КЗК обвини четири фирми в картел за горивата

Лукойл България и още три компании ограничават конкуренцията на пазара
Обновена: 16 мар 2012 17:50 | 16 мар 2012 17:33,
40
КЗК обвини четири фирми в картел за горивата
Снимка: Creative Commons

 „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

До този извод антимонополната комисия е стигнала след проведено собствено проучване на пазара поради съмнения за картелно споразумение между петролни фирми. Определението не подлежи на обжалване.

Според констатациите на КЗК посочените четири компании със своите съгласувани действия на пазара на горива ограничават или нарушават конкуренцията.

В срок от 30 дни обвинените в нарушение компании имат право на достъп до материалите по преписката на КЗК, за да предявят писмени възражения по предявените твърдения. Компаниите имат право и да бъдат изслушани в открито заседание на комисията.

След обсъждане на възраженията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора, заявяват от комисията.

В свое становище „Ромпетрол България“ АД обаче заяви, че смята твърденията на КЗК за напълно неоснователни. „Всички дейности, развивани от Ромпетрол, винаги са били в съответствие с всички национални и международни нормативни актове, регламентиращи осъществяваната от нас дейност“, заявиха от компанията.

„Ромпетрол България” АД  „никога и при никакви обстоятелства не е било страна в забранени споразумения и/или съгласувани практики, за каквито твърди комисията“, декларира още компанията.

 

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: картел при горивата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Базата на РомПетрол е в Русе, в КТМ - имат си танкер (поне 1) комбиниран река-море и поне веднъж седмично внасят 2000 тона, от базата със ЖП цистерни към други бази (нямат авто наливна естакада). В другия край на комбината е базата на ИНСА - и те имат пристан и танкер ( м.к "ЯКОС") имат и автоналивна естакада. От големите фирми със сигурност ШЕЛ вземат на 100% от ЛукОил, за ОМВ и ЕКО е спорно - по скоро в зависи от случая и моментните цени
34
0
 
0
 
! Отговори
потърпевш преди 12 години
Неее няма картел, просто всички преписват цените един от друг. И сега от кого да зареждаме?
33
0
 
5
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
До другарката дамянова - ПиАр на ЛУК...Предложение за изявление, безплатно :)))Другари , веднага да бъде извадено името на ЛУКойл..)Не може така ..Това е една "светла" фирма , нито цент не плаща -данък печалба ..Добри агенти има - от Правец и добре стриже с цените си -българския народ ..Хората имат цял един град - собствен , с голф игрища, цял язовир , поля и реки и ..паметник на другара Тодор живков ..:))))))))Такава фирма , на съветските другари, ЗАЩО се забравя , НЕ може , НЕ е възможно, изключено е да бъде в ..СЪГЛАСУВАНЕ за нещо!!??ТАМ СЪГЛАСУВАНЕТО може да е САМО с КГБ другарите - вътрешно , тайно и служебно ..Е , министър председател на една губерния , МОЖЕ да бъде допуснат в това 'съгласуване" ..)))) По изключение :))
32
0
 
4
 
! Отговори
правец форевър преди 12 години
много е важно от коя страна на *** си.
31
4
 
7
 
! Отговори
Златев преди 12 години
Ами съвсем нормално е да има картели. Някой поинтересувал ли се е - как оцеляват фирмите?? И откъде накъде ще се гледат само интересите на потребителите - производителите не са ли хора????
30
0
 
22
 
! Отговори
курбалаев преди 12 години
И за лукоил и за шел и за омв и ромпетрол горивото идва от "нефтохим" Бургас ...тъй че за какво говорим???Костов продаде нефтохима на руснаците айде бегай У лево..
29
2
 
12
 
! Отговори
:) преди 12 години
Истината е, че картенлно споразумение няма ... Лукойл прави каквото си иска и си слага каквито си иска цени, а останлите са с по 1-2 стотинки по-евтини... Защо да подбиват цените... В края на краищата пазарна икономика като можеш да продаваш нещо по 2.70, кой нормален ще го продава на 2.10 примерно
28
1
 
33
 
! Отговори
... преди 12 години
Аз ще ви кажа как ще се оправят нещата ;)аз съм безработен и получавах известно време 120лв помощи от бюрото по труда... Обаче за непусната декларация държавата ще ме глоби 500лв :)Та така - глобата ми ще е 4 пъти по-голяма от месечния ми доход... И то не, че съм крил данъци или съм нарушавал закона - а че просто не съм уведомил некадърниците, че съм останал без работа.. Та - искам да накажат Лукойл с глоба в размер на 4 месечния доход на компанията - около 1,5 милиарда лева ;)Да, ама не
27
1
 
1
 
! Отговори
йкхк преди 12 години
проба
26
1
 
2
 
! Отговори
Бл.Благов преди 12 години
Добър ден ,тъга!
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво като ги е обвинила?Да не би да земат да смъкнат цените- хахаха!?Само хвърлят прах в очите на хората че сеедно правят нещо...
24
1
 
15
 
! Отговори
На Дедо Дедовия преди 12 години
Отнемане на лиценза до внасянето на определените суми. Няма издължаване няма лиценз, просто и логично. Ако все пак упорстват и не плащат, конфискация от държавата и публична продажба. Но и аз се размечтах ...
23
0
 
9
 
! Отговори
vse edno преди 12 години
странно, къде е последният от голямата петорка? без него не може да се говори за пълно картелно споразумение
22
2
 
7
 
! Отговори
Зареждайте в Гърция преди 12 години
Кой ви спира?
21
6
 
39
 
! Отговори
Asos преди 12 години
От Лук ял никога не зареждамако трябва с пикня ще карам колата.
20
0
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
А те от кой вземат, а?
19
0
 
12
 
! Отговори
* преди 12 години
Пускайте СРС и да се приключва...
18
0
 
33
 
! Отговори
аз преди 12 години
хахаха Добро утро сега ли се сетихте :)
17
1
 
25
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
шел темпо еко
16
1
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
И като не заредиш от тях - от кой ще е ? от Шеврон?