Барозу: Европа да укрепне, за да не тръгне към упадък

Меркел иска структурни реформи, Саркози – Европа на две скорости
Обновена: 10 ное 2011 10:22 | 10 ное 2011 09:11, Елка Василева
24
Барозу: Европа да укрепне, за да не тръгне към упадък
Снимка: Архив Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че трябва да се укрепят институциите на Европейския съюз и сътрудничеството между страните членки, за да се преодолее дълговата криза, предаде Асошиейтед прес.

В Берлин в реч пред Фондация "Конрад Аденауер" Барозу заяви, че "Европа или трябва да се промени, или я чака упадък".

ЕС трябва да укрепне, посочи Барозу, но предупреди, че не бива да се стига до разцепление между 17-те страни от еврозоната от една страна и останалите десет страни членки от друга.

Още по темата

Барозу подчерта, че за блока като цяло ще е пагубно, ако в него "доминират нездравословен баланс на властта или каквато и да е форма на директорат".

Председателят на ЕК призова Германия, най-голямата европейска икономика, да "покаже лидерство в партньорството" в момент, когато Европа чертае пътя за изход от кризата.

Изявлението на Барозу е реакция на опасенията, че политическата и икономическа криза в Италия може да засили настроенията за разделяне на страните от еврозоната.

Източници на Ройтерс от Европейския съюз каза, че германски и френски представители вече са обсъждали такава стъпка.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че проблемите на Европа сега са толкова "неприятни", че е необходимо бързо да бъдат извършени дълбоки структурни реформи и добави, че останалият свят няма да чака Европа. "Това значи повече Европа, а не по-малко Европа", каза Меркел на конференция в Берлин.

Тя призова за промени в договорите на ЕС, след като френският президент Никола Саркози защити идеята си за Европа на две скорости, в която страните от еврозоната да ускорят и задълбочат интеграцията си, а разширяващата се група извън еврозоната да остане с не толкова тесни връзки. Според Ройтерс това е сигнал, че някои членове на зоната може да се наложи да я напуснат, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
89893тхени98 преди 12 години
Е така ви се пада, едно време се смеехте на СИВ и на Варшавския договор, а сега вас Ви застигна вълната на смеха на цяла Европа.Затова който се смее последен е най-добре.Да всички европейски структори ще се разпаднат, и ще доде времето на всеобщото признаване на всеки отделен народ и държава. Докато се говори за Европа на две скорости няма да има равенство в този стар континет.Сега е на ред да се променят западните идеологически центрове в сянка, защото ще ги отхвърли египестката пролет.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако извадят гърците от еврозоната ще ги върнат в 1-ви клас. Тря да затваряме южната граница, че ще заприиждат бежанци от гладни византийци.
20
2
 
1
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
идеята на Меркел е добра - така Гърция може лесно да бъде извадена от зоната без да се вади от ЕС окончателно, да върне драхмата, дай се наложи валутен борд и еврото ще се стабилизира след първия трус, който ще трае седмица -две и Гърция ще се оправи чрез разин там стендбай споразумения.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
извадка от гръцкия вестник "Симера": "Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и даги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част... о.....т стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да раб
18
1
 
3
 
! Отговори
асд преди 12 години
Големия проблем на Европа е, че няма централизирана власт. Има Европейски парламент, но реално той няма никаква власт. Затова в Гърция, Португалия, Испания, Италия си правят каквото си поискат. И са в огромни задължения естествено. Като прибавим и страни като България и Румъния става страшно. Нормално е в един момент на германци и французи да им писне, защото трябва да има равнопоставеност не само в ползването, но и в създаването на стоки и услуги.
17
2
 
9
 
! Отговори
Чингис Хаан преди 12 години
За съжаление (или пък за добро) идва края на не само на еврозоната, но и на ЕС като единно цяло, каквото е в момента. До 2014 г. ще има не само Европа на две скорости, а два нови блока, познати ни от миналото от Студената война- Западен Блок и Източен Блок. Дали ще бъдат под формата на организации или само идеологически проекти, то това ще бъде факт. Но този път Източния ще има много повече предимства от Западния, включително и икономически. Сами си помислете защо.
16
1
 
11
 
! Отговори
оП преди 12 години
Надявам се да доживея нов Съветския съюз :) С този Немско-френски съюз до никъде няма да е докараме,само от Аец Козлодуй щяхме да спечелим повече от колкото от еврофондовете :) И в шенген не ни взеха-имало корупция,навсякъде има корупция. *** не ни взеха..,егати и наглите европейци,правят ни на маймуни. Бизнес няма в тая държава,какво износ имаме??? Ако има бизнес ще има и пътища,но от данъци,а не от еврофондове!
15
0
 
5
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 12 години
още Европа, повече Европа, много Европа ТОТАЛ ЕВРОПА, майка ми се казва европа, жена ми така се казва, дъщеря ми я кръстих европа, внучката така ще се казва и за правнучката съм поръчал иначе ги лишавам от наследство, аз самият обмислям да си сменя пола и да се прекръстя на ЕВРОПА! VIVA EUROPA!!!!!!!!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Барозуууу Как ще стане като хрантутите близо 40 000 служителя на ЕК Ако не знаете в заплатите им влизат и помощи за безработните членове на семействата им и зъболекар и мед обслужване и пари за каво ли не .А щях да забравя имат и безмитни магазини и право на бензин без данъци и акциз всеки месец .Н епомня колко литра беше ,но не е малко.А България си затвори безмитните магазини ,по нареждане на същата тази ЕК
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз от тая цялата дандания очаквам общт бюджет за целия ЕС -- някакьв вид федерализация ,някои ще трябва да отстьпи или всички ще са едно цяло и ще са световна сила или пьлен провал и разпад и краи на всякакви икономически мераци да са номер 1 в света ---тогава европеиците ще видят какво е да се борят всеки сам за себеси с Китаи --които ще ги удави от стоки и ще им спре производствата с Русия и САЩ....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, какво означава да ти отпуснат пари за заплати? Заплатата не е подарък, а нещо което заработва човек!
11
0
 
15
 
! Отговори
Кака Миче преди 12 години
Като начало на промяната нека първо да се отчетат какво похарчиха от бюджета на Европа Саркози и останалите хиени за погрома в Либия и защо. После да сметнат разходите на НАТО в Афганистан за всичките години там и да ги огласят, като докладват и ползите за хората в ЕС от тази война.Промяната може да започне и от огласяване на разходите за заплати и бонуси на ЕК, ЕП и и всички органи и структури на Съюза. Нека се аргументират всички заплати, надвишаващи 5000 евро - какво ги налага?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mnogo e grozen toq
9
2
 
10
 
! Отговори
мен преди 12 години
европа залязва барозу, ти също, а ние пак сме в грешната лодка. съдба.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кати оскат силна европа , защо не отпуснаха малко пари и на нас значи навсякъде в европа заплата поне 1000 евро , при нас се бъзикат с 300не може да има силен съюз със слаби членове
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, какво взимат от нас европейците? България всяка година получава 1-1,5 милиарда евро повече от колкото внася в Бюджета на ЕС! Реално ние живеем на гърба на европейците!Единствено при тройната коалиция имаше 2 години когато бяхме нетни донори на ЕС, защото ни бяха спряли парите!
6
4
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Злобееш разбира се...И на теб ти се иска туристи от цял свят да идват да гледат някой камък,а ти да им продаваш сандвичи и вода.Само че за тая работа се искат умни управляващи,не ченгета и ДСари
5
4
 
14
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Абе 6:Кой ти злобеее?Или ти е къса паметта като на мравка?Май забрави от измислените протести кой блокирваше границите на, (о чудо) само на България.Турска граница не се блокира що ли?Ти тия византийски номера,дето айде един камък на 120 км, пий вода сандвичи,после там бил се изпикал Прометей на другия камък и пак сандвичи и вода, не става туризъма!!!За да има икономика, трябва производство, а не строшени чинии.Искам 100 милиард и да не ги връщаме, нали така е солидарно миличък?
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много се "кефя" на разбирачите по форумите, ние сме били хранили гърците, германците били ги хранили, страшни капацитети. А когато германските и френските банки получаваха лихви от изкупените облигации и когато германците си продаваха танковете на Гърция всичко беше наред. Медалът винаги има две страни. Не злобейте прекалено по комшиите, то е ясно, че ще си платят за нереалните харчове и нищо добро не ни чака от това да имаме още един беден съсед!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Ron Jeremy преди 12 години
" Барозу: Европа да укрепне, за да не тръгне към упадък "Бай Тошо може само да завижда за мъдрите изказвания ... На бас че до 1 г няма да има ЕС ?