Откъде да дойдат парите за плащане на външния дълг?

През януари 2013 година трябва да осигурим 1,7 млрд. лева
Обновена: 7 мар 2012 10:12 | 6 мар 2012 17:05,
27
Откъде да дойдат парите за плащане на външния дълг?
Снимка: Reuters

През януари следващата година на България предстои плащане по външния дълг в размер на 1,7 млрд. лв. Това повдига въпросът откъде могат да бъдат набавени тези средства, особено с оглед стопяването на фискалния резерв до 4 млрд. лв.

Управляващите започнаха да говорят за необходимостта от емитиране на държавен дълг или за вероятността от още по-голямо намаляване на фискалния резерв и в частност на Сребърния фонд. А както е известно, последният е създаден да акумулира средства, с които да подкрепя пенсионната система.

Investor.bg потърси водещи икономисти за коментар как страната ни може да намери необходимата сума.

Според Лъчезар Богданов от Industry Watch плащането на външен дълг с пари от Сребърния фонд би било пагубно за него. Причината за това е, че неговото съществуване би изгубило смисъл – вместо да подкрепя пенсионната система, той би бил похарчен.

Специалистът посочва, че би било редно да се потърси взимане на нов заем, с който да се набави необходимата сума. Богданов предлага да се емитира както външен, така и вътрешен дълг.

При сегашната ситуация обаче е по-добре да се вземе в по-голямата си част външен дълг, защото при вътрешния се „изсмуква“ ликвидност от банките, смята анализатирът.

Важно е да се вземе правилно решение кога именно да се излезе на пазарите за привличане на средства, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Идеите на Ганев, както и на Андрей Пръмов, може да видите в анкетата на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
mirilubov преди 12 години
Всички политически партии,които са били в управлението на страната от 1989 год.насам да върнат 50 % от субсидиите,получени от държавата.Основна причина за това предложение-разпродажбата на държавния и общински сектор. Къде са парите???? От 23 год. само се продава.Защо се стигна до там,че имаме дългове?-От безхаберно управление.Какво е това политическа отговорност-безстопанственост и безотговорност.Всичко е на гърба на българския данъкоплатец.
23
0
 
6
 
! Отговори
Клуб НЛО преди 12 години
Лято е, присигай заем ! Как да те изпием знаем. Вторият ще вземем зиме, първия да изплатиме.Идвайте, пари от запад ! Политиците ще лапат. А пък лихвите ще връща внучето на мойта тъща...
22
1
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
поредният който си няма и идея за какво говори
21
1
 
5
 
! Отговори
bv преди 12 години
Сега е ред да опукат и пенсионният фонд - ако вече не са я свършили и се правят на луди- познайте след това къде още има пари на куп - в банките - хайде на бас какво ще се случи - справка - недалечното минало.
20
1
 
4
 
! Отговори
Земното Кълбо преди 12 години
България фалира с Андрей Луканов, Имигранте ...
19
1
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 12 години
фалираахте ли с тея некадърници? Или още ви говорят как на запад лазят по земята от глад
18
1
 
14
 
! Отговори
измамници преди 12 години
"Специалистът Богданов" платен от същите тези международни измамници и аферисти-частни кредитори съветва лихвите по дълга да се плащат с нов дълг и така да се върви сигурно по пътя надолу и непрекъснатото задлъжняване и колонизиране на територията Булгария!
17
2
 
2
 
! Отговори
лумпена адам смит преди 12 години
Частния капитализъм е по-добър от държавния капитализъм частника граби държавата плаща и зяпа мухите китайците не разбират от икономика да живеят корпорациите и монополистите.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех гербери, гербери.....
15
0
 
6
 
! Отговори
bandit преди 12 години
Kakto kaza kolegata pitaite Milen Vel4ev toi shte vi kaje ot kade
14
3
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Да ама беше и в затвора сьс скьсани чорапи като моите ,а на нас не ни се вярваше ,че е вьзможно , а тези сега са по-богати и от американските си колеги и след като пхриключат с нас заминават да си живеят живота в бели дьржави......Децата им са истински граждани на света учат в престижни учебни заведения с огромен финансов ресурс осигурен от пробивни родители ,,,Е колко е хубаво така--би вьзкликнал някоиии....
13
6
 
38
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Ще се окаже,че Тодор Живков дето го плюете без да се замислите е бил готин пич и такъв няма да имаме никога повече.Само факти ще изложа по негово време:Армия-130 000;Нямаше ДДС;Нямаше винетки - имахме сносни пътища и най-вече не се чу,че НЯМА ПАРИ.Сега:Армия-20 000:ДДС-20%:Винетки и пак няма пътища и никакви пари.Замислете се малко къде са спестените пари от издръжката на армията,Къде са 20%ДДС.Как няма да се увеличават милионерите всяка година с по над 10 бройки и никой не пита откъде са парите
12
1
 
4
 
! Отговори
pulni gluposti преди 12 години
Toia dul imam 4ystvotot 4e e napraven naro4no za da moje da sme kato ku4eta na vuje are stiga nikade i nikoi ne opisva za kvo to4no e zet toia dul a Todor Jivkov kazvashe v edno predavane 4e niamame nikakvi zaduljenia.Pulni gluposti naro4noni natekvat na obiknovenite hora v bulgaria ima tolkova bogati hora 4e ne e istina daje nekoi se izhitriha ne plashtat daje nishtojnia dana tuka ami si regisriraha firmite na nekvi ostrovi
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябвало да се плаща врътката с дълга направена от едни демократи - нищо ново под слънцето, да не мислите, че сегашните демократи ще плащат? Как пък не! Ще плащаме при всички случаи ние, но не е ясно кои точно демократи ще ни изсмучат повече.Но така е при демокрацията и пазарната икономика - плащаш, за да получат други. Точно затова и гърците сега се бунтуват.
10
1
 
11
 
! Отговори
Калитко Овчаров преди 12 години
Има една песен с познат рефрен ,, отиваш сии аморе миооо......е това ни чака , тоя бил виновен оня бил ,ама имаше да кажем 2 милиарда , аиде да не са били 10 , да са били и по-малко да ама сега ще сме минус 2 да не станем и минус 10 , а че ще останем без пенсии си е сигурна работа , в движение може да се учиш да копаш ЛОЗЕ ,а не да изучаваш причинно следствени врьзки на управление на макроикономически величини и тяхното отражение в микроикономически план вьрху бита на хората !!!
9
7
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
А ти ще работиш за 1$ на ден, и знаеш ли кога ще можеш да седиш и да пишеш глупости по нет-а. Отговора е никога, защото няма да имаш интернет, или ако имаш ще е ограничен ЯКО. :)
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фискалния резерв беше 4 млрд. в края на януари .................. сега е 3,6 млрд. .......:( мутрокомунистическия експеримент ни струва до момента има няма 4,5 млрд
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питайте Милен Велчев. Той ще ви каже откъде да ги вземете. Нали той е виновен за този заем, значи трябва да има план.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има време, предлагам да обявим война на Китай. И като ни превземат след няколкомесечна ожесточена борба, ще ни платят външния дълг, ще ни оправят икономиката и ще се преборят с *** раждаемост, за която отиват най-много пари от бюджета.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и като заблатим съвсем, нали се сещате че не сме гърция, че да ни налива ЕС разни суми ? ще повторим зимата 1996-1997 в по-тежък вариант, щото тогава все още имахме някаква икономика

Спонсорирани публикации