Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира

Местният добив е намалял, но цената му се е увеличила
21 мар 2012 20:06, Миглена Иванова
149
Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Снимка: архив, Булфото

Ако цената на природния газ не се повиши поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Днес консултативният съвет към енергийния регулатор проведе заседание във връзка с новите цени на природния газ и парното отопление, които ще влязат в сила от 1 април 2012 г.

Държавното газово дружество поиска увеличение на цената на синьото гориво с близо 26 процента от началото на второто тримесечие, но предложението на работната група към ДКЕВР предвижда поскъпване на газа с 12,73%.

Цените на парното отопление за различните топлофикационни дружества ще се вдигнат различно в рамките на от няколко процента до малко над 10 на сто. 

“Никой от участниците в Консултативния съвет не одобрява повишението на цените, но смятам, че участниците в това заседание успяха да разберат причините за увеличението, каза Семерджиев. 

Той обясни, че увеличението на цената е смекчено, тъй като по-скъпите доставки на газ са намалени до минимум, а в определянето на цената са включени само количествата с най-ниска доставна цена.

Ако се наложи купуване на природен газ по договори с по-висока цена, ще се увеличи недовзетият приход на "Булгаргаз", но това няма да се отрази на потребителите, каза още Ангел Семерджиев.  

Други два фактора, които се отразяват на цената на природния газ, са поскъпването на долара спрямо еврото и намаляването на количествата добиван газ в България, които се включват в цената на "Булгаргаз".

Същевременно се е увеличила и цената на местния добив на синьо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: цени на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
13
 
! Отговори
Недоволен преди 12 години
Явно в тази скапана страна, няма кой да защитава интересите на обикновенните граждани. Тези нагли чиновници, които издържаме с наще данъци и получават комисионни от фирмите, нямат нито морал, нито срам. Те се интересуват само от личните си интереси. Този господин да не забрава, че му остава още една година. Аз се отоплявам на газ 120м2 и ако трябваше харното да работи сметката ми щеше да бъде около 800 лева. Кой обикновен гражданин на тази скапана държава може да си го позволи?
108
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира.Обещавате ли? Още един *** по-малко, ако тия народоизедници умрат.
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как може да фалира 100% държавната фирма Булгаргаз, която е в структурата на БЕХ?Нали за това е енергийният холдинг за да покрива евентуални загуби на свои фирми/ ако стане така/?Защо не кажат колко е печалбата на БЕХ вместо да ни пробутват тоя номер с фалирането?Народа фалира всеки ден от увеличаващите се цени на монополите а в Булгаргаз живеят в комунизма.Нека да кажат какви заплати получават там и колко бонуси и народа ще ги ликивидира.Цифрите са от 1000 до 4000 лева !!!
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако цената на природния газ не се повиши поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит. "По добре да фалира!То цялата държава е пред фалит!
105
0
 
19
 
! Отговори
osata преди 12 години
Поредният успех на управляващите. Цените на стоките растат нагоре и този процес ще продължава... до 2020 година, както ни обещаха. А дотогава трябва спестените влогове на стойност 13 млиарда лева /които са трън в очите на управляващите/ да влязат в държавния бюджет. Е, не всички, разбира се, а тези с дребните суми. И тъй като народът си ги пази, единият от начините е непрекъснатото увеличение на цените. Рано или късно обедняващият ще стигне до тях.
104
0
 
18
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Тази *** като я видя по TV и сменям канала! Винаги е защитавал интересите на монополистите и мафотите.
103
0
 
22
 
! Отговори
схемата преди 12 години
Лукойл и Булгаргаз управляват страната: изстискват колкото могат от хората и с част от събраното си купуват този който е на власт, за да им гарантира монополното положение и баснословните печалби. Никой, ама никой от властта не вика срещу Валентин Златев и подобните на него *** и охлюви, като тоя от снимката. Срещу Златев няма опозиция! Той ги е купил всички - с нашите пари. А един овластен *** и неговия антураж са гарантите на статуквото.
102
4
 
8
 
! Отговори
тя преди 12 години
То народа фалира от монополисти и пожарникари та Булгаргаз. Прилюдия към шистов газ. Защо никога не си казваме истината в очите а само шикълкавим.
101
7
 
4
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Ето го резултата от "Големия Шлем" на Гоце - Руснаците правят каквото си искат защото нямаме алтернатива
100
0
 
15
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Абе мушмуло за *** ли ни смяташ, навсякъде другаде в европа газа е по-евтин а там не влияе ли долар евро? Е не ми пробутвай селски обяснения да се махаш от там за пет пари работа не вършиш а и обясненията ти са ***, вече съм готов да ви осъдя за психически тормоз!
99
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
Да му писне на човек от обясненията на клакъорите от ДКЕВР. Цената та газа на международния пазар е 0,25 евроцента а у нас 0,38.Да фалира Булгаргаз, нека има условия за пазарна икономика а не монополисти. Махнете си тъпите нормативни документи и освободете хората от задължително плащане на златната ви услуга топлофикация. Пазарна икономика се иска не помазани монополисти.
98
0
 
9
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
А ако те спукам от бой ще се повиши ли нещо?
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами че то цялата държава фалира, а тоз иска да е на печалба
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най добре ще е да фалират а за матряла от снимката оставка.
95
0
 
17
 
! Отговори
газовик преди 12 години
а защо да не фалира.Като се управлява зле да ходи на бунището.аз мога да фалирам те не могат с какво са пове4е от мен освен 4е са на държавна поилка ........................ф а л ит.
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Същевременно се е увеличила и цената на местния добив на синьо гориво.И ви лъжат, че ако добиват на местно ниво шшистов газ ще е по - евтин
93
0
 
7
 
! Отговори
..... преди 12 години
offf koga nakraq shte se obedinim i shte izleznem kato gurcite i da im go nach*kame na tezi p***li mrusni ne gi e sram gadovete mrusni amerikanski podlogi
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее! Откакто дойдоха герберите тази газ стремоглаво нагоре! А най ме надува смях когато излиза Боко и говори, че те били я намалили с 5%:)))))))))нали братята американци щяха да ни продават по-евтина шистова газ, добита в щатите:))))
91
4
 
11
 
! Отговори
Irina Та преди 12 години
Още щом забраниха добива на шистов газ си помислих: "Това ще да е, защото мафията Булгаргаз се кани да вдигне цените". Така и стана.
90
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да взема да фалира наистина, че да мирнем най-сетне!