Google X – тайната лаборатория на Google

В нея онлайн гигантът разработва технологиите на бъдещето
Обновена: 15 ное 2011 09:38 | 15 ное 2011 09:28,
22
Google X – тайната лаборатория на Google
Снимка: Reuters

Хладилникът поръчва хранителни стоки по интернет, чинията споделя в социалните мрежи какво е менюто за вечеря, а роботът отива да работи, докато собственикът му си остава по пижама вкъщи. Така New York Times описва в своя статия Google X, тайна лаборатория, в която интернет гигантът Google работи по технологиите на бъдещето. В момента там се разработват над 100 амбициозни проекта, пише вестникът.

Авторите на статията Клеър Милър и Ник Билтън са разговаряли с десетина служители, които са взели участие в разработването на списъка с тези проекти. Някои от тях са работили в лабораторията Google X, но никой не пожелал да бъде цитиран. Google X бил толкова секретен проект, че много сътрудници на Google не знаели за наличието на лабораторията.

И въпреки че повечето проекти в Google X са още в концептуална фаза и далече от реализация, двама от запитаните от New York Times служители са признали, че Google ще представи един от разработените там проекти още преди края на годината.

За какво точно става дума обаче двата източника не са пожелали да разкрият. Говорителката на компанията Джил Хейзълбейкър е обяснила пред изданието, че инвестициите в обещаващи проекти са част от стратегията на Google, въпреки че представляват „трохи“ в сравнение със средствата, които се влагат в основния бизнес на концерна.

Единият от създателите на Google Сергей Брин също вземал дейно участие в Google X. Освен него обаче с идеи са помагали активно и изпълнителният директор Лари Пейдж, както и председателят на борда на директорите Ерик Шмид.

Авторите на материала спекулират, че Google може да направи показаните вече самостоятелно движещи се автомобили – самостоятелен отдел на компанията и да започне да ги произвежда в САЩ. Другият вариант бил да започне да предлага навигационна и информационна технология за автомобилите. Друга тема, над която работила компанията, са роботи за корпорации и частни домакинства.

Освен това, интервюираните от Милър и Билтън сътрудници намекнали и за разработването на „интернет на предметите“, тоест свързването на предмети с мрежата – от косачката, през кафемашината до най-обикновената крушка.

В Google X според New York Times работят десетки специалисти по роботика и електроинженери, които са били привлечени от Microsoft и Nokia, както и от университетите Станфорд и Масачузетския технологичен университет. Сред тях бил и Себастиан Трън - създателят на невероятния автомобил без шофьор на Google.

В лабораторията работи и професорът от Станфорд Андрю Нг, който се занимава с неврология и изкуствен интелект и се грижи за това роботите да се държат като хора.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
1
 
! Отговори
mnenie преди 12 години
Не ползвам *** на гуугле. Това е фирмата поредна измама като Енрон.Google и Facebook се подкрепят от американските тайни служби с цел контрол и мачкане на човечеството.Ползвайте други търсачки bing, yahoo, lycos, ask, altavistaСега пишете майтапи по фейсбук и форуми и някой ден ще разберете че всичко това ще бъде обвинение срещу вас.
19
1
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 12 години
xa xa xa ...originalno...***
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za da te vzemat na rabota v google minavash 3 fazi. purvata e interview po telefona, vtorata e zadavat vuprosi po telefona za razni algoritmi, tretata e ve4e v firmata i tam te razfasovat dvama spezialisti i nakraja ti bijat shuta ! :)
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Izob6to ne se radvajte,kato vi nablyskat hladinici i vsiakakvi produkti,koito sa s programiran 4ip i programirano vremetraene,taka 4e,na vseki dve-tri godini da ste prinudeni,da si smenite zakupenite produkti,6te revete olelele majko!
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, аз като простичък човечец нищо не искам технологично, само един компютър, един интернет и толкоз. Останалото ми е предостатъчно да имам къщичка в някое планинско селце, земя, която да си работя, животни, които да си гледам и ще си живея най-спокоен живот. Тия технологии освен да ме отучат от работа, друго надали ще направят.
15
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
България Он Еър , новинарска , все още не мога да я определя , но има интересни неща
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гооглето ще създаде Терминатора.
13
5
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
хладилник с интернет - вятър работа, да направят робот с вградени картечници и ракети земя въздух, това вече е нещо. като дойде клането, с хладилници ли ще излязат срещу озверелите тълпи от *** и латиноси?
12
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
вчера гледах нещо интерсно където Кейнс още преди доста години е предсказал сегашната криза с аргумента високото развитие на технологиите , което прави излишен човешкия труд и от там повишаването на безработиата ,която от своя страна намаялва покупателна способност на обществото , намалява потреблението и забавя оборота на капиатала , финансиите са само надстройка , не случайно бяха ударени най силните в технологично отношение държави , докато новите пазари търпят сериозно развитие
11
3
 
52
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ако направят робот, който да върши 50% от работата ми ще си взема два
10
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Хората им работят здраво и не случайно в технологично отношение са поне 20 години пред останалите , само се опасявам че в даден момент може да стигнат и до създаването на скайнет или матрицата колкото и налудничаво да изглежда днес , какво би казал човека от началото на 20-век за интернета сега.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пропуснали са *** с изкуствен интелект които произвежда природен газ и захранва цялата сграда с енергия и свеж въздух
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бих се радвал да тестват този автомобил в софия за седмица и да кажат какъв е резултата :) Дефакто очаквам да кажат колко автомобила са ползвали за седмицата, едва ли ще е само един.
7
1
 
10
 
! Отговори
за 5 преди 12 години
хахахахахаааа
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как намирате все да напишете нещо за герб независимо от темата. Големи сте. Кво общо има google с герб? Само чакате някоя нова статия и почвате. Има под 10 коментара 2 от тях са за герб евала
5
25
 
3
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Добре че сме ние че да има технологий на бъдещето
4
27
 
15
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
И в тази лаборатория работят само герберасти,те са цвета на човечеството.Гарантирано от ГЕРБ !
3
2
 
20
 
! Отговори
мим преди 12 години
къде ми е робота?искам го днес,щото ми е студено и не ми се ходи на работа.
2
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиера каза да гледате овце. Не обръщайте внимание на гугъла, там няма бъдеще.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забравили са 'у' и 'й' след Х-а :)

Спонсорирани публикации