Визионерът, който направи революция

Стив Джобс: "Смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота"
Обновена: 6 окт 2011 16:43 | 6 окт 2011 13:06,
127

Стив Джобс и съоснователят на Apple Стив Уозниак през 80-те години на миналия век. Снимка: Reuters

Имаше дори слухове, че може да се появи изненадващо като гост на представянето на новия  iPhone 4S в централата на компанията в Купертино. Вместо това вчера наследникът му Тим Кук застана сам на сцената и за близките до концерна вече беше ясно – Джобс не е добре. 

24 часа по-късно легендарният съосновател и IT пионер почина от рак на 56 години. От страницата на Apple веднага изчезнаха обичайните пъстри картини на продуктите на компанията и се появи черно-белият му портрет от по-добри времена с лаконичния надпис „Steve Jobs, 1955–2011“.
 
Стив Джобс беше повече от шеф на Apple. От първия Macintosh, през революцията на  iTunes, през филмите на Pixar, до iPod, iPhone и iPad винаги беше с едни гърди напред. 
 
С твърда ръка промени концепцията за персоналния компютър, а след това с iPod, iPhone и iPad промени начина на използване на информация в дигиталната ера. 
 
Заради начина, по който можеше да променя цели индустрии с иновациите си, го наричаха Леонардо да Винчи на нашите дни. 
 
Други го смятаха за модерния Томас Едисън заради това, че и неговите продукти се превръщаха в част от живота до степен, че хората се чудеха как така не ги е имало. 
 
За разлика от Едисън обаче Джобс дълго трябва да се бори с неуспехите. Израснал в Силициевата долина, където е осиновен. Като ученик започва работа за Hewlett-Packard, след като се обажда на президента Уилям Хюлет и му предлага част от свой училищен проект. 
 
Напуска колежа след първия семестър, но продължава да влиза в курсовете по калиграфия, които казва, че оказали влияние върху минималистичната естетика на Apple. 
Зарязал едно от първите си работни места – да прави компютърни игри за Atari, за да пътува из Индия. Разказва, че преживяванията му там определили креативността и визията му в следващите години. 
 
Заедно с приятеля си Стив Возняк създава първия си компютър в гаража на родителите си. За да го финансира, продава буса си. В същия гараж през 1976 г. е основана Apple. 
 
Джобс винаги е мислил в големи, дори в грандиозни мащаби. През 1983 година привлича Джон Скъли, шеф на Pepsi, в Apple: "Искаш ли до края на живота си да продаваш подсладена вода, или искаш да дойдеш с мен и да променим света?"
 
Година по-късно Apple пуска на пазара Macintosh с бомбастична презентация, предвестник на медийната истерия, съпровождаща представянето на бъдещите продукти на компанията. Телевизионният клип на финала на Супер Боул през януари 1984 г. на стойност 1,5 милиона долара, си запазва място в историята на рекламата. 
 
Първият Mac обаче е скъп и твърде голям. Оборотите на Apple падат, налага се да бъдат освободени работници. Още по това време Джобс е известен с трудния си характер. Има славата на властен, с изменчиви настроения, капризен. През 1985 г. е отстранен от Apple. 
 
Той гледа откъм добрата страна: „Тежестта на успеха е заменена от лекотата на новото начало“.
 
Купува Pixar – анимационното студио (“Играта на играчките”), пожънало сензационен успех с първите филми, изработени изцяло на компютър. Основава NeXT, чийто софтуер става база на днешния софтуер на Apple Mac OS X. 
 
Чрез нея през 1997 г. се връща в потъващата Apple, която купува NeXT за 430 милиона долара. С това започва възраждането на Apple. iMac, iBook, Power Mac – Джобс пуска хит след хит. 
 
През май 2001 г. отваря врати първият Apple-Store и марката се превръща в символ. През есента на същата година идва iPod, последван от системата  iTunes, след която слушането и купуването на музика вече не са същите. 
 
Всеки път когато някоя идея на Apple започне да се поизхабява, идва нова. Когато iPod започна да доскучава, дойде  iPhone и когато хората свикнаха с него, последва iPad. 
 
Джобс лично представяше продуктите си в задължителна униформа – джинси, черен пуловер и маратонки, и смесица от арогантност и самоирония. След което феновете като по команда окупираха 350-те магазина на Apple по света, където с часове и дори с дни чакаха пускането в продажба на новите продукти. 
 
Компанията е продала над 275 милиона iPod, 100 милиона iPhone и 25 милиона iPad. 
 
 
 
„Работата ви ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте истински доволни е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да работиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш“, казва Джобс пред абсолвентите на университета Станфорд през 2005 г.
 
“Ако още не сте я намерили, продължавайте да търсите. Не усядайте. Като всичко, свързано със сърцето, ще усетите, когато я намерите. И като всяка истинска връзка ще става все по-добра и по-добра с развитието”.
 
През лятото на тази година Apple има повече пари от американското финансово министерство. 
 
През 2004 г. Джобс се разболява от рак, оперира се и се смята, че вече е добре. По-късно се подлага на трансплантация на черен дроб. 
 
„Никой не иска да умре“, казва Джобс в реч пред абсолвентите на Станфорд. „Дори хората, които искат да отидат на небето, не искат да умрат, за да отидат там. И все пак смъртта е целта, която е обща за всички“.
 
И още: „Това е така, както трябва да бъде, защото смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота. Тя предизвиква промяната. Маха старото, за да направи място на новото“.
 
(Spiegel online, CNN)

 

Последно сбогом със Стив Джобс пред магазина на Apple в Шанхай. Снимка: Reuters
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: appleСтив Джобс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евреите-масони го убиха...Рядък вид рак, дрън-дрън...Сега ще разсипят и окрадат Apple и това е!
98
8
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
"Факт е, че iPhone-a e най-добрия smart телефон правен някога." ... Усети ли каква глупост каза?!?! Да, първият iPhone беше иновативен...и дотам! iPhone 4S е доста по-назад от Samsung Galaxy S2!
97
1
 
4
 
! Отговори
Глупави дечица преди 12 години
96 глупав тип си ти братле! А, ако утре плачат хората за Madonna да речем и те ли са промити. Това са технологични фенове момче. Нормално е да изкажат скръбта си към техния лидер :) Промития си ти и то на макс. Даже мисля, че си ***(от големите)!
96
3
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 95: От години не съм инсталирал Уиндоус на личния си компютър, нямам и намерение да го правя скоро. Комбинацията от хибридно ядро и файлова система, която от десет години претърпява само козметични промени, кара стомаха ми да се преобръща. Благодаря, но в 21 век искам и технологии от 21 век. Плюс това не обичам да рестартирам всеки път, когато Микромеките открият поредната дупка в сигурността на отрочето си и се наложи ъпдейт.
95
7
 
3
 
! Отговори
Глупави дечица преди 12 години
Не мога да разбера какво се джафкате? Има едно нещо наречено факт. Факт е, че iPhone-a e най-добрия smart телефон правен някога. Всеки който пише неща от рода на това е ***, ти си промит епъл фен бой, завинаги Прозорци е най-малкото необразован и тотално незапознат пъпчив *** :) Довиждане завиждащи ***! Това, че нямаш пари за носни кършички за да си избършеш *** от устата, не значи, че продуктите на ябълка не къртят(аз лично изключвам лап топите им(много скъпи-никой насреща)).
94
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Като всички успели хора: има своите поддръжници и хора които го отричат!А относно това какво е направил, ами подщи нищо, освен че е създал една от най-успешните кампании в света с най-много продажби!!! Лека му пръст на човека!
93
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vtorata galeriq sus snimki,snimka nomer 4 pokazva kolko sa im promiti mozucite na apple fanboy-chetata hahahahahahahaah ggMicrosoft.
92
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tuka sichko jivo e pochnalo s pc....ne se pravete na razbirachi,rano ili kusno pak she si slojite windows :DViva la Microsoft
91
1
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Не точно...Ние пишем и за Азис, и за внукът на цар Киро, но те са просто гнусни ***...Стив беше голям!
90
0
 
8
 
! Отговори
дани преди 12 години
самият факт, че пишем за него го прави голям:) Поклон пред едина наистина огромна личност!
89
2
 
23
 
! Отговори
DeDe преди 12 години
Той движеше света напред.Леонардо де Винчи на нашето време го няма.Дано не чакаме 500 години да се появи следващия Леонардо.Поклон!!!
88
3
 
3
 
! Отговори
Печени семки преди 12 години
Войната на акнетата се разрази с пълна сила в тази тема.Подофилите-деца на богаташите,забогатели по съмнителен начин.Подофобите-деца на нормалните българи.
87
15
 
0
 
! Отговори
Христов преди 12 години
Лека му пръст на Стив Джобс блестяш гении, но имам една друга хипотеза, може и да не се е споминал ази нощ а ден два преди това, но за да не развалят еуфорията около уж новия IPHONE да са мълчали до сега.
86
14
 
12
 
! Отговори
РЕВИЗИЯ преди 12 години
Изчитайки всички коментари по темата мога да констатирам, че: пишещите колко е велик стиви и колко бил допринесъл за развитието на света правят поне 10 пъти повече правописни грешки от другите коментатори. Така стигам до обоснованото заключение, че неграмотните ( ерго- глупавите и мързеливите) смятат, че "геният" Стиви Джобс е човекът, който е измислял нещата в ейпъл. Смях!
85
21
 
8
 
! Отговори
alex преди 12 години
Който болест прави, от болест умира.
84
3
 
15
 
! Отговори
Varbanov преди 12 години
"Да не забравям, че скоро ще умра, е най-важното средство, което ми е помагало да взимам големите решения в живота си. Понеже почти всичко - всички очаквания, цялата гордост, целият страх от провал или излагане - се обезсмисля пред лицето на смъртта, единственото важно нещо е да живееш. Да не забравяш, че си смъртен, е най-добрият познат ми начин да не паднеш в капана да си мислиш, че притежаваш нещо, което ще изгубиш. Непрекъснато си чисто гол. Няма основание да не последваш сърцето си."
83
7
 
9
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
А ти защо си мисли, че Кока Кола имат добри продукти? Продукта им е вреден, води до затлъстяване, изглупяване, нестабилен характер, диабет и още редица физически и психически проблеми. Преди 4 години спрях да пия кола и подобни и за нищо на света не бих се върнал обратно, защото след като човек се изчисти от тия *** може да усети бруталната разлика. Кока Кола рекмамират като луди защото продукта им не струва, колата е била ДОБРА само до 20-те години заради кокаина, който е съдържала тогава
82
4
 
9
 
! Отговори
ХХ преди 12 години
Голям поклон пред гения! Лека му пръст! Засрамете се ***, които не успявате да ползвате качествено мозъчните си клетки. От вашите клавиатури щракате само простотия.
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гений е, успяваше да продаде едно и също нещо но в по красива упаковна на 5торна цена. Евала !
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето работих на Apple работни станции, базирани на PowerPC процесори от IBM, тогава Apple правиха сериозни продукти за професионалисти. След това се отказаха от това, минаха на Интел и АРМ, започнаха да правят играчки за разлигавени тийнове и постепенно се превърнаха в патентен ***. Всички разправят колко принос имал Джобс към технологиите, но истината е, че приноса му е предимно към собствениците на акции на Apple, защото последните години продуктите им превръщат технологиите в играчки...