Нетната загуба на Praktiker скача пет пъти

Ръст през първото тримесечие има само в Германия и Украйна
Обновена: 26 апр 2012 12:16 | 26 апр 2012 12:08, Бойчо Попов
3
Нетната загуба на Praktiker скача пет пъти
Снимка: Практикер

Германската верига магазини от типа "направи си сам" Praktiker се бори за живота си. Въпреки това благодарение на растящия бизнес в страната концернът е намалил своята оперативна загуба у дома неочаквано добре. Оперативна загуба (EBITA) преди разходите за преструктуриране през първото тримесечие е намаляла с 19,3 на сто до 53,8 млн. евро, съобщиха от компанията в четвъртък. 

Некоригираната загуба EBITA е намаляла с 13,3% до 62,1 млн. евро, в съответствие с очакванията. Нетната обаче загуба се увеличава пет пъти до 76,1 млн. евро, без компанията да споменава причините за това. Консолидираните продажби се стабилизират на 663 млн. евро. 

Международният бизнес обаче не показва единно развитие. Извън макроикономическото 
развитие, предизвикало слабото търсене в Гърция, загуба компанията отчита в България, Румъния, Турция и Унгария. В Люксембург и Полша (в местна валута) бизнесът е на нивото от миналата година. Ръст на приходите през първото тримесечие има само в Украйна. Особено през февруари екстремните метеорологични условия в много страни от Източна Европа са довели до значителен спад на приходите. През март обаче има значително подобрение, но не и обръщане на тенденцията. Като цяло международните продажби на сегмента в първото тримесечие са били с 12,1% по-ниски, отколкото в сравнение със същия период на предходното тримесечие и достигат 155,2 млн. евро (предходната година 176,6 млн. евро).

В България компанията има девет магазина и за първите три месеца е имала продажби за 8,1 млн. евро, което представлява спад от 4,3% на годишна база. 

Австрийският голям акционер, инвестиционната компания Maseltov, ще подпомогне концерна при санирането. Австрийците обаче настояват за раздробяване на концерна и продажба на чуждестранния бизнес. Опитът да се привлекат и облигационерите обаче засега се провали. Облигационерите трябваше да се съгласят на намаляване на лихвата по кредит от 250 млн. евро от 5,875% на 1%. В първия опит това да се случи обаче не можа да се намери мнозинство от над 50%.
Още икономически новини за Европа четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Praktiker
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Жул преди 11 години
до 2: Най-вероятно си потърсил в някоя от търсачките какво означава тази абревиатура. Неграмотен си.
2
1
 
3
 
! Отговори
hahah преди 11 години
tva e da si nagramoten journalist, dage edna statiq ne moge da prevede6 puk kamo li da q razbere6. EBITA ozna4ava earnings before interest, taxes and amortization. veski kojto e u4ilk po nqkakuv na4in finance go znae.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си намалят малко надценката и може да им скочи печалбата, в кварталната железария мога да си купя същите *** на половин цена.

Спонсорирани публикации