Мерките на Дянков за сваляне на лихвите – съмнителни

Финансисти разкритикуваха идеите му за сваляне цената на кредитите
Обновена: 15 фев 2012 10:04 | 10 фев 2012 10:53,
102
Мерките на Дянков за сваляне на лихвите – съмнителни
Симеон Дянков, Снимка: Булфото

Съмнително е до каква степен мерките за сваляне на лихвите по кредитите, изложени вчера от финансовия министър Симеон Дянков, ще сработят.

Това показва допитване на Investor.bg до финансисти за резултатите, които може да се постигнат при евентуалното въвеждане на предложенията на Дянков.

Предложенията на финансовия министър са три – лихвите да се определят на основата на EURIBOR и SOFIBOR, промяна и премахване на таксите при усвояване на кредити, и регулация на малките кредити под 400 лв.

"Всяка намеса на държавата при определянето на лихвите по кредитите не само че няма да ги намали, но е възможно и да ги оскъпи", предупреждава финансистът Емил Хърсев. Според него идеята за премахване на таксите при усвояване е неприложима.

"Тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката", обяснява Хърсев.

"При евентуалното въвеждане на изискване за определяне на лихвата за потребителски и жилищни кредити спрямо EURIBOR или SOFIBOR, ще е много трудно това да се спазва на практика съвсем точно", посочва Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Причината според него е в това, че тези индикатори са "плаващи" и лихвите ще трябва да се преизчисляват постоянно.

Съмнение в успеха на предложените мерки изразиха и останалите участници в проучването на Investor.bg – Калоян Стайков от Института за пазарна икономика и Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.

Вижте какво мислят специалистите за мерките, с които Симеон Дянков смята да пребори високите лихви

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
25
 
! Отговори
Голямата Секира преди 12 години
Разпродадохте банките на чужденци. Сега се чудете къде са парите и как да сваляте лихвените проценти.
3
6
 
22
 
! Отговори
petar преди 12 години
правителството трябва да спре рекета на частни банки от името на държавата
2
7
 
24
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Тези измислени финансисти да не се правят на умни. Банките работят на територията на държавата и ще се съобразяват със законите на тази държава. А държавата е длъжна да се намеси когато някой ограбва хората. Банките ограбват хората по престъпен начин и това го знае всеки.
1
7
 
32
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
"Тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката", обяснява Хърсев.Това ми беше напълно достатъчно, за да разбера що за компетентен финансист е г-н Хърсев.