А. Ягодин: Лихвите по банковите депозити ще падат

Банкерите се страхуват от развихряне на депозитен туризъм като през 2009
26 мар 2012 14:50,
5
А. Ягодин: Лихвите по банковите депозити ще падат
Снимка: Creative Commons

Лихвите по депозитите на банките са високи и ще падат, макар и плавно, и такава тенденция е налице, заяви Асен Ягодин, генерален изпълнителен директор на ББР след пресконференция по повод отпускането на кредитна линия от банката.

Не е логично банките да плащат лихви от 5-6% и после средствата да се инвестират в ДЦК при 4% лихва. Единствената логика е, че банкерите се страхуват от развихряне на депозитен туризъм като през 2009 г. Всяко намаляване на лихвите от една банка доста бързо може да й намали депозитната база. Затова процесът на намалението е постепенен.

Няма логика от толкова скъп ресурс, когато банковият депозит е единствена алтернатива за спестяванията при положение, че инвестициите в недвижими имоти и акциите, например, не са такава в момента - тези пазари са замръзнали.
Също така банките трябва да намалят цената на привлечения ресурс защото това им намалява рентабилността, а те имат нужда от печалба, за да се справят с увеличаващите се лоши кредити.

Във връзка с предложението на вицепремиера Дянков за референтен курс по кредитите да се използва Euribor или SOFIBOR, а не базов лихвен процент на банката, Ягодин посочи, че западните банки се финансират на нива близки до Euribor, но в България това не е така и по-реален е индекс, близък до цената на привлечения чрез депозити ресурс.

По отношение на приватизацията на БФБ-София той заяви, че до края на 2012 г. очаква да има договорена продажба на мажоритарния дял със стратегически инвеститор.

Ягодин смята, че въпросът с инвестирането на средствата от Сребърния фонд в български акции, е преекспониран, но разбира се привличането на инвеститори (включително в лицето на фонда) би увеличило ликвидността на пазара. 

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Евреин-Банкер преди 12 години
вземаш пари на депозит и даваш 3% лихва.. инвестираш в ДЦК на 4% доходност или заделяш 10% МЗР от взетия депозит и даваш другите 90% като заем при 13% лихва..
4
0
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Ай са смъкнали лихвите ай всички пари са отишли в нашенските банки дето събират капитал за Гърция. Хем им се иска да смучат за последно хем не им стиска и сега гледат как да стане. До края на годината ще има двуцифрена инфлация и трезорите ще им се изпразнят. Това ги чака. Държавата искаше с добро ама нали са алчни сега ще го налапат целият ... проблем. Обезценяване 20-30% ще им дойде идеално за привлечените капитали :).
3
0
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
"западните банки се финансират на нива близки до Euribor, но в България това не е така и по-реален е индекс, близък до цената на привлечения чрез депозити ресурс." ЗАЦИКЛИХА В ОПИТИТЕ С ДА ЛЪЖАТ. Банките у нас са ДЪЩЕРНИ и като такива получават финансиране от банките майки ПОВЕЧЕТО от които са ЕВРОПЕЙСКИ. За това финансиране се плащало ВИСОК РИСК т.е нашите банки са нестабилни и трябва да се опасяваме от фалит. ЛЪЖАТ ТА СЕ КЪСАТ!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами по кредитите кога ще ги стигнем европейците
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те вече почнаха да падат, а по кредитите кога ще ги смъкнете, *** алчна!