КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци

Решението на комисията трябва да бъде потвърдено и от ЕК
21 мар 2012 16:20,
47
КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци
Снимка: Creative Commons

 Окончателното решение за наличие или не на картел на пазара на горива у нас между четири компании ще бъде взето след месеци. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов при изслушването на резултатите от проведената проверка за картел на пазара на горива в парламентарната комисия по икономическа политика.

Миналият петък КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД КЗК в картелно споразумение с мотив, че са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Николов обясни, че след като определението на комисията за наличие на картел е връчено преди два дни на обвинените четири компании, те имат право в едномесечен срок да представят своите писмени доказателства, че не участват в картелно споразумение.

След това в рамките на още един месец фирмите имат право да поискат и изслушване от КЗК при закрити врати. Въз основа на допълнителните доказателства и твърдения КЗК ще вземе предварително решение и ако то е за наличие на картел, трябва да бъде представено в Европейската комисия, тъй като би се нарушило и европейското антимонополно законодателство.

По закон до един месец след разглеждане на представените доказателства ЕК трябва да се произнесе относно правотата на направените изводи на българския антимонополен орган. В случай че те са потвърдени, седемте комисари от КЗК трябва да гласуват окончателното решение на комисията.

Николов допълни, че при потвърждение за наличие на картел петролните компании ще могат да обжалват решението в тричленен и петчленен състав на ВАС.

Максималната санкция, която може да бъде наложена на участващи в картел компании, по закон е до 10 процента от годишния им оборот за периода, в който се докаже такъв.

Петко Николов обясни още, че процесът на събиране и преценка на доказателствата е възможно да не се съберат достатъчно доказателства за участие в картел на една или повече от обвинените компании. За всяко от твърденията на комисията трябва да има налични сигурни доказателства, за да се наложи санкция и преустановяване на установената практика.

Още новини за българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: картел горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо няма да каже КЗК ... до като излезат с решение ще се вдигнат поне с още 5-10%...и 'изненадващо' решението ще е, че няма картелно споразумение ....
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гошо ......Тъпо...... - благодаря ...... ти, ..... че ...... ме .......научи .....да.....говоря ........с......многоточия.....и.....сега......всички.... ме ......мислят..... за.....много ..... начетен.
14
0
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Половината и повече българи не им е наложително да ползват личния си авбомобил... оставете ги за седмица две в гаражите и ще видим от къде ще взимат паричките к*пеленцата, така се протестира... Аз колата не я карам от година :), успех на всички!!!
13
0
 
7
 
! Отговори
Бо преди 12 години
В картелно са - това го знам само аз и целият останал свят! Те и за това всигнаха сега цените с 5-10 ст. - нали трябва да избият глобите!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тук трябва да направят фирма за обучение на хора по специалност "оцеляване в екстремални условия". ще падне пара и чудо, щото много народ няма да може да издържи уроците... но да не забравяме че рушветите никой още не ги е отменял:)
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може и да умра от мизерия в таз Държава, но ще взема с мен няколко от ония *** в парламента това е сигурно !!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
gft преди 12 години
че шо бре, ние си свиркаме и пеем.не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава, както се казваше в една реклама, когато целия свят вика не, ние викаме да.
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯТА УБИВА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ НО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА...НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
8
0
 
32
 
! Отговори
nedkodd преди 12 години
има възможност за още нагоре в цената на бензина,ако направят 5 евро за 1 литър от всички държави ще идват туристи и ще ни снимат и ще се чудят КАК ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Петко Николов обясни още, че процесът на събиране и преценка на доказателствата е възможно да не се съберат достатъчно доказателства за участие в картел на една или повече от обвинените компании." Верно всичко зависи от това колко ще бутнат...
6
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Гошо, това че ти си червей не означава че всички са като теб. Лошото е че сроковете са ужасно дълги. До тогава ще сме изкарали няколко пъти заплатите на адвокатите им и всички ще са чисти. Освен това със стимулирането на плащания в кеш ми се струва че някои компании крият оборот (не са само изброените 4 и Дянката много добре знае кои са). НЕ плащат ДДС и акциз. Това е една от причините за проблемите с поставянето на нивомери...
5
0
 
2
 
! Отговори
до Наблюдател преди 12 години
ти остави да се родиш, ами тук ще се и мре и какво ритане ще падне не е истина:)))
4
0
 
16
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Демек....време е да се плаща на КЗК /Комитет За Корупция/
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10 процента от годишния им оборот за периода, в който се докаже такъв. добре че веднага са казали какви пари ще се дават под масата та да няма изненади. кой там отговаря за тея проверки не разбрах?
2
1
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
*** тва е някакво Божие наказание да се родиш в тази държавица.....
1
2
 
19
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
България е...феодална държавица.Гражданите й...червеи,забуччени на въдичката,даже не се й...гърчат.