Стачката в „Мини Марица-изток“ все по-вероятна

Днес не бе постигнат напредък в преговорите между синдикатите и ръководството
10 яну 2012 20:20, Бойчо Попов
14
Стачката в „Мини Марица-изток“ все по-вероятна
Снимка: БТА

От Мая Цветкова, Investor.bg

Започването на стачка на работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД в близките дни става все по-вероятно, след като днес не беше постигнато никакво сближаване на позициите при проведените преговори между синдикатите и ръководството на компанията. Това каза за Investor.bg Валентин Пенев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините.

Както беше обявено, днес се проведе едночасова предупредителна стачка от 8 часа до 9 часа сутринта. От общо назначени 2650 човека през дневната смяна стачкуваха 2540 работници и служители, т.е. над 95% от заетите в дружеството, отчетоха синдикатите.

По време на започналите днес по обяд и приключили вече преговори, обаче, от ръководството на мините не са предложили вариант за решаване на спора за неизплатените според синдикатите бонуси на работниците заради преизпълнението на производствения план за 2011 г. Вместо това отново беше предложено само преразпределение (но не увеличение) на полагащите се бонуси за четвъртото тримесечие на годината, каза синдикалният лидер.

Валентин Пенев посочи, че нова среща и преговори между миньорските синдикати и работодателя са насрочени за 12 януари (четвъртък). Очакванията се тогава двете страни да постигнат съгласие. В противен случай е много вероятно от събота или неделя да започнат ефективни стачни действия. Засега обаче синдикалните ръководители не са взели решение за точен ден и час за започване на ефективни стачни действия.  

Още бизнес новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Мини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Костов е №1 преди 12 години
Иван Костов е 1, вижте какви схеми плете с Кунева и Яне Яневсамо в 7plus7. net
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството използва синдикалните босове да си решава мутренските си проблеми. Синдикатите навсякъде по света са оръдието на мафията в големите предприятия.
11
3
 
6
 
! Отговори
друг инж. ММИ преди 12 години
Правителството иска да смачка синдикатите. Защото иска да продава всичко каквото може да се продаде. И ако ММИ досега не е продадена, основната заслуга е на синдикатите.В крайна сметка синдикатите защитават интересите на дружеството. А това не е нормално, защото работодателите трябва да го защитават.Работодателите трябва да искат да платят на работниците допълнителни възнаграждения, а не работниците да си ги искат. 10 млн лв. са само 5 дни работа, и това не им дават.
10
0
 
7
 
! Отговори
Атанаска Пенева преди 12 години
г-н инженер еди-кой си,факта,че не си пишете името,буди съмнение в написаното.Прочетете сега бавно и внимателно:"Синдикатите да се съгласят да не възпрепятстват предприеманите структорни промени в Дружеството от Работодателя.Да се съгласят Работодателя да изготвя и утвръждава щатните разписания в Дружеството ЕДНОЛИЧНО."Това е предложил за подпис на 05.01.2012 година Евгени Стойков.На това какво му викат????Не е ли подготовка за скрита приватизация????Четете бавно г-н инженер,дано разберете .
9
7
 
5
 
! Отговори
инж. ММИ преди 12 години
Работим и печелим повече от средното възнаграждение за региона. Получаваме доста бонуси.Синдикатите на наш гръб продължават да нахалстват за тия прословути 1000лв. Ние дори сега да ги вземем, след година няма да вземем и 200лв, защото бюджета на предприятието се свива и всички тия глупави сътресения,предизвикани от синдикати водят единствено до приватизация. Те не поемат отговорност при управлението, а претендират при разпределяне на печалбата. Убиват перспективите ни за бъдещето. Меча услуга!
8
0
 
10
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Подкрепям на 1000 % тази стачка! Който не е виждал рудник той може да говори простотии и да хули миньорите! Лятото прах до небесата зимата кал до уши! А реално парите се взимат от скапани мениджъри и всякви цицащи *** които за 20 години станаха олигарси на гърба на работниците! Цицат природните ни богатства и ни обясняват колко сме зле! Самоче Боко лае защото неговата фирмичка 10 години охраняваше точно "Марица изток" и е доста наясно ,че са хиляди маймуни на клона включително и той самия!
7
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
На хората им омръзна от ШАМАРНА ИКОНОМИКА,искат си заработеното браво.
6
9
 
3
 
! Отговори
ЧНГ от ФЛЕНДЕР преди 12 години
Работете мушмороци че трябва да се износват редукторите които аз ви набавям.Забравете стачки-мачки
5
0
 
15
 
! Отговори
работник преди 12 години
Не мога да разбера как може хора които хал хабер си нямат да коментират????Къде са тези 1550 лева я ми кажи, ти виждал ли си поне един фиш на мнньор а и защо всички за това се хващат я погледни в какви условия работим и тогава приказвай!? vbox7/play:727d697d40 vbox7/play:75c06f6da4 vbox7/play:5fc409223e Я сега си представи какво е в добива, където са въглищата!
4
1
 
22
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Прави са хората да си искат тези пари,все пак са изработили над нормата си.Вие какво искате хем да работят повече и да не си получат парите ли?На това се вика ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.Крайно време е някои работодатели да го разберат.
3
12
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
бре..гледам ги тия и им се чудя..че те само млади бе..няма ги старите пушки...и искат ли искат тия новобранци..ама вие с министрите и министерството ли искате да делите бре? еми ще има да вземате..таааа няма да стане
2
24
 
5
 
! Отговори
и за какво преди 12 години
ще стачкуват. Средната работна заплата в дружеството е 1500 лв.по хиляда лв. са взели по коледа допълнително и с 15% имат увеличение на заплатите. Отделно получават бонуси за отопление и още не знам какво си.Един лекар ,след 5 години къртовско следване и след това постоянно чете за новите неща взема 400-500 лв.Тяхнта работа да не е по-малко рискова.Мините са били винаги бастиона на синдикатите и комунистите. И точно през зимата трябва да стачкува новите изнудвачи.Хората се сгъват с по200,300 лв.
1
4
 
19
 
! Отговори
миньор преди 12 години
Тази стачка трябва да е не само за тези прослувути бонуси, които отдавна са заслужени, но и за подобряване условията на работа, назначавате на нови хора, закупуването на резервни части, ремонти на съуръженията, както и за по високи заплати като цяло, та ние ако наистина получавахме средно по 1600 никой нямаше да стачкува, ми дайте ги тези пари де, къде са, та ние взимаме от 850 до 1200 като масата взима средно 1000 лева, а тези които дори не знаят къде е рудника взимат по 5-6 хил без бонуси!!!