Лондон е столицата на света

Мелбърн пък е най-добрият град за живеене според Economist
30 авг 2011 23:06,
64
Лондон е столицата на света
Лондон. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лондон може да се приеме за столица на света. Градът оглави класация на списание Intelligent Life.

Лондон води по няколко основни критерия – власт и политическо влияние, доход и богатство, равнище на образование, глобални връзки и равнище на култура.

В класацията градът събира 22 точки и получава званието “столица на света”.

На второ място с 21 точки се нарежда Ню Йорк. Третото място си делят Токио и Вашингтон с по 17 точки. Следват Шанхай, Мексико, Пекин, Мумбай и Делхи.

Вторият по големина австралийски град Мелбърн пък е най-доброто място за живеене в света. Той е първенец в годишното проучване сред 140 града на Economist Intelligence Unit.

След него се нареждат Виена и Ванкувър. В първата десетка има още два австралийски града - Пърт и Аделаида.

Към тях се прибавят и канадските Торонто и Калгари, финландският Хелзинки и най-големият новозеландски град Оукланд.

В дъното на класацията са столицата на Папуа Нова Гвинея Порт Морсби, столицата на Бангладеш – Дака, а най-накрая е Хараре - столицата на Зимбабве.

Авторът на проучването Джон Коупстейк отбелязва, че Ванкувър е изгубил първото място за първи път от почти десетилетие.

Градовете са оценени на базата на политическата и социална стабилност, равнище на престъпност, достъп до качествено здравеопазване, културен живот, околна среда, инфраструктура и обучение, уточнява Франс прес.

Още новини от Style четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: градовекласацияEconomist
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо бе бай Иване. С какво те излагаха?
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам Мелбърн пред Лондон.:)
40
1
 
3
 
! Отговори
bai ivan преди 12 години
Искаше ми се да им вярвам. И на Стандард енд пуурс също. И на Форбс.
39
1
 
12
 
! Отговори
Кратки статистики преди 12 години
Безработен под 25 годишна възраст получава 53.45 паунда на седмица. Над 25 години-67.50 паунда на седмица.Минималната държавна пенсия на пенсионер е 97.65 паунда на седмица.Ако си безработен или пенсионер наемът се плаща изцяло от държавата, така също и кметски данък. Лекарствата са напълно безплатни както лекар и зъболекар.Пенсионерите получават безплатна карта за пътуване в градският транспорт.В по-сурови зимни условия на пенсионерите се изпращат допълнителни чекове за помощ към сметките за газ и ток.*ЗабележкаЦифрите за Лондон са малко по-високи в зависимост от по-големият стандарт на живот в сръвнение с останалата част на Великобритания.
38
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Ето това имам напредвид. Прости селендури като 38. Нещастна е тази наша страна.
37
2
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Интерестно дали от тези проучени 140 градове по света има един български? Аз лично не се сещам за такъв освен Пловдив който привлича все още вниманието на чуждестранните туристи.
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сонче а, да го наръгам в миризливия ти *** искаш ли?
35
5
 
15
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Тука пак напълзяха умствено осъкатените пияни псевдо патриоти. Отидете до Лондон, разгледайте и тогава говорете. После като се върнете отворете прозореца на опушената миризлива панелка и погледнете наоколо. Аз лично съм била в Лондон два пъти и планувам да го посетя отново. Невероятен световен град-няма подобен на себе си.
34
8
 
1
 
! Отговори
Няма що преди 12 години
До UK- 24-ти коментар. С това ли ще ми хвалиш Лондон, със скъпите улици. Споменах вече за дрехите, то поне да беше мода като за нормални, нека е скъпо, ми то не си струва да трошиш пари, за некви парцали. Тези улици, които ги спомена не са кой знае какво, Витошка в София е много по яка.
33
4
 
10
 
! Отговори
ултрас преди 12 години
Само ЦСКА!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
UK до Няма що преди 12 години
Въпрос на избор приятелю. Аз предпочитам тука отколкото сред диви селяни напълнили София и Пловдив, дебелогъзи нагли мутри и напудрени грозни силиконови пачаври. Побоищата и повърните пред нощните заведения в София и Пловдив са пет пъти повече от тези в Лондон.
31
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
Сър Джон стоял след обяд в кабинета си, пушел пура и четял вестник "Таймс". По едно време извикал слугата: - Джордж, донесете ми една чаша вода! Слугата донесъл, но лордът го върнал за още една чаша. Когато слугата донесъл четвъртата чаша, се осмелил да каже: - Извинете, сър, но се тревожа за здравето ви с тази вода... - Остави сега здравето ми Джордж, къщата гори.
30
6
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 12 години
до 20Повечето от тези *** за които говориш са по образовани,културни и чистоплътни от някои червендалисти,грухтящи и миришещи на чесън прости селендури в България.
29
2
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ами те македонските учени вече са открили дании в библиотеките си с древна литература за този междугалактически разум, имало изписани неговите ейроглифи (БББ) навсякъде по пирамиди и обредни домове. Древните шумери и египтяни го зовели Брато Боке Борисевски. Сега учените се опитват да разгадаят древният македонски диалек на който са си комуникирали с вишият разум едно време, и веднаго след като го разгадаят езика ще се свържат с БББ.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Копенхаген е най готиният град на света за мен даноедин ден сеосъзнаем и станем като тях.
27
3
 
5
 
! Отговори
до ЮК преди 12 години
2-милиона ,ама половината са вече в....Лондон !
26
8
 
8
 
! Отговори
Няма що преди 12 години
Незнам какво се има впредвид под равнище на култура, но Лондон е *** повърнята, щеш ти мръсни улици, къде кучешки ***, къде повръщано от некоя пианка, пържени картофи с кетчуп, задължително трябва да се чува фак ю или фак оф от всякакви типове, лицемерни и изкуствени фоги, смърдящи и оригващи се, бе квати култура, направо неам думи. За туристите е хубав град, щот има какво да разгледат, но ако живееш в Лондон, си направо мъртъв, ставаш робот. По хубаво от България няма!
25
5
 
6
 
! Отговори
UK до 20 преди 12 години
Виж какво , Лондон е 10 милионен град и има всякакви, но те са малък процент. Това ще го откриеш във всеки световен космополитен град.А сега да погледнем как е в България. Малко над 7 милиона и за съжеление около 2 милиона ***. Тенденцията е нещата да станат и по-зле в бъдеще. Така че не се изхвърляй с тези клишета.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 30-40 години може и да е било подобие на град(Лондон),но сега е крайна дестинация на всички пропаднали *** !
23
7
 
3
 
! Отговори
UK до 17 преди 12 години
Да два чучура ама навиците са да се къпем всеки ден,дори и два пъти на ден. В някои страни се къпят веднъж в седмицата и дори си честитят банята. На всяка една спирка има електонно табло което ти показва колко минути остават до следващият автобус. За такива променящи си маршрутите не съм чувал. Не знам на какви улици си ходил но в Лондон са едни от най-скъпите улици като Bond Street,Sloane Street, да не говорим за най-известното и скъпо магазинче в света Harrods. Ти сигорно си ходил на Oxford Street-там е само за средни туристи.