе, ***!
27
6
 
29
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Швейцария е малка държава обградена от новата империя на света - ЕС. Те не могат да останат самостоятелна държава, затова от години на малки стъпки се интегрират в ЕС, като се мъчат да запазят привилегиите си на непотопяемия сейф на света - впрочем тази репутация вече издиша заради липсата на банкова тайна и кодираните сметки, което доскоро бяха най-голяма й сила. Процесът на интегриране ще продължи и практически ще стане член на ЕС. Митът Швейцария бавно си отива.
26
7
 
22
 
! Отговори
баба Гана преди 12 години
И те искат валутен борд... ... вместо да станем Швейцария на Балканите, те ще станат България на алпите.... --Балканския селянин си остава балкански селянин! Освен простотии, друго не може да роди!
25
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 12 години
До Фен от село - преятелю, не е без значение, че им е затруднен износа. Сега са сравнително добре, но ако се задържи така това в по-дългосрочен план може да доведе и до повишаване на безработицата, което пък вече е лошо.
24
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Швейцария иска да стане като България на Балканите :))
23
2
 
29
 
! Отговори
JiktakS преди 12 години
силния франк пречи на износа на Швейцария, а тя е страна износител
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РЕФЕРЕНДУМИ! Отде го измислих,стана готино РефеендуРи за чукундури са недостижима мечта:)
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей,и туй остана:) Не се безпокойте,там РЕФЕРЕНДУРИТЕ СА СИГУРНИ ! Груба грешка ,кой натиска сега швейцарците? Не е ли по-добре за нашия левър да се вържат,та да цъфнат най-сетне:)
20
5
 
39
 
! Отговори
у преди 12 години
И те искат валутен борд... ... вместо да станем Швейцария на Балканите, те ще станат България на алпите....
19
0
 
23
 
! Отговори
KIRO преди 12 години
Кой,как ,защо и кога ще падне този франк най после да стане 1 лв и тогава всички, ще са доволни,хора с кредити немогат да смогнат на банките, ЛИХВАРИ ограбиха народа,да стане левче , че и те малко да губят ,а не само да се гушат.
18
13
 
38
 
! Отговори
Бинго преди 12 години
Както сами се убедихте, еврото е най-силната валута, икономиката на ЕС е най-голямата в света. За второто и третото място се боричкат Америка и Китай. И не забравяйте, че БГ е част от ЕС, макар и бедна. Влакът на ЕС ще ни измъкне от калта, в която ни натикаха ***.
17
1
 
28
 
! Отговори
До Фен от Село преди 12 години
На хартия им излиза по евтино, само че цените не са мръднали надолу последните 3 години, нищо че франкът оттогава поскъпва :) За сметка на това туризмът и износът намалят цените - съотвено и заплатите или увеличават работното време. Хич не им е розово положението и на тях в момента.
16
6
 
34
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Всеки ден във всички световни медии се изстрелват абсурдни тъпотии без край...Все пак Швейцария е една от последните доказано демократични страни в Европа и няма кой да ги накара да гласуват на референдум да приемат Евро или да влязат във валутен борд с него.Какво като им затруднен износа ? За сметка на това всичко вносно им е по-евтино ...
15
0
 
24
 
! Отговори
Киро преди 12 години
Хора на сигурната валута е Правешката.... цяла държава там пазарува и правителствата винаги са с нея
14
1
 
30
 
! Отговори
мен преди 12 години
франкьт няма златно покритие от 1999 но в момента има кампания за връщане на златното покритие или за вьвеждане на паралелен златен франк. миналата седмица почнаха да печатат парички за да не си затрият износната икономика (машиностроене, часовници и тн) но като видяха че не могат да смогнат на ЕЦБ с петницата за евро и пуснаха този слух днес следобед. така поне за известно време франкьт ще се стабилизира кьм 1.10.
13
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ще се вържа за монголската тугрица, понеже не вярвам на хер Флик.
12
6
 
23
 
! Отговори
tam преди 12 години
Абе ще влезат часовникарите в правия път.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А може и за зимбабвийския долар.През юни 2008 г. 11 378 472 550 зимбабвийски долара се котират за 1 USD.:)