Apple стана жертва на собствения си успех

IT концернът за първи път от години не оправда прекомерните очаквания
Обновена: 19 окт 2011 12:03 | 19 окт 2011 12:03,
34
Apple стана жертва на собствения си успех
Снимка: Reuters
Apple разочарова инвеститорите, след като се оказа, че само 17 млн. iPhone са продадени през изминалото тримесечие. Практически това е ръст от 21% спрямо предходната година, но анализаторите очакваха да бъдат продадени над 20 млн. смартфона, пише Ройтерс.
 
При представянето на финансовите резултати главният изпълнителен директор Тим Кук доста се помъчи да обясни по-ниския ръст и същевременно обеща нови рекордни продажби. 
 
„През втората половина на тримесечието започнаха да се появяват все повече слухове за нов модел на iPhone, които накараха много купувачи да изчакат с покупката си. Пускането на iPhone4S след това обаче надмина всички очаквания с 4 млн. продадени устройства през първия уикенд“, заяви Кук.
 
Затова той е убеден, че през тримесечието, което завършва през декември, компанията ще отчете нови рекорди. За това ще допринесат както новият iPhone4S, така и намаленията в цените на старите устройства iPhone 4 и 3GS. Сегашният рекорд бе поставен през тримесечието, завършващо през юни с 20,34 млн. продадени устройства.
 
Оптимистичното изказване заедно с изненадващо високите прогнози за приходи и печалби през текущото тримесечие обаче не можаха да убедят инвеститорите. Под управлението на Стив Джобс Apple винаги правеше доста консервативни прогнози и не на последно място именно затова всяко тримесечие надхвърляше очакванията. Тим Кук обаче вдигна доста високо летвата с очаквания за приходи от 37 млрд. долара и печалба от 9,30 долара на акция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
) преди 12 години
ами тапа за *** купихте ли си че ще ви трябва?
11
5
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Убиецът на iPhone:"Поредният" Убиец на iPhone или Поредният Убиец на iPhone?
10
0
 
7
 
! Отговори
До адаша Alex (No 4) преди 12 години
Прав си, но лично аз не очаквах да има огромна разлика между 4 и 4S. Огромна разлика със сигурност ще има между iPhone 4S и iPhone 5(когато излезе). Логично е да е така - както 3GS и 4 :)
9
7
 
35
 
! Отговори
Olelel преди 12 години
oleleleleoleleel какво ще ги правим сега горките инвеститори САМО с 21% ръст и 37 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА! Горките, горкинките, да не си на тяхно място, ох ох ох къса ми се сърцето за горките хорица....
8
4
 
53
 
! Отговори
Бъни преди 12 години
Свети Бойко Борисов имал единствения iPhone с цяла ябълка.
7
3
 
7
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
@ Alex:Изглежда спиш още? Като имаш iPhone 1st G (още ли работи след тези 3-4 години?), кое му е по-добро или поне на нивото на iPhone 4s?
6
1
 
5
 
! Отговори
.neutralen. преди 12 години
До 3 : за нещастие брат,в БГ следващите винаги не са по-добри от предишните хахахах
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2, на борсата е много важно какви резултати постигаш спрямо очакванията! Ако очакванията са много завишени можеш да разочароваш инвеститорите и с 21% ръст!
4
7
 
15
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Аз лично имам iPhone first gen, и съм разочарован от Apple i 4S-a. Наистина очаквах един нов iPhone с по-голям дисплей, по-голяма камера, по-голям живот на батерията, още по-красив дизайн и т.н. А сега кво, само буустнат малко и малко по-добра камера, добре че е Siri-to че да закърпи положението, наистина с 4S се видя отсъствието на Джобс докато е боледувал ...
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубавото на капитализма и демокрацията е, че няма вечни лидери като Кадафи или Фидел Кастро! Когато някой се изчерпи с идеи идва следващият!
2
5
 
31
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Супер *** статия-"практически това е ръст от 21%" . Колко компании в света имат ръст от 21% на година ?
1
14
 
16
 
! Отговори
No more преди 12 години
Рекорди друг път... Nexus Prime идва :)